Închide

Primăria și-a asumat turnul cultural la intrările în oraș

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 08, 2015 0 557

Contractul de proiectare a turnului cultural care urmează să marcheze vizual intrările în Cluj-Napoca și să aducă suporturi de afișaj și în interioarul orașului a fost semnat de administrația locală cu echipa câștigătoare a concursului, cea condusă de arhitectul Alexandru Fleseriu.

Contractul implică proiectarea a șase turnuri pentru intrările în Cluj-Napoca dar și a altor 25 de suporturi de afișaj pentru diferite obiective din oraș și a fost semnat la valoarea de 17.000 de euro, potrivit datelor furnizate de primărie. Termenul de contract este de 140 de zile de la ordinul de începere a lucrărilor. „Abia am semnat contractul. Cel mai probabil, ordinul de începere a lucrărilor se va da săptămâna aceasta, așa că, în toamnă vom avea deja proiectul”, au infomat reprezentanții primăriei.
Concursul primăriei pentru marcarea vizuală a intrărilor în Cluj-Napoca lansat anul acesta sub denumirea de Servicii de proiectare pentru obiectivul – intrările orașului – concurs de idei pentru un sistem de comunicare integrat în Cluj-Napoca a fost câștigat de Biroul individual de arhitectură Alexandru Fleşeriu Nicolae. Premiul a constat în contractul de proiectare a respectivelor intrări care s-a cifract la valoarea de 72.296,40 lei. Din echipa arhitectului Fleşeriu mai fac parte arhitectul Peter Eszter şi inginerul Doru Călin Crişan. „Inspirându-ne din imaginea unui turn de intrare în oraș și din turnurile existente în interiorul orașelor care au acum un rol cultural: expoziții și diferite evenimente (Turnul pompierilor, Bastionul Croitorilor) semnalizarea de intrare în oraș am propus-o pe o structură metalică sub forma unui turn care să poată fi folosit ca spațiu de expoziție temporară. Prin folosirea plăcilor de Cor-ten arhetipul turnului apare într-o formă contraintuitivă. Acesta se formează prin suprapunere elementelor la o diferență de înălțimea unei trepte, încât în interiorul său se sculptează o treaptă interioară balansată”, explică membrii echipei ideea care stă în spatele Turnului.

Din juriul au făcut parte Radu Munteanu, Ligia Subțirică, Ioan Solovăstru, Szabolcs Guttmann, Mihaela Agachi, Tudor Giurgiu, Iona Sbârciu, Florin Moroșanu și Romulus Zamfir. Membrii juriului au formulat și recomandări pentru propunerea câștigătoare: dezvoltarea propunerii fără scară interioară sau crearea unui sistem de iluminat ornamental pentru punerea în valoare a obiectivului pe timp de noapte. Amplasamentele pentru obiectele de afișaj vor fi propuse de proiectant, sub coordonare Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism  și vor fi aprobate de Consiliul Local.Proiectul câştigător a fost apreciat de juriu ca fiind “coerent şi creativ, reprezentativ pentru oraş, cu un design care se evidenţiază, funcţional, durabil, uşor de întreţinut şi cu un raport cost-eficienţă în concordanţă cu dimensiunea şi materialele propuse”, au transmis organizatorii concursului.

MAI MULTE DETALII DESPRE CONCURSUL ORGANIZAT DE PRIMARIR AICI 

S-a ales propunerea câștigătoare pentru porțile orașului. Cum ar putea saluta Cluj-Napoca

Turnul propus de biroul de arhitectură câștigător a fost deja luat în serios de organizatorii Festivalul Internațional de Film Transilvania. Directorul Tudor Giurgiu a făcut parte din juriul concursului inițiat de primărie și, la ediția de anul acesta, a dezvoltat pe cont propriu ideea semnalizării festivalului cu un turnulet marca TIFF dar și cu indicatoare spre locurile unde se vizionau filme.

CITEȘTE mai multe despre turnul TIFF

FOTO. Orașul TIFF, în ziua 1. Cum arată centrul Clujului, pregătit de Film

Nici un comentariu

Scrie un comentariu