Închide

Un clujean condamnat la închisoare cu executare pentru amenințare după ce și-a amenințat un consătean că-i taie gâtul a scăpat de pedeapsă, a intervenit prescripția

Uncategorized by Actual de Cluj - mart. 02, 2023 0 220

Un clujean condamnat la închisoare cu executare pentru amenințare după ce și-a amenințat un consătean că-i taie gâtul a scăpat de pedeapsă, a intervenit prescripția.

Un turdean a fost condamnat la închisoare cu executare pentru amenințare după ce, la un festival din localitate, a amenințat un comerciant că-i taie gâtul, dar a atacat decizia și a câștigat procesul pe fondul prescrierii faptelor.

Faptele s-au petrecut în 2019, dar procesul a ajuns pe rolul Judecătoriei Turda doar în 2021, instanța de fond s-a pronunțat în 2022, inculpatul a atacat decizia la Curtea de Apel, care s-a pronunțat doar în urmă cu câteva zile, constatânt intervenirea prescripției faptelor.

Inculpatul a fost trimis în judecată în 15 iunie 2021 pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare în formă continuată. În rechizitoriu s-a reţinut, în esenţă, că fapta inculpatului care în 29 septembrie 2019 la ora 10.30 i-a adresat ameninţări cu moartea prin gesturi – i-a arătat un semn cu pumnul strâns şi degetul mare întins cu o mişcare circulară în zona gâtului, mimând o acţiune de tăiere a gâtului – şi ulterior la ora 12 a adresat ameninţări cu moartea verbal spunându-i că îi va scoate inima persoanei vătămate, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de ameninţare în formă continuată. Persoana vătămată s-a constituit parte civilă solicitând obligarea inculpatului la daune morale în cuantum de 10.000 de lei și la plata sumei de 2000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

În 29 septembrie 2019, în contextul desfășurării festivalului cepei în parcarea din apropierea unei societăți comerciale, persoana vătămată în calitate de comerciant, se afla la taraba unde vindea produse. Inculpatul a făcut parte din alaiul care a însoțit persoanele oficiale – preot, primar și alți reprezentanți ai autorităților locale – de la biserica din sat până la scena amenajată. Pe traseul respectiv inculpat a mers călare, alături de căruța trasă de cai și de ceilalți bărbați călare. Amenințările proferate de inculpat la adresa persoanei vătămate au intervenit pe fondului unui conflict anterior între aceștia doi, inculpatul fiind deranjat de faptul că persoana vătămată îl acuzase că i-ar fi furat de pe câmp recolta de pepene verde. În momentul în care inculpatul a trecut cu alaiul dinspre biserică spre scenă prin dreptul tarabei persoanei vătămate, în jurul orei 10.30, l-a amenințat pe cu tăierea capului (i-a arătat un semn cu pumnul strâns şi degetul mare întins spre propriul gât, cu o mişcare circulară în zona gâtului, mimând o acţiune de tăiere a gâtului), în același moment adresându-i persoanei vătămate cuvintele ”te prind eu azi”. după cum se arată în documentele dosarului de judecată.
Ulterior, în jurul orei 12, inculpatul s-a dus la taraba unde se afla persoana vătămată, între cei doi a avut loc un schimb de replici, iar inculpatul i-a adresat persoanei vătămate amenințări cu moartea spunându-i că îi va scoate inima.

Persoana vătămată susține că s-a simțit foarte umilită în prezența oamenilor din jurul tarabei atunci când inculpatul l-a amenințat, că a resimțit o puternică stare de temere dar și că în prezent îi este frică de inculpat și de familia acestuia. Tatăl acestuia a declarat în proces că persoana vătămată s-a speriat foarte tare și că a stat izolată în casă după săvârșirea infracțiunii deoarece îi era frică de inculpat, acesta amenințându-l că îi va tăia gâtul. ”În zilele în care persoana vătămată a stat în casă tremura, era emoționată și nu vorbea, nu discuta. De asemenea, a confirmat și sentimentele de rușine resimțite de persona vătămată atunci când a fost amenințată în public. Este relevantă percepția acestui martor asupra personalității inculpatului – o persoană care nu se teme de reacția autorităților și care a continuat comportamentul agresiv și după săvârșirea infracțiunii”, a reținut instanța.

Judecătoria Turda l-a condamnat pe inculpat, necăsătorit, cu opt clase absolvite, fără loc de muncă și fără antecedente penale, la opt luni de închisoare pentru amenințare, 10.000 de lei daune morale și plata cheltuielilor de judecată. ”În ceea ce priveşte individualizarea judiciară a executării pedepsei stabilite prin prezenta hotărâre, instanţa reţine că în speță nu poate face aplicarea dispoziţiilor art. 91 Cod penal, atâta timp cât raportat la conduita inculpatului (lipsa asumării de către inculpat a consecințelor propriilor fapte) instanța apreciază că fără executarea pedepsei inculpatul nu va adopta pe viitor o atitudine de respectare întocmai a normelor de convieţuire socială”, a apreciat instanța. Decizia, pronunțată în vara anului trecut, a fost atacