Închide

FOTO. Se pun semne la intrarea în oraș. Cum arată „salutul” de Cluj în propunerile arhitecților

ActualitateRecomandarea redacției by Kristina Reştea - feb. 18, 2015 3 2912

 

13 echipe au depus propuneri pentru concursul lansat de primărie pentru marcarea vizuală a porților de intrare în Cluj-Napoca, dar și pentru instalarea de suporturi de afișaj în interiorul orașului. Juriul a analizat lucrările, iar acestea sunt afișate de azi în sala de sticlă a primăriei, fără să se precizeze însă deocamdată numele participanților. Rezultatul concursului va fi anunțat în 27 februarie.

Vezi AICI care a fost regulamentul de concurs

 

perete 1

 

Concurenții și-au explicat conceptul, au făcut estimări de costuri și au prezentat și imagini ale obiectelor care ar putea fi amplasate la intrarea în oraș și în oraș. Printre acestea: panouri cu sau fără leduri (multe panouri cu leduri), unele alimentate de la soare, în forme geometrice cuminți ori împrumutând profiluri de role de film și discuri, cu semne, seturi de pictograme, sticle colorate suprapuse ca să arate relațiile dintre diversele dimensiuni ale orașului, un „turn cultural” , o fâșie luminoasă cu semnale, siluete ale unor obiective turistice schițate elegant pe panouri alb/negre sau imagini colorare proiectate pe ecrane. O hartă luminoasă pe un cilindru, obiecte de mobilier care însoțesc semnele de orientare ori locuri de șezut și „ospitalitate” sunt propuneri pentru sistemele de afișaj din oraș. Se anunță (în română, maghiară sau germană) că se intră în Cluj-Napoca, se desenează obiective turistice sau se trec pe obiectele propuse evenimentele importante ale orașului, dintre care Festivalul Internațional de Film Transilvania pare cel mai vizibil.

 

DSC_2053

 

DSC_2043

Alături de obiectele reprezentate în planșe de echipele de concurenți, una dintre propuneri afișează semnale „vii” pentru a anunța porțile de intrare în oraș: mai precis, se recomandă plantarea de păduri cu arbori caracteristici fiecărei intrări. Explicația: în altă formulă, semnul instalat nu ar fi decât o mică „etichetăcare s-ar pierde în haosul care semnalează deja intrările în oraș, pe și prin benzinării, unități de materiale de construcții și magazine.

 

 

Costurile de proiectare sunt estimate diferit de la o propunere la alta și merg de la 12.000 la 20.000 de euro. Costurile pentru realizarea obiectelor variază și acestea mult: de la sub 20.000 la peste 50.000 de euro.

 

 

Concursul primăriei se numește generic Servicii de proiectare pentru obiectivul – intrările orașului – concurs de idei pentru un sistem de comunicare integrat în Cluj-Napoca. Procedura de acum vine după două inițiative similare (una a primăriei și cealaltă a Asociației Cluj-Napoca 2021) care au eșuat, iar primăria a decis să schimbe regulile concursului. Așa că a cerut echipe care să aibă în componență un arhitect cu drept de semnătură, iar tema de concurs ia implicat crearea unui sistem complex de afișaj la cele șase intrări în oraș în conexiune cu orașul și cartierele. Juriul a fost format din Radu Munteanu, Ligia Subțirică, Ioan Solovăstru, Szabolcs Guttmann, Mihaela Agachi, Tudor Giugiu, Iona Sbârciu, Florin Moroșanu și Romulus Zamfir.

 

DSC_2091

 

Care sunt premiile și când se ia decizia

Premiul I este estimat la 100.000 de lei și reprezintă contractul de proiectare pe care câștigătorul îl va încheia, conform legii, cu primăria. Premiul doi este de 12.000 lei iar premiul III de 8.000 lei. Contravaloarea premiilor va fi asigurată din bugetul local al lui 2015. De asemenea, costurile de execuție vor fi susținute tot de administrația locală.

Calendar concurs: 17.02.2015 orele 13,00 întrunire juriu

Afișare proiecte: 18-26.02.2015

Comunicare rezultat: 27.02.2015

 

spune domnule

 

Citește și

Concurs pentru intrările în oraș pe modelul Filarmonicii. Primăria schimbă regula, cere echipe cu arhitect și dă premii de 120.000 de lei

 

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.