Închide

O eventuală variantă de stimulare a vaccinării anti-covid, permiterea accesului în spațiile publice închise doar pentru persoane vaccinate

AdministrațieSănătate by Actual de Cluj - iul. 26, 2021 0 77

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că la nivelul coaliției se discută mai multe variante de stimulare a vaccinării anti-COVID și de impunere a noilor restricții în perspectiva valului 4 al pandemiei, una dintre acestea fiind permitea accesului doar pentru persoanele vaccinate în toate spațiile publice închise neesențiale, în weekend.

Potrivit surselor G4Media.ro, dacă se va decide aplicarea acestei măsuri, ea va intra în vigoare de la un anumit nivel al ratei de incidență COVID, pe modelul scenariilor aplicate și până acum în privința impunerii diferitelor restricții.

Măsura va viza spațiile închise precum mallurile, restaurantele, discotecile, tot ce nu este inclus în categoria serviciilor esențiale. Prin urmare, nu va include, de exemplu, supermarketurile, au explicat aceleași surse.

„O astfel de restricție este foarte simplu de implementat. Practic, odată decizia luată, măsura se poate aplica imediat sau cel târziu de a doua zi”, au explicat pentru G4Media.ro sursele citate.

Cum se va limita practic accesul?

Autoritățile folosesc deja, al punctele de frontieră, o aplicație dezvoltată de STS și care va putea fi utilizată și de operatorii privați, dacă Guvernul ia o astfel de decizie.

„Este necesar doar un simplu touch. Durează 2-3 secunde pentru fiecare persoană. Exact cum este citit codul de pe un bilet la un concert sau cum sunt scanate codurile de bare ale produselor la casa de marcat. Aplicația nu cere date ale persoanelor și nu stochează datele persoanelor”, au explicat sursele citate.Aceasta funcționează ca orice altă aplicație de pe telefon sau de pe tabletă. Practic, la intrarea în mall sau în restaurant, un angajat al firmei de pază sau al respectivului comerciant își va instala pe telefon aplicația. Când sosește un client, acesta trebuie să aibă certificatul verde digital (utilizat pentru călătoriile în UE) descărcat pe hârtie sau pe telefon, sau o poză cu certificatul. Acest document are un cod QR.

Aplicația de pe telefonul angajatului de la mall scanează codul QR de pe certificatul digital. Dacă acesta este fals, se afișează un mesaj roșu, dacă este autentic apare culoarea verde. În plus, apare și un mesaj care arată dacă e vorba de o persoană vaccinată, care a făcut un test PCR în ultimele 72 de ore sau dacă a trecut prin boală.

Totuși, este necesar să sporească și vigilența autorităților, să fie făcute controale dese și aplicate imediat sancțiuni dacă nu se respectă măsurile, pentru că altfel nu va fi efectul scontat”, au explicat surse politice. Acestea au spus că, spre exemplu, o persoană nevaccinată ar putea să încerce să folosească un certificat al unui prieten sau rudă care au făcut vaccinul și să intre la mall chiar dacă nu are voie.

„Dacă se impune o astfel de restricție, forțele de ordine trebuie să fie permanent în teren și să verifice, să aplice sancțiuni dacă este cazul, pentru că altfel nu vom face nimic”, au mai spus aceleași surse.

Certificatele digitale pot fi descărcate de pe platforma certificat-covid.gov.ro.

Citește integral pe G4Media.ro

sursa foto: Comedy Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu