Închide

Malurile Someșului se schimbă radical între barajul din Grigorescu și podul Horea. Licitația de 97,8 milioane de lei a fost lansată. Urmează să apară un pod nou în cartierul Grigorescu și o stradă pietonală. Dispare parcul de căței. Apar gradene și 5 kilometri de piste de biciclete

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 18, 2021 2 6692

Cea de-a treia licitație și cea mai mare din proiectul Primăriei cu bani europeni de transformare a malurilor Someșului din Cluj-Napoca a fost lansată. Contractul vizează malurile Someșului din cartierul Grigorescu, de la parcul Rozelor la podul Horea și este estimat la peste 97,8 milioane de lei iar licitația va avea loc în 19 aprilie. Prin proiect urmează să se modernizeze malurile râului pe 14,6 hectare, va apărea un pod nou, pietonal și ciclistic în cartierul Grigorescu și se vor reconfigura mai multe străzi cu vedere la Someș, cu piste de biciclete și alei de plimbare. Lucrările sunt estimate la 19 luni.

Zona care se va moderniza (Lunca Someșului Mic zona I) are o suprafață totală de aproximativ 14,6 hectare și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, Parcul Rozelor și Iuliu Hațieganu.

Lucrările de modernizare a malurilor râului, concomitent cu sistematizarea arterelor amintite, sunt estimate la peste 97,8 milioane lei, valoarea contractului scos la licitație de Primărie săptămâna acesta. Ofertele se pot depune până în 19 aprilie iar criteriul de adjudecare este cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic (90% prețul ofertei și 10% garanția de bună execuție).

În urma lucrărilor urmează să apară peste 5 kilometri de piste de biciclete, aliniamente de arbori și să se modernize trasee pietonale de peste 12.000 de metri liniari. Termenul de execuție este stabilit la 19 luni.

Deja Primăria a primit oferte la licitațiile pentru reamenajarea parcului Armătură și a Platoului Sălii Sporturilor, celelalte două lucrări din proiectul de modernizare a malurilor râului. Per total, reamenajarea malurilor Someșului în Cluj-napoca presupune 35 de milioane de euro, din care mare parte sunt finanțați din bani europeni.

Un termen optimist pentru finalizarea șantierului este 2023, luând în calcul adjudecarea licitație în 2021 și semnarea contractului cu finalistul, după cum spun reprezentanții Primăriei. Este un proiect, după cum a spus directorul din Primărie și managerul proiectului, Ovidiu Cîmpean, rezultat în urma unui concurs de soluții, făcut de spaniolii de la Practica în colaborare cu Planwerk.

Lucrările din această zonă I a Luncii Someșului Mic sunt împărțite în 7 tronsoane și urmează să aducă schimbări radicale privind malurile Someșului – eliminarea gardului în  zona parcului Rozelor, un pod nou pietonal și ciclistic în Grigorescu, piste de biciclete pe strada 1 Decembrie, o zonă pietonală pe strada Muzicescu, reorganizări ale benzilor de circulație pe strada Dragalina, plus multe plantații de aliniament (peste 30), bănci de granit cu și fără spătar, scaune de lemn, cișmele, cadru de oțel pentru biciclete, coșuri de gunoi, stații de încărcare pentru mașini și biciclete electrice, pavilioane de alimentație publică, toalete publice,WI-FI, dotări sportive și spații de joacă noi, pontoane, sistem de gradene de mai multe tipuri, sistem de supraveghere video, borne mobile pentru controlul accesului în zonele pietonale nou propuse. În ceea ce privește arborii, există prevederi exprese ca aceștia să fie extrem de bogați, de anumite specii și nu se acceptă devieri de la fișele tehnice (detalii despre tipurile de arbori la finalul articolului).

Cum se vor schimba malurile Someșului în fiecare din cele 7 tronsoane

„TRONSONUL 1. Strada Donath – strada Mirăslău MAL STÎNG Se propune realizarea unui traseu amenajat pentru circulația pietonală (2,7m) și ciclistă (3m) pe coronamentul digului de protecție, măsuri de consolidare și aducere la cotă a digului existent; MAL DREPT Se propune realizarea unui traseu pietonal și ciclistic, prin consolidarea și modernizarea celui existent la baza digului, plantarea de aliniamente de arbori, folosirea unui sistem de iluminat public modern și eficient;

-TRONSONUL 2. Strada Mirăslău – strada Petuniei

MAL STâNG Se propune introducerea unei piste pentru biciclete adiacent străzii 1 Decembrie 1918, realizarea unui nou trotuar (lățime 1m), paralel cu pista pentru biciclete și separat față de aceasta printr-o fâșie plantată (1m), resistematizarea verticală a zonei cuprinse între strada 1 Decembrie 1918 și Someș, două alei pietonale paralele cu albia, reabilitarea traseului pietonal de mal (lățime 2,7-3m), realizarea unui podeț pietonal și ciclistic peste Someș, relocarea traversării pietonale semaforizate pe strada 1 Decembrie 1918, introducerea unei traversări pietonale nesemaforizate pe strada 1 Decembrie 1918, plantare/completare plantații,modernizarea și reconfigurarea locului de joacă existent și a terenurilor de sport existente, amplasarea a trei pavilioane cu funcțiuni de alimentație publică, prelungirea aleilor pietonale spre albia râului.

MAL DREPT Se propune resistematizarea verticală a zonei cuprinse între Parcul Rozelor și Someș, desființarea împrejmuirii Parcului Rozelor Spre Someș, prelungirea traseului pietonal spre vest, reabilitarea traseului pietonal de mal, soluționarea obstacolului dat de gura de deversare a canalizării, realizarea unui podeț pietonal și ciclistic peste Someș, introducerea de aliniamente, plantarea de arbuști și înierbarea suprafețelor adiacente aleilor pietonale propuse, modernizarea sistemului de mobilier urban, prelungirea aleilor pietonale spre albia rîului, introducerea de pachete de gradene orientate spre apă, cu scopul de recreere în lungul parcursului pietonal/velo.

-TRONSONUL 3. Strada Petuniei – Platoul Sălii Sporturilor

MAL STÂNG Reconfigurarea trotuarului adiacent străzii 1 Decembrie 1918 și introducerea unei piste pentru bicicliști, modernizarea și prelungirea aleii pietonale, realizarea aleii de legătură între cele două trasee pietonale principale, realizarea aleilor radiale, introducerea de aliniamente de arbori, plantarea de arbuști și înierbarea suprafețelor adiacente aleilor pietonale propuse, modernizarea sistemului de mobilier urban, prelungirea a două alei pietonale, consolidarea celor două insule existente pe Someș, amplasarea unui pavilion cu funcțiuni de alimentație publică adiacent aleilor pietonale din zonă, reducerea lățimii benzilor carosabile,modernizarea sistemului de mobilier urban aferent infrastructurii pietonale și velo propuse.

MAL DREPT Reabilitarea traseului pietonal de mal, introducerea de aliniamente de arbori, modernizarea sistemului de mobilier urban

-TRONSONUL 4. Platoul Sălii Sporturilor – Podul Garibaldi

MAL STÂNG Reconfigurarea trotuarului adiacent străzii 1 Decembrie 1918 și introducerea unei piste pentru bicicliști, modernizarea și prelungirea aleii pietonale, realizarea aleilor de legătură între cele două trasee pietonale principale (1 Decembrie 1918 și aleea de mal), introducerea unei noi traversări pietonale semaforizate, introducerea unei noi traversări pietonale, introducerea de aliniamente de arbori, plantarea de arbuști și înierbarea suprafețelor adiacente aleilor pietonale propuse, modernizarea sistemului de mobilier urban, prelungirea unei alei pietonale, amplasarea a două pavilioane cu funcțiuni de alimentație publică

MAL DREPT Resistematizarea verticală a zonei cuprinse între Platoul Sălii Sporturilor și Someș, reabilitarea traseului pietonal, introducerea de aliniamente de arbori, amplasarea unui sistem de mobilier urban, prelungirea unei alei pietonale

-TRONSONUL 5. Strada Muzicescu, Strada 1 Decembrie 1918

MAL STÂNG Reconfigurarea amprizei stradale, valorificarea suprafețelor sub-utilizate, introducerea statutului rutier de ”Zonă rezidențială” pentru strada Gavril Muzicescu, introducerea plantațiilor de aliniament, introducerea de pachete de gradene orientate spre apă, utilizarea unitară a materialelor tipice zonelor pietonale, amplasarea unui pavilion de alimentație publică, restrângerea suprafețelor carosabile, utilizarea de dalaje și pavaje care atenționează șoferii asupra caracterului predominant al străzii, introducerea de restricții de viteză.

