Închide

Scenariul apocaliptic pentru industria IT a unui europarlamentar la Cluj: „dacă nu facem ceva, în 2 ani vom avea mari probleme”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 04, 2016 0 1338

Un europarlamentar critică la Cluj: succesul României în industria informației e o întâmplare, cultura antreprenoriatului lipsește „cu desăvârșire” iar tinerii nu sunt încurajați să eșueze.

E vorba de europarlamentarul Victor Negrescu, specializat în domeniu – anul trecut a primit titlul de „eurodeputatul anului” pentru agenda digitală a Europei. A ajuns la Cluj pentru o serie de dezbateri iar într-o conferință de presă spune că succesul în IT al României – iar Clujul e în acest context unul dintre polii dezvoltați – e o întâmplare. „Corporațiile aici au găsit forță de muncă”, explică el, și adaugă: „Clujul are potențial și ieri am întâlnit la tinerii de la dezbatere ceva ce nu văd în restul țării, optimism. Trebuie să profităm, că tinerii știa pleacă. Dacă îi pierdem, pierdem mult”.

Totuși, spune Negrescu, în afară de faptul că în România există forță de muncă relativ ieftină și calificată e cam principalul avantaj pe piață, căci alte elemente, ce l-ar propulsa mai sus în IT, lipsesc „cu desăvârșire”: „cultura antreprenoriatului în România lipsește cu desăvârșire. Dacă ai o idee de soft trebuie să știi să o vinzi, în plus nu ai finanțare pentru astfel de startup-uri, private sau publice. Ne așteptăm să vină 3 tineri și să facă o firmă ca Facebook, dar Facebook ca să ajungă unde e a primit foarte multe finanțări. Cum să avem IT-iști buni dacă noi ne plătim profesorii de IT de la școală, de la liceu sau facultate cu salariile acelea? Găsesc în mediul privat salarii de 10 iri mai mari, cum să rămână să predea?”, se întreabă el.

Peste toate acestea, adaugă Negrescu, tinerii nu sunt încurajați să încerce și, dacă e cazul, să eșueze – spre deosebire de alte țări, exemplifică el – cum e cazul Danemarcei, „unde poți face firme într-o oră și dacă eșuezi statul îți acoperă pierderile prima dată”. „În Marea Britanie dacă finanțezi cu 10.000 euro o companie ți se deduc banii din taxe. Nu trebuie să reinventăm roata, dar trebuie să implementăm, nu să așteptăm, altfel potențialul pe care-l avem îl vom pierde. Chiar și acum companiile mari spun că avem carențe la numărul de specialiști. Suntem într-un moment de cotitură, dacă în doi ani nu facem ceva vom întâmpina mari probleme”, a conchis europarlamentarul.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare