Închide

Cel mai bătrân Frasin din Europa se află în comuna Aiton din Cluj

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - dec. 17, 2020 0 2687

Un frasin din comuna clujeană Aiton este cel mai bătrân copac de acest fel din Europa, după cum arată cercetătorii din cadrul UBB. Copacul are o circumferință a trunchiului de 625 de cm și o vârstă estimată prin datare cu radiocarbon de 300-360 ani, după cum arată Tibor Hartel de la Departamentul de Biologie și Ecologie al Liniei Maghiare – UBB.
Alături de alți specialiști, Hartel a făcut o hartă  a arborilor bătrâni din România, o bază de date online cu foto și descrieri pentru copacii bătrâni inventariați pe bază de voluntariat. Detalii AICI: A apărut harta arborilor remarcabili din România. Sunt cartografiați arborii bătrâni. Clujul are zeci de specii de copaci care arată spectaculos
În Cluj există mai mulți copaci bătrâni și remarcabili care merită cunoscuți de toată lumea. Unul dintre ei este un frasin din comuna Aiton, de lângă Cluj-Napoca. Despre el, Hartel a arătat că e cel mai bătrân frasin din Europa. ” Are circumferința trunchiului de 625 cm și o vârstă estimată (prin datare cu radiocarbon) de 300-360 ani. Astfel comunitatea Aiton are cel puțin o valoare unică pentru toată Europa”, a spus Hartel.
În Cluj-Napoca, cel mai batrân frasin din oraș se află în parcul Iuliu Hațieganu.
(sursă foto Facebook)
Hartel a mai dat exemplul și a unui stejar, cel mai bătrân din Cluj, care trăiește în pădurea Hoia, lângă Muzeul Satului și are o circumferință a trunchiului de 540 cm. Nu este cel mai bătrân din România sau din Europa, dar merită văzut. „Stiați că cel mai bătrân stejar din Europa se află in Danemarca? Este stejar (Quercus robur) si este numit „Kongeegen” (Stejarul Regelui, poză), aflându-se în pădurea Nordskov. Se scrie că arborele era destul de bătran în timpul regelui ‘Gorm the Old’ (916-958). Investigația știintifică din anul 1965 a indicat că arborele are o vârsta de cel puțin 1450 ani, cu posibilitatea sa aiba până in 1900 ani. Cei mai bătrâni stejari din Romania au cca 800-1000 ani. Stejarul din Cajvana (jud. Suceava) are circumferința trunchiului de 1100 cm, fiind cel mai gros stejar cunoscut din România. Stejarul numit „Bătrânul Carpaților” de pe pășunea Mercheașa (jud. Brașov) are 927 cm circumferință, acest stejar fiind al doilea cel mai gros stejar cunoscut din România. După cunoștiințele noastre doar acești doi stejari au peste 9 m circumferință în România. Pe platforma Arborii Remarcabili din România sunt 6 stejari cu circumferința trunchiului de cel puțin 800 cm. Acești stejari se află și s-au dezvoltat în zone deschise (pășuni sau foste pășuni, în prezent construite). În realitate pot fi zeci de stejari cu aceste grosimi dar nu sunt căutați, identificați.
Pentru clujeni: cel mai gros stejar din municipiul Cluj-Napoca are circumferunța trunchiului de 540 cm și se află lângă Muzeul Satului în Hoia”, a arătat universitarul clujean.
Image may contain: tree, plant, outdoor and nature
(stejarul din Danemarca)
sursa foto ocver: Viorel Arghius

Nici un comentariu

Scrie un comentariu