MAL DREPT Protejarea trotuarului prin borne fixe, amplasarea de pachete de trepte de acces, completarea plantațiilor de aliniament.

-TRONSONUL 6. Zona Hotel Napoca, Strada Mamaia

MAL STÂNG Reorganizarea amprizei străzii 1 Decembrie 1918 și Mamaia, introducerea unei traversări pietonale și velo semaforizate, reorganizarea intersecției str. Mamaia/ str. Dragalina, realizarea de plantații de aliniament, restrîngerea benzilor carosabile, înierbarea scuarului din apropierea podului Napoca,amplasarea unui pavilion de alimentație publică în zona Hotelului Napoca,amplasarea a două stații de încărcare pentru auto-vehicule electrice.

MAL DREPT Amplasarea de pachete de trepte de acces, gradene și platforme de repaus orienate spre Someș, în lungul trotuarului, completarea plantațiilor de aliniament. –

TRONSONUL 7. Strada Dragalina, Zona Camerei de Comerț și Industrie

MAL STÂNG Reorganizarea amprizei străzii Dragalina, modernizarea trotuarelor pe strada Dragalina,amenajarea unei suprafețe pietonale, introducerea unei traversări pentru pietoni , îmbunătățirea accesului și a relației utilizatorilor cu Someșul, realizarea de plantații de aliniament, amplasarea unui pavilion de alimentație publică, restrîngerea lățimii benzilor carosabile”, după cum se arată în caietul de sarcini al achiziției.

Vezi și:Cum va arăta parcul Rozelor în 3 ani. Primăria vrea să demoleze gardul și să-l lege de Someș

Primăria lansează prima licitație din proiectul dedicat transformării malurilor Someșului

Platoul Sălii Sporturilor, fără mașini. Primăria a lansat licitația pentru transformarea zonei

Detalii despre firme și contractele derulate în Cluj sau cele pentru care aspiră să le încheie cu Primăria:

Pornește la drum proiectul privind descoperirea Canalului Morii în centrul Clujului. Proprietarii hotelului Privo din Târgu Mureș, cei care pregătesc o unitate similară în Cluj-Napoca, printre ofertanții de la licitația Primăriei

Proprietarii Hotelului Privo din Târgu Mureș continuă să atace licitațiile Primăriei din Cluj. Ofertanții care vor să facă Parcul I.L. Cargiale plus ACI Cluj, interesați să transforme și parcul Armătura

Ce estimează Primăria după implementarea proiectului din Grigorescu – pod Horea

  • Îmbunătățirea calității călătoriilor cu transportul public și modurile nemotorizate (velo și pietonal), prin creșterea standardelor de calitate și siguranța în utilizarea acestor moduri de transport;
  • Îmbunătățirea gradului de siguranță pentru utilizatorii vulnerabili (pietoni și bicicliști), prin asigurarea de facilități adecvate acestor tipuri de deplasări;
  • Reducerea congestiei din traficul rutier, a accidentelor și a impactului negativ asupra mediului prin scăderea cotei modale a transportului individual cu autoturismul;
  • Lungimea pistelor/ traseelor pentru biciclete construite/ modernizate/ extinse (km): 5,159
  • Lungimea traseelor pietonale construite/ modernizate/ extinse (ml): 12,174
  • Aliniamente de arbori și arbuști plantați 32

 

Specii de arbori, arbuști și vegetație joasă propuse, materiale conexe si specificații tehnice: 

 

1 Parametri funcţionali: dimensiuni generale la plantare
1.1 Specia Ulmus glabra
circumferinta trunchi: 35-40 cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 2-3m
înălțime 7-9m
număr de replantari: 5
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 10-12m
1.2 Specia: Quercus rubra
circumferinta trunchi: 35-40 cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 2-3m
înălțime 7-9m
număr de replantari: 5

