Închide

O companie de software din Cluj e „startup-ul românesc al anului”. Din 200 de nominalizări

EconomieITTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - nov. 08, 2016 0 1058

O companie de software din Cluj-Napoca a dezvoltate o aplicație care supervizează recuperarea persoanelor cu dizabilități locomotorii. A trecut deja granița Clujului, a luat premii și acum tocmai a fost desemnat start-up-ul românesc al anului 2016. Asta în cadrul finalei naționale a competiției Global Startup Awards, care a avut loc în 7 noiembrie la Impact Hub Cluj-Napoca. În total au fost 12 startup-uri românești declarate câștigătoare în competiția națională, din cele 200 de nominalizări.

Startup-ul românesc al anului 2016 a fost desemnat Mira Rehab, „o companie de software din Cluj-Napoca care a revoluționat lumea medicală cu ajutorul unei aplicații care supervizează recuperarea persoanelor cu dizabilități locomotorii”, spun organizatorii competiției. Mira Rehab are patru membri fondatori: Alina Călin, Andrei Cantea, Andrei Dascălu și Cosmin Mihaiu.

Cei patru pasionaţi de tehnologia informaţiei din Cluj au fondat MIRA Rehab după ce au participat în 2011 la Imagine Cup, un concurs IT destinat studenţilor din întreaga lume, organizat de Microsoft. Împreună, au proiectat o platformă software care să facă recuperarea fizică distractivă şi comodă pentru pacienţi, transformând exerciţiile fizice în jocuri video şi folosind un senzor extern pentru a urmări şi evalua progresul pacienţilor. Ei au vândut cu succes produsul în Marea Britanie. Mira Rehab a înființat și un ONG la Cluj, numit “Un Zâmbet cu MIRA”, care oferă tratament prin platforma MIRA, însă asigură recuperare gratuită copiilor defavorizaţi.

O mostră:

Câștigătorii Global Startup Awards au fost aleși în urma unei jurizări realizate de oameni din mediul de business, dar și de către publicul larg, precizează reprezentanții Impact Hub. Startup-urile premiate în etapa națională sunt calificate pentru competiția regională Central European Startup Awards, care va avea loc în 1 decembrie, la Ljubliana, Slovenia.

“Competiția națională din acest an a Global Startup Awards a evidențiat efervescența și potențialul de dezvoltare al ecosistemului antreprenorial din România”, a transmis Hajnalka Bessenyei, director Impact Hub Cluj-Napoca.

Lansat în 2012, programul Global Startup Awards premiază startup-uri tech relevante din 25 de țări. Fiecare etapă națională se concentrează pe a nominaliza și a premia cele mai bune startup-uri cu o vechime de maxim 5 ani, dar și ecosistemul local care le susține. În același timp, participarea la aceste evenimente amplifică numărul de oportunități existente, facilitând interacțiunea între antreprenori și oferind noi perspective de colaborare. Impact Hub Cluj-Napoca este partener al competiției Global Startup Awards, organizând etapa națională.

Ceilalți 11 câștigători sunt:

Investor of the year: 3TS Catalyst Romania

Best IoT Startup by GE: Vector Watch

Most Influential Woman by SAP: Cristiana Bogățeanu

Best Coworking Space: Nod Makerspace

Best Early Stage Startup, proudly supported in Romania by Startarium: Pony Car Sharing

Best Acceleration/Incubation Program by Infobip: Spherik Accelerator

Best Social Impact Startup, proudly supported in Romania by Uber: Axosuits

Best Indie Game Developer by MITO: Angry Mob Games

Best AI/Chatbot Solution: UIPath

Best Fintech: Mobilpay Wallet

Best User Experience: Hipmenu

Săptămâna trecută, Clujul mai dădea o noutate din lumea start-up-urilor: compania Printivate (inclusă acum doi ani în programul de accelerare Spherik) a fost recent cumpărată de cea mai importantă platformă dedicată printării 3D din lume, cu sediul în Amsterdam, au anunțat părțile implicate. Valoarea tranzacției nu a fost făcută publică, dar se poate menționa că acesta este primul exit din portofoliul acceleratorului de la Cluj.

Mai multe aici:

Start-up clujean în domeniul printării 3D, cumpărat de o platformă olandeză

 Vezi și

Câştigătorii de la Techsylvania: s-au mutat din Republica Moldova la Cluj, ca să înfiinţeze o afacere. Acum au primit bilet spre Silicon Valley

și

Au aflat de ce banii din IT merg către munca ieftină și nu către inovare. Care sunt motivele pentru care românii nu știu și nu vor să inoveze

 

La sfârșitul săptămânii la Cluj mai urmează un concurs pentru idei în tehnologie: noul festival TechFest 2016 începe cu MegaHack, unde sute de programatori și pasionați sunt așteptați să rezolve, în echipe, teste propuse de partenerii festivalului. MegaHack se desfășoară între 11 și 13 noiembrie în zona de evenimente de la Iulius Mall, iar publicul poate asista la maratonul de 50 de ore de codare. Temele propuse, peste 20, se pot găsi AICI.

Teme pentru informaticieni la festival nou de Tehnologie: facturi generate la comandă vocală, “check-in ca la aeroport” pentru festivaluri

Inițiativele din zona antreprenorială în domeniul înaltei tehnologii sunt tot mai apreciate, în contextul unei piețe dominate de muncă în sistem outsourcing. Aflat la Cluj, europarlamentar Victor Negrescu critica, în urmă cu doar câteva zile „peisajul” IT: succesul României în industria informației e o întâmplare, cultura antreprenoriatului lipsește “cu desăvârșire” iar tinerii nu sunt încurajați să eșueze, spunea acesta.

Mai multe aici:

Scenariul apocaliptic pentru industria IT a unui europarlamentar la Cluj: “dacă nu facem ceva, în 2 ani vom avea mari probleme”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare