Închide

S-a decis cine ia premiile în concursul pentru porțile de intrare în oraș. Vezi cum arată propunerile din „Top 3”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 11, 2015 1 1818

Primăria a anunțat rezultatele concursului pentru marcarea vizuală a intrărilor în Cluj-Napoca, care include și propuneri de suporturi de afișaj în interiorul orașului. Astfel, potrivit deciziei transmise de membrii juriului, pe locul I se află propunerea turnului cultural, semnată de echipa arhitectului Alexandru Fleseriu. Pe locul 2 se află echipa Made by, iar pe locul 3 – Schmidt Arhitectura.

Decizia juriului, punctajele, explicațiile proiectanților, precum și planșele depuse pot fi consultate AICI

Concursul primăriei a fost lansat sub denumirea de Servicii de proiectare pentru obiectivul – intrările orașului – concurs de idei pentru un sistem de comunicare integrat în Cluj-Napoca. Procedura de acum vine după două inițiative similare (una a primăriei și cealaltă a Asociației Cluj-Napoca 2021) care au eșuat, iar primăria a decis să schimbe regulile concursului. Premiul I a fost estimat la 100.000 de lei și reprezintă contractul de proiectare pe care câștigătorul îl va încheia, conform legii, cu primăria. Premiul doi este de 12.000 lei iar premiul III de 8.000 lei. Contravaloarea premiilor va fi asigurată din bugetul local al lui 2015. De asemenea, costurile de execuție vor fi susținute tot de administrația locală.  Juriul a fost format din Radu Munteanu, Ligia Subțirică, Ioan Solovăstru, Szabolcs Guttmann, Mihaela Agachi, Tudor Giurgiu, Iona Sbârciu, Florin Moroșanu și Romulus Zamfir.

Contractul de proiectare a fost câştigat de Biroul individual de arhitectură Alexandru Fleşeriu Nicolae, la valoarea de 72.296,40 lei, au transmis reprezentanții primăriei. Din echipa arhitectului Fleşeriu mai fac parte arhitectul Peter Eszter şi inginerul Doru Călin Crişan.

Au fost depuse în total 15 proiecte, iar juriul a stabilit următorul clasament:

Locul I şi premiul I – Biroul individual de arhitectură Alexandru Fleşeriu Nicolae – 1455,84 puncte;

Locul II şi premiul II – SC Made By SRL – 1217,72 puncte;

Locul III şi premiul III – SC Schmidt Arhitectura SRL – 1195 puncte;

Locul IV – Mihaela Meslec – Huenerwadel Partnership – 983,16 puncte;

 

Imagini cu propunerile câștigătoare pot fi văzute și AICI

Vezi și

Intrarea în oraș în varianta Verde: “anti-propunerea” cu păduri din concursul primăriei

 

Locul I

turnul

locul I oras

 

 

„Inspirându-ne din imaginea unui turn de intrare în oraș și din turnurile existente în interiorul orașelor care au acum un rol cultural: expoziții și diferite evenimente (Turnul pompierilor, Bastionul Croitorilor) semnalizarea de intrare în oraș am propus-o pe o structură metalică sub forma unui turn care să poată fi folosit ca spațiu de expoziție temporară. Prin folosirea plăcilor de Cor-ten arhetipul turnului apare într-o formă contraintuitivă. Acesta se formează prin suprapunere elementelor la o diferență de înălțimea unei trepte, încât în interiorul său se sculptează o treaptă interioară balansată”, explică membrii echipei ideea care stă în spatele Turnului.

 

 

proiect castigator 2

Membrii juriului au formulat și recomandări pentru propunerea câștigătoare: dezvoltarea propunerii fără scară interioară sau crearea unui sistem de iluminat ornamental pentru punerea în valoare a obiectivului pe timp de noapte. Amplasamentele pentru obiectele de afișaj vor fi propuse de proiectant, sub coordonare Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) și vor fi aprobate de Consiliul Local.

Locul II

locul 2

 

Locul 3

 

Locul 3

Locul 3

 

Proiectul câştigător a fost apreciat de juriu ca fiind „coerent şi creativ, reprezentativ pentru oraş, cu un design care se evidenţiază, funcţional, durabil, uşor de întreţinut şi cu un raport cost-eficienţă în concordanţă cu dimensiunea şi materialele propuse”, susțin organizatorii concursului.

 Alte păreri din juriu, aici:

În aşteptarea noilor „etichete” de la intrarea în oraş. Păreri din juriul concursului: abordări „mature”, propuneri „mai coerente” sau soluţii „acceptabile”

Citește și:

FOTO. Se pun semne la intrarea în oraș. Cum arată “salutul” de Cluj în propunerile arhitecților

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.