Închide

Reabilitarea rețelei de apă din Cluj și Sălaj, cel mai costisitor proiect cu bani europeni din țară

EconomieTop News by Mihai Prodan - iul. 14, 2015 1 1203

Proiectul de reabilitare și extindere a rețelei de apă din Cluj și Sălaj, proiect aproape finalizat, e cel mai costisitor proiect cu finanțare europeană din țară, arată ministerul de resort.

Cele mai recente raportări, la solicitarea actualdecluj.ro, arată că România avea ieri aprobate de către Comisia Europeană un număr de 98 proiecte majore, dintre care cele mai multe – 70 – prin Programul Operațional Sectorial Mediu. E vorba de proiecte de infrastructură de alimentare cu apă, tratarea apelor uzate, managementul deşeurilor, sisteme urbane de încălzire, protecţia împotriva inundaţiilor și eroziune costieră. Restul proiectelor sunt implementate prin POS Transport – infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeroportuară (26 proiecte) și două în domeniul competitivității economice. În total cele 98 proiecte aprobate la finanțare au o valoare de aproape 12,5 miliarde de euro.

 

Al doilea loc într-un clasament al celor mai costisitoare proiecte cu finanțare europeană este extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată din Cluj și Sălaj, derulat de Compania de Apă Someș, proiect în valoare de aproape 200 milioane de lei – mai exact 196,9 milioane euro, sumă din care UE asigură cu titlu gratuit 145,6 milioane euro. Pe primul loc e proiectul similar din București – „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în municipiul Bucureşti”, cu o valoare totală de 208,4 milioane de euro, din care UE asigură cu titlu nerambursabil o sumă de 130,49 milioane de euro.

Pe al treilea loc se află proiectul „Reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în regiunea Constanța — Ialomița” al societății RAJAC, cu o valoare de 192,3 milioane euro (144,6 milioane euro contribuție UE).

De altfel, trebuie spus că într-un clasament al celei mai mari contribuții UE în proiect, extinderea rețelei de apă și canalizare din Cluj și Sălaj ocupă prima poziție, cu 145,6 milioane de euro.

PROGRAM OPERATIONAL NUME PROIECT BENEFICIAR VALOARE PROIECT (euro)
TOTAL (CONTRIBUTIE UE)
POS M Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în municipiul Bucureşti Consiliul General al Municipiului Bucureşti 208,348,428 130,491,396 
Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţele Cluj şi Sălaj SC Compania de Apă Someş SA 196,911,998  145,643,721 
Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa – Ialomiţa SC RAJA SA Constanța 192,302,899  144,606,838 
Reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Braşov SC Compania Apă Braşov SA 189,305,930  144,693,502 
Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Marii Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord Administraţia Naţională “Apele Române” – Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral 170,406,668  117,733,295

Adăugăm că proiectul de care e vorba în această listă e aproape finalizat: teoretic, acesta durează până în decembrie 2015, dar mare parte din lucrări sunt demult executate. „Au rămas doar trei stații de epurare – în Jibou, Cehu Silvaniei și Șimleu Silvaniei în Sălaj – un contract, și stația de epurare din Zalău unde firma spaniolă contractată a dat faliment și a trebuit să relicităm; în județul Cluj lucrările sunt deja finalizate”, spune purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș, Lucian Croitoru.

Acestui proiect, aproape finalizat, îi urmează altul, cu o valoare mai mare, estimată la 250 milioane de euro. Cu acești bani Compania de Apă Someș urmărește să introducă rețele de apă pentru toate localitățile din Cluj și Sălaj cu cel puțin 50 de locuitori, și respectiv rețeaua de canalizare și epurare pentru toate satele cu cel puțin 2.000 de locuitori. În plus până în 2020 Compania de Apă trebuie să introducă apă în toate localitățile urbane din cele două județe, pe terenurile intravilane ale orașelor. În ce privește aducțiunea rețelei de canalizare, localitățile care îndeplinesc condițiile sunt doar 4 în Cluj: Cuzdrioara, Mănășturel, Sic și Câmpenești; acestora li se alătură alte șapte din Sălaj.

Situația e mai generoasă în ce privește rețelele de apă: 100 de localități – 47 în Cluj și 54 în Sălaj – ar urma să fie racordate la rețelele de apă prin acest proiect.

Proiectul include și acum propunerea de aducțiune de apă de la Gilău pentru localitățile din Sălaj, proiect vechi deja de peste 20 de ani și care a mai fost pus pe tapet de câteva ori: e vorba de conducta de aducțiune de la Gilău spre Sălaj, care ar urma să aibă o lungime de 164 kilometri. O firmă a fost angajată drept consultant pentru întocmirea cererii de finanțare și a studiului de fezabilitate și ar urma să termine documentația până în decembrie 2015.

 

Citește și:

Compania de Apă Someș vrea 250 milioane de euro de la UE pentru apa și canalizarea din Cluj și Sălaj, plătește 3 milioane de euro consultanță UPDATE Vrea cea mai mare aducțiune din România

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.