 

livrare în balot
groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 7-8m
1.3 Specia Liriodendrum tulipfera
circumferinta trunchi: 35-40 cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 2-3m
înălțime 5-7m
număr de replantari: 5
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 10-12m
1.4 Specia Acer platanoides
circumferinta trunchi: 35-40 cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 2-3m
înălțime 7-9m
număr de replantari: 5
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 5m
1.5 Specia Gleditsia triacanthos (subspecia Sunburst sau altă subspecie fără ghimpi)
circumferinta trunchi: 35-40 cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 3-4m
înălțime 5-7m
număr de replantari: 5
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m
1.6 Specia Tilia cordata
circumferinta trunchi: 35-40 cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 2-3m
înălțime 5-7m
număr de replantari: 5
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 10-12m
1.7 Specia Tilia tormentosa
circumferinta trunchi: 35-40 cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 2-3m
înălțime 5-7m
număr de replantari: 5
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 10-12m
1.8 Specia Fraxinus excelsior
circumferinta trunchi: 35-40 cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 2-3m
înălțime 7-9m
număr de replantari: 5

 

livrare în balot
groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 6m
1.9 Specia Aesculus hippocastanum
circumferinta trunchi: 40-45 cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 2-3m
înălțime 5-7m
număr de replantari: 5
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m
1.10 Specia Salix babylonica
circumferinta trunchi: 35-40 cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 2-3m
înălțime 7-9m
număr de replantari: 5
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m
1.11 Specia Salix fragilis
înălțime 100-150cm
circumferință coroană 0,5-1m
livrare în balot/recipient
groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 3m
1.12 Specia: Prunus cerasifera pissardii
circumferinta trunchi: 35-40cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 2-3m
înălțime 4-5m
număr de replantari: 5
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m
1.13 Specia Cornus alba Sibirica’. Înălțime 0,6-1m.Densitate de plantare1- 2/mp. livrat în balot/recipient de 10 litri. Groapa de plantare 1×1 m
1.14 Specia Lonicera nitida Elegant’, arbust, Înălțime 0,4-0,6 m.Densitate de

plantare1-2/mp. Livrat în balot/recipient de 10 litri. Groapa de plantare 1x1m

1.15 Specia Acer palmatum „Asahi Zuru”, standard, clt. 110
circumferinta trunchi: 16-18cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 1-1,25m
înălțime1,75-2m
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 8-10m
1.16 Specia Acer palmatum dissectum ”Garnet”, standard, clt. 90
circumferinta trunchi: 14-16cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 0,85-1m
înălțime1,75-2m
livrare în balot

 

groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 8-10m
1.17 Specia Acer platanoides ”Globosum”, standard, clt. 90
circumferinta trunchi: 20cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 1-1,25m
înălțime trunchi 1-1,25m
număr de replantari: 3
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 8-10m
1.18 Specia Rhus Typhina, arbust
circumferinta trunchi: 16cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 1,5-2m
înălțime 2-2,5m
număr de replantari: 3
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 5m
1.19 Specia Sorbus aucuparia
circumferinta trunchi: 16cm, măsurată la 1 m deasupra solului
circumferință coroană 1-1,5m
înălțime 3-4m
număr de replantari: 4
livrare în balot
groapa de plantare 1x1m, distanța minimă de plantare 5m

 

Arbuști si vegetație joasă

 

1.1 Specia: Lolium perenne (Peluză) + Trifolium repens (trifoi alb).

Amestec de semințe care consistă din 25 kg/ha raigras peren și 3kg/ha de

trifoi alb.

1.2 Amestec de 20 specii, incluzînd Erysimum cheiri, Linum usitatissimum, Dianthus barbatus, Lupinus albus L., Coreopsis lanceolata L., Dianthus plumarius, Malva moschata, Dianthus caryophyllus, Catananche caerulea L., Geum rivale, Centranthus ruber, Achillea millefoliu. (Perene) Densitate de însămînțare de primăvară 4g/mp. Durata de viață după o însămînțare: 2-3 ani.
1.3 Hidroînsămânâțare cu amestec de semințe (perene) cu un dozaj de 4g/mp, apă, mulci din fibră vegetală bazat pe fân măcinat și fibră scurtă de celuloză (350g/mp), fertilizator organic-mineral cu efect lent (20g/mp), îngrășămînt organic (50g/mp) și acizi fulvici humici (10cc). Condițiile optime pentru hidroînsămânțare vor fi stabilite de furnizor. Se vor evita perioadele cu ploi intense care spală semințele sau perioadele foarte calde, care nu permit germinația.

