Închide

Exclusiv: Lege pentru eliminarea alegerilor la nivelul Consiliului Judetean. Cine sunt autorii?

AdministrațiePoliticaRecomandarea redacției by Cosmina Fernoaga - feb. 19, 2015 0 720

Comisia de Cod Electoral din Senat a venit cu o nouă inițiativă, astfel că sunt șanse foarte mari ca alegerile să fie eliminate definitiv în privința desemnării președinților de consilii județene. Propunerea a fost trimisă, deja, în Parlament, urmând ca deputații să se pronunțe cel târziu până în luna mai dacă sunt de acord să elimine alegerilor pentru desemnarea președinților de consilii județene. Astfel, dacă această propunerea se transformă în lege, din 2016 șefia Consiliului Județean va fi disputată strict între partide, iar electoratul clujean nu va mai avea mare lucru de spus, cum de altfel se întâmpla și înainte de 2008.

Măsura eliminării alegerilor electorale, pentru președinții de consilii județene, a fost propusă de cei 10 membri PSD, din cadrul Comisiei de cod electoral a Sentaului. „Dacă această propunere trece de Parlament până în luna mai, în 2016 nu vom mai avea alegeri pentru președinții de consilii județene, ci doar pentru primari și pentru consilieri”, a explicat senatorul PNL Alin Tișe, membru la rândul său în această Comisie de cod electoral. Acest lucru presupune ca președinții consiliilor județene să fie numiți în baza unor înțelegeri încheiate de majoritățile politice din forurile deliberative. La Cluj, ultimul președinte care a fost ales pe acest sistem a fost liberalul Marius Nicoară (mandatul 2004-2008). Pentru a fi plasat la șefia CJ, liberalul Nicoară a cerut și a avut, în 2004, sprijin din partea PSD și UDMR. Atunci s-a speculat că Nicoară ar fi încheiat un târg cu Arpad Paszkany, pentru a primi susținerea UDMR-ului. Paszkany a cerut la schimb terenul din zona Univers T, pentru realizarea unui complex de tip mall. Ulterior, însă, Consiliul Județean a decis să ofere terenul prin concesiune omului de afaceri Iulian Dascălu, și astfel s-a creat Iulius Mall. Iar Paszkany a fost nevoit să se mulțumească cu terenul de la Șapca Verde, unde a fost realizat complexul Polus Center. Oricum, disputa dintre Nicoară și Paszkany, pe acest subiect, a fost intens mediatizată în toată țara, culminând cu intervenția DNA.

PSD n-are nici un interes să organizeze alegeri pentru șefia Consiliului județean, nici anul acesta, nici anul viitor pentru că, cel puțin în județul Cluj, ar pierde, conform rezultatelor sondajelor electorale. Liberalii au apreciat că propunrea lansată recent de Guvern, privind organizarea de alageri parțiale în 22 martie, ar fi fost doar o diversiune. În realitate, dacă se dorea organizarea de alageri, Hotărârea Guvernului trebuia publicată în Monitorul Oficial până în 15 februarie. Or, acest lucru nu s-a întâmplat, prin urmare PSD rămâne la șefia Consiliului Județean Cluj, prin intermediul vicepreședintelui actual, Ioan Oleleu. În forul deliberativ, însă, pentru a avea vot majoritar, PSD are nevoie nu doar de sprijinul UDMR, ci și de sprijinul consilierilor independenți.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.