Închide

Maimuța de 2 metri de pe malul Someșului, simbol al unui oraș american, a fost îndepărtată UPDATE N-a fost, doar am „mușcat-o” noi

Uncategorized by Actual de Cluj - iun. 12, 2015 3 1045

Un clujean a relatat azi pe Facebook, însoțind postarea de o fotografie, că statuia de doi metri din fibră de sticlă ce reprezenta o maimuță, simbol al unui oraș american cu care e înfrățit Clujul, a fost îndepărtată. S-a dovedit însă că a fost doar o farsă, în plasa căreia am picat, motiv pentru care actualdecluj.ro își cere scuze pentru că a colportat o dezinformare.

Statuia din fibră de sticlă a unei maimuțe croșetate a fost dezvelită în urmă cu două săptămâni la Cluj, pe malul Someșului, ca dar din partea orașului înfrățit Rockford, din Statele Unite.

UPDATE Statuia maimuței nu a fost îndepărtată, spune Vasile Moldovan, de la departamentul Spații Verzi al Primăriei. „E acolo, la locul ei, n-a mutat-o nimeni; singurul lucru care a dispărut e plăcuța, am recuperat-o, o punem luni, cineva a lovit-o cu piciorul și s-a rupt pentru că e plastic”, spune el.

Statuia e amplasată pe aleea de acces către Parcul Rozelor, pe malul Someșului. Este vorba despre „Nelson, The Sock Monkey”, oferit de oraşul înfrăţit Rockford, din Illinois, Statele Unite ale Americii, la zece ani de la semnarea acordului de înfrățire. Pe același mal al Someșului au fost inaugurate deja, în anii trecuți alte construcții sau obiecte simbolice pentru orașe cu care Clujul are relații de înfrățire, precum cabina telefonică britanică – oferită de către orașul înfrățit Rotherham, masa din granit de la Namur, Belgia, sau panourile cu reproduceri istorice din Suwon, Coreea de Sud.

Pentru a realiza maimuța, Comitetul pentru Oraşe Înfrăţite al oraşului american Rockford a organizat în 28 februarie a șasea ediţie anuală a Sărbătorii Mărţişorului. Evenimentul, organizat cu scopul promovării tradiţiilor şi culturii româneşti, a potenţialului turistic al municipiului Cluj-Napoca, precum şi a relaţiei de înfrăţire dintre cele două oraşe, a reunit peste 140 de participanţi, printre care şi Mihaela Deaconu, consulul României la Chicago

Mascota oraşului Rockford, „Nelson the Sock Monkey”, a fost realizată de Tudor Oltean şi Diana Matei, studenţi la artă şi arhitectură în Cluj-Napoca.  Cei doi au fost câştigătorii ediţiei din anul 2010 a concursului de confecţionare de mărţişoare organizat de Transylvania College în parteneriat cu Primăria muncipiului Cluj-Napoca, premiul constând într-o vacanţă în oraşul Rockford în vara anului 2010.

Maimuța, care are și un nume – The Sock Monkey – e realizată de obicei din materiale tricotate și e mascota orașului american Rockford.

The Sock Monkey, sau maimuța-din-șosete cum ar fi denumirea tradusă, e o jucărie tradițională americană. În 1870 producția acesteia a fost patentată de un imigrant suedez, John Nelson, care a fondat 10 ani mai târziu o companie în Rockford, prin care producea și vindea aceste jucării.

UPDATE Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca nu au putut fi contactați pentru a justifica îndepărtarea monumentului. Nu că n-am fi încercat. Iată mai jos o parte din bilanț:

SC20150612-172433

Într-un final, după un SMS la purtătorul de cuvânt Oana Buzatu, aceasta a confirmat tot prin SMS-uri că a fost o dezinformare din partea activistului:  „E poză de la momentul montării; Țeapă de la Dohotaru”.

Citește și:

ZILELE CLUJULUI Maimuță de 2 metri pe malul Someșului, în Cluj; e simbolul unui oraș american cu care e înfrățit Clujul

Statuia unei maimuțe de 2 metri înălțime va fi amplasată pe malul Someșului

3 comentarii

  1. hai mai doho,
    acu probabil ca nu e politicos, dar daca primim atatea cadouri de la orase, nu mai avem loc pe malul somesului de ele. vezi si cabina londoneza. si sa recunoastem era urat. poate fi dus in alta parte. in hoia de ex

Scrie un comentariu