Închide

Teme pentru informaticieni la festival nou de Tehnologie: facturi generate la comandă vocală, „check-in ca la aeroport” pentru festivaluri

ActualitateEconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - nov. 02, 2016 0 367

Facturi generate la comandă vocală, o aplicație pentru turiștii orașului sau una care să faciliteze accesul la un mare festival de muzică. Acestea sunt câteva dintre temele care au fost lansate pentru programatorii clujeni, la un hackathon-maraton de 50 de ore care are loc săptămâna viitoare, în cadrul unui festival. Techfest, noul festival care apare în orașul festivalier, se adresează de această dată domeniului momentului: IT-ul. Piața locală, pe trend ascendent de câțiva ani, în ceea ce privește numărul de companii și creșterea lor e descrisă de câte unii, mai mult sau mai puțin justificat ca „Silicon Valley de România”; asta în ciuda outsourcingului („lohn”-ul IT), care se practică încă la scară largă. Clujul are companii care au crescut de la 2 la peste 1000 de angajați în câțiva ani, subliniază inițiatorii noului festival, dar mai trebuie încurajată și inovarea.

Există în oraș multe inițiative de organizare de evenimene, multe „hackathoane”, competiții și aplicații care ar putea îmbunătăți viața orașului. Ele sunt însă disparate, spun inițiatorii conferinței. „Din Cluj se poate contribui la ceea ce înseamnă strategia națională de digitalizare”, spune Cristian Dascălu, fondator al Centrului Startup Transilvania, organizatorii TechFest. O companie locală a și lansat o inițiativă care ar pune în legătură comunitatea de IT cu administrațiile, scopul fiind interconectarea unor soluții existente. „Vrem să atragem cât mai multe administrații locale, suntem în contact și cu Gov IT Hub”, a spus Adrian Irimia, reprezentant Digitize Romania.

„Clujul e interesant nu doar pentru companii din Europa de Vest, din Statele Unite. Agenția spațială europeană a început să finanțeze un proiect la Cluj – o platformă localizată fizic în Cluj, care va încerca să genereze produse noi, folosind date colectate de la sateliți, anul viitor va avea loc o conferință a Comisiei Europene, despre inovare”, arată Bianca Muntean, director executiv, ARIES Transilvania.

Ce faci la festival de tehnologie

Programatori, antreprenori și pasionați de cele mai noi tehnologii sunt așteptați la Cluj-Napoca între 11 și 20 noiembrie pentru zece zile de evenimente dedicate industriei IT. TechFest se adresează întregii industrii IT, de la manageri de companie și programatori la pasionați de gadget-uri și tineri care își doresc o carieră în acest domeniu”, a declarat Dascălu.

TechFest 2016 începe cu MegaHack, unde sute de programatori și pasionați sunt așteptați să rezolve, în echipe, teste propuse de partenerii festivalului. MegaHack se desfășoară între 11 și 13 noiembrie în zona de evenimente de la Iulius Mall, iar publicul poate asista la maratonul de 50 de ore de codare. Temele propuse, peste 20, se pot găsi AICI.

Primăria vrea o aplicație pe turism, iar companiile partenere au lansat alte teme. Betfair vrea o aplicație care să poată să prezică comportamentul clienților, spune Camelia Hanga, Learning & Development Manager, Betfair. „Noi suntem o companie de produs, avem produse proprii și ne-am axat pe zone de business, pe IMM-uri. Provocarea noastră a fost crearea unei aplicații care să permită ca un antreprenor să emită o factură, prin comandă vocală, prin telefon”, spune Erik Barna, CEO și fondator Life is Hard, companie listată la bursă. Untold vrea aplicații care să permită accesul mai facil la festival – check-in-uri ca la aeroport, amintește Dascălu.

O altă competiție din cadrul TechFest este Transilvania DemoDay, desfășurată în 20 noiembrie, unde 20 de start-up-uri vor fi prezentate în fața potențialilor investitori.

Orașele deștepte

O altă temă „la modă” acum – „smart cities” – va fi abordată în cadrul festivalului, în orașul care abia de curând a introdus sistemul de ticketing pe transportul în comun, după multe poticniri, un sistem care dă încă rateuri. Se dau însă și exemple de „bune practici” din alte părți, printre orașele de la care am avea de învățat se numără Barcelona sau Copenhaga, exemplifică Dascălu. La Smart City Forum, desfășurat în 16 noiembrie, organizatorii vor să demareze „procesul de includere a României în familia Open & Agile Smart Cities (OASC), inițiativă globală din Bruxelles, Belgia, care include 89 de orașe din 19 țări din Europa, America Latină și Asia-Pacific”, spun inițiatorii festivalului. Primăriile din Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia și Târgu-Mureș participă la Smart City Forum alături de Trencadis, GovITHub, FIWARE și iHub.eu. În afară de „familia Open and Agile Smart Cities”, stabilită acum ca nou țel pentru Cluj, la o altă conferință despre inovare (a clusterelor, în iunie) se anunța că orașul ar vrea să fie, în câțiva ani,  „European Capital of Innovation”. 

Conferințe, premii pentru industrie și expoziții

În cadrul TechFest se desfășoară două conferințe dedicate industriei IT: TechTalks (16-17 noiembrie) și CodeCamp Conference (19 noiembrie). Invitații speciali ai TechTalks sunt Christoffer Noring, expert în dezvoltare Google; Nicoleta Benga, account manager la LinkedIn; Umar Hansa, programator la Springer Nature, cu o experiență anterioară de cinci ani la Shazam. Alături de aceștia, la conferință vor mai vorbi specialiști de la Microsoft, BRD Groupe Société Générale, IBM, Uber, Școala Informală de IT, Pony Car Sharing, SprintPoint Techcelerator, VectorWatch și alții. Tematica variază de la tehnologie, management de produs și marketing până la experiența utilizatorului, securitate, programare în cloud, tehnologii Microsoft și Internet of Things (IoT). Lista completă și programul TechTalks se găsesc pe site. La CodeCamp sunt așteptați peste 1.000 de participanți, care își vor putea alege prezentările desfășurate în 8 paneluri paralele. Vin aici 60 de vorbitori de la Microsoft, Amazon, iQuest, AROBS Transilvania Software, Fortech, Evozon, SOFTVISION, Yonder, Endava, Continental, SDL și alții.

Organizatorii lansează și premii pentru industrie: la gala Cluj Tech Industry Awards. Categoriile de premiere includ: Compania anului în IT, Fuziunea anului, Cel mai inovativ proiect al anului, Cea mai bună colaborare cu mediul non-profit, Antreprenorul tech al anului, Proiectul tech academic al anului, Cel mai complex program de training al unei companii. Din juriu fac parte reprezentanți ai Comisiei Europene, Guvernului, industriei financiare, universităților clujene, investitorilor străini, ARIES Transilvania.

ExpoTech aduce la Iulius Mall în week-end-ul 18-20 noiembrie cele mai noi gadget-uri tehnologice, roboți, jocuri și mașini electrice, în timp ce tinerii interesați de o carieră în IT pot participa la Tech Open Days.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare