Închide

Compania de Apă Someș vrea 250 milioane de euro de la UE pentru apa și canalizarea din Cluj și Sălaj, plătește 3 milioane de euro consultanță UPDATE Vrea cea mai mare aducțiune din România

EconomieTop News by Mihai Prodan - mart. 06, 2015 2 1991

Contract de patru milioane de euro pentru Compania de Apă Someș: e un contract de consultanță pentru cel mai mare proiect cu fonduri europene din Cluj, cel de extindere a rețelei de apă și canalizare din Cluj și Sălaj.

Contractul de asistență tehnică pentru aplicația de finanțare ce se referă la extinderea rețelei de apă din cele două județe ar urma să fie semnat luni cu asocierea de firme câștigătoare ale licitației internaționale organizate de Compania de Apă în acest scop. Contractul are o valoare de 12,9 milioane de lei și o durată de 73 luni și e finanțat în mare parte prin sume nerambursabile, din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Aasocierea e compusă din SC EPMC Consulting SRL, Compania de Consultanță și Asistență Tehnică SRL, Egis România SA și Egis Rail SA, spune purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș, Lucian Croitoru, pentru actualdecluj.ro.

Cu cele 250 milioane de euro ar urma să fie introdusă rețeaua de apă pentru toate localitățile din Cluj și Sălaj cu cel puțin 50 de locuitori, și respectiv rețeaua de canalizare și epurare pentru toate aglomerările rurale cu cel puțin 2.000 de locuitori. În plus până în 2020 Compania de Apă trebuie să introducă apă în toate localitățile urbane din cele două județe, pe terenurile intravilane ale orașelor. În ce privește aducțiunea rețelei de canal, localitățile care îndeplinesc condițiile sunt doar 4 în Cluj: Cuzdrioara, Mănășturel, Sic și Câmpenești; acestora li se alătură alte șapte din Sălaj.

Situația e mai generoasă în ce privește rețelele de apă: 100 de localități – 47 în Cluj și 54 în Sălaj – ar urma să fie racordate la rețelele de apă prin acest proiect.

Asistența tehnică urmărește întocmirea cererii de finanțare pe care Compania de Apă Someș o cere Uniunii Europene pentru un al cincilea proiect major de investiții pentru modernizarea și extinderea rețelei de apă și canalizare din Cluj și Sălaj iar o dată contractul semnat asocierea de firme ar urma să întocmească documentațiile de licitație pentru toate contractele de lucrări, servicii și furnizare. Compania de Apă arată că proiectul de finanțare pe care vrea să-l câștige are un buget de nu mai puțin de 250 milioane de euro.

Proiectul include și acum propunerea de aducțiune de apă de la Gilău pentru localitățile din Sălaj, proiect vechi deja de peste 20 de ani și care a mai fost pus pe tapet de câteva ori: e vorba de conducta de aducțiune de la Gilău spre Sălaj, care ar urma să aibă o lungime de 164 kilometri. „A fost propusă și în etapa anterioară și n-a fost aprobată de Comisia Europeană pentru POS 1. Și foarte multe dintre datele pe care le-am propus depind de această aducțiune, cele mai multe alimentări noi cu apă provin de aici, probail va fi cea mai mare aducțiune din România dacă va fi aprobată, dar e o propunere veche, încă din 1993 am propus-o, atunci a fost aprobată și prin hotărâre de Guvern, dar era finanțare prin partenreiat public – privat și niciun privat nu a venit să o cofinanțeze. Sălajul așteaptă de ani de zile apă de la Cluj”, a spus Croitoru pentru actualdecluj.ro.

Câteva dintre cifrele proiectului:
164 km aducțiune apă Cluj – Sălaj
427 km alte aducțiuni noi
126 racorduri din aceste aducțiuni
301 km rețele de canal noi
64 km rețele de canal reabilitate
589 km de rețele de apă noi
110 km rețele de apă reabilitate
3 stații noi de epurare în zona rurală, alte 4 reabilitate.

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.