 

1.4 Amestec de 27 specii, care include: Lobularia maritima, Portulaca oleracea, Sanvitalia procumbens, Aurinia saxatilis, Origanum vulgare, Petrorhagia saxifraga, Thymus serpyllum, Festuca glauca (Pajiști sezoniere). Însămînțare de toamnă sau primăvară: martie-iunie. Densitate de însămînțare 4g/mp. Înfloresc vara, la 6-12 săptămîni după însămînțare. Este necesară re-însămînțarea la fiecare 2-3 ani, pajiștea putînd fi cosită/tunsă anual.
1.5 Hidroînsămânâțare cu amestec de semințe (sezoniere) cu un dozaj de 4g/mp, apă, mulci din fibră vegetală bazat pe fân măcinat și fibră scurtă de celuloză (350g/mp), fertilizator organic-mineral cu efect lent (20g/mp), îngrășămînt organic (50g/mp) și acizi fulvici humici (10cc). Condițiile optime pentru hidroînsămânțare vor fi stabilite de furnizor. Se vor evita perioadele cu ploi intense care spală semințele sau perioadele foarte calde, care nu permit germinația.
1.6 Parthenocissus tricuspidata, înălțime 40-60 cm, densitate 2 plante/mp, plantare în zone însorite
1.7 Hedera Helix, înălțime 10-20 cm, densitate 12 plante/mp, acoperitoare de sol (covor)
1.8 Lavandula angustifolia (drenaj), clt. 10, înălțime 0,5m, densitate 3

plante/mp

1.9 Pennisetum alopecuroides (drenaj), clt. 10,  înălțime 0,5m, densitate 2

plante/mp

 

Vegetație tipică malurilor de ape

1.1 Specia:Typha angustifolia. Diametru vas/balot 15cm. Densitate de plantare 2 plante/mp. Arbust cu înălțime de 20-40cm, livrat cu rădăcină în balot, tavă de însămînțare sau vas de 3 litri. Adîncimea de plantare 0-

20cm.

1.2 Specia: Iris spuria. Diametru vas/balot 15cm. Densitate de plantare 10 plante/mp. Arbust cu înălțime de pînă la 90cm, livrat cu bulb sau vas de 1 litru. Adîncimea de plantare 0 cm.
1.3 Specia: Scirpus lacustris. Diametru vas/balot 15cm. Densitate de

plantare 6 plante/mp. Arbust cu înălțime de pînă la 100cm, livrat cu rădăcină în balot, tavă de însămînțare sau vas de 1 litru. Adîncimea de plantare 0-40cm.

1.4 Specia: Carex pendula. Diametru vas/balot 15cm. Densitate de plantare 4 plante/mp. Arbust cu înălțime de pînă la 100cm, livrat cu rădăcină în balot, tavă de însămînțare sau vas de 1 litru. Adîncimea de plantare 0- 40cm.
1.5 Specia: Phragmites australis. Diametru vas/balot 15cm. Densitate de plantare 1 plantă/mp. Arbust cu înălțime de pînă la 200cm, livrat cu rădăcină în balot, tavă de însămînțare sau vas de 2 litri. Adîncimea de

plantare 0-40cm.

1.6 Specia: Juncus acutus. Diametru vas/balot 15cm. Densitate de plantare 1 plantă/mp. Arbust cu înălțime de pînă la 200cm, livrat cu rădăcină în balot, tavă de însămînțare sau vas de 2 litri. Adîncimea de plantare 0- 40 cm

2 comentarii

  1. Poza aia de exemplificare care compară situația de acum cu cea propusă arată ca și cum toată zona verde de pe malul opus va fi înlocuită cu betoane. Ce?

  2. N-am văzut nici un cuvânt despre pești și pescuit !
    Va rugam insistent (un grup de pescari) sa introduceți în planurile dv și segmentul de mai sus.
    Cu mulțumiri anticipate

    Horea Maniu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare