Închide

Primăria lansează prima licitație din proiectul dedicat transformării malurilor Someșului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 17, 2020 0 957

Proiectul pentru transformarea malurilor Someșului după conceptul câștigător propus de spaniolii de la Practica (în colaborare cu Planwerk) în urma unui consurs de soluții a fost evaluat la 168 de milioane de lei, adică aproape 35 de milioane de euro. El este împărțit în trei: zona Parcului Rozelor – zona Garibaldi și cea a străzii Muzicescu, parcul Armătura și platoul Sălii Sporturilor. Deja Primăria a lansat prima licitație din cadrul proiectului, cea pentru modernizarea parcului Armătura. Urmează încă două licitații pentru celelalte părți din proiect, în luna ianuarie 2021, după cum spune directorul de dezvoltarea al Primăriei, Ovidiu Cîmpean. El a prezicat pentru Actualdecluj.ro că Primăria a semnat toate contractele de finanțare din proiectul dedicat trasformării malurilor Someșului.

Licitația pentru modernizarea parcului Armătura a fost lansată de Primărie, valorea contractului fiind de peste 17, 9 milioane lei. Data limită pentru depunerea ofertelor este 28 ianuarie 2021. Potrivit proiectului, urmează să se modernizeze și accesibilizeze parcul concomitent cu introducerea în circuitul velo și pietonal și a pârâului Nadăș în zona de confluență cu Someșul sau a străzii Nădășel. Se vor realiza circuite pietonale și velo, un podeț nou peste pârâul Nadăș, un chioșc multifuncțional,  se va accesibiliza accesul spre Someș, se vor planta copaci sau se va echipa zona cu infrastructură pentru încărcarea bicicletelor și trotinetelor electrice sau cu rasteluri pentru biciclete. Este inclus și un sistem de supraveghere video pentru această zonă, deja anunțat de Cîmpean pentru a preîntâmpina aruncarea gunoiului sau vandalizarea zonei.

Vezi și: Malurile Someşului, în varianta spaniolă: gradene, terase, mai multe spaţii publice, mai puţine maşini. Ce compromisuri au avut de făcut arhitecţii

Valoarea totală a proiectului de reamenajare a malurilor Someșului este de circa 35 de milioane de euro (peste 168 milioane de lei) și include malurile râului din cartierul Grigorescu, dar și platoul Sălii Sporturilor și parcul Armătura.

Directorul de dezvoltarea al Primăriei, Ovidiu Cîmpean, a  declarat pentru Actualdecluj.ro că toate contractele de finanațare din fonduri europene pentru proiectul dedicat malurilor Someșului au fost semnate. El a mai explicat că în luna ianuarie Primăria urmează să mai lanseze celelalte două licitații din cadrul acestui proiect, cea pentru transformarea malurilor Someșului, începând din zona parcului Rozelor din cartierul Grigorescu, până la podul Horea și cea dedicată modernizării platorului Sălii Sporturilor.

Generic, proiectele cu bani europeni pentru transformarea malurilor Someșului au fost numite așa:

Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclisticile pe malurile râului, zona I – Lunca Someşului Mic: valoarea totală este de 123.696.371 de lei, din care contribuţia  Primăriei Cluj-Napoca este de 34.038.247 de lei, restul fiind fonduri europene

– Revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului,  zona II – Parcul Armătura şi zona III – platoul Sălii Sporturilor: valoarea totală este de 44.242.722 de lei, din care contribuția Primăriei este de 4.199.883 de lei, restul fiind bani europeni.

(simulare Practica pentru transformarea malurilor Someșului)

Vezi și: Cum va arăta parcul Rozelor în 3 ani. Primăria vrea să demoleze gardul și să-l lege de Someș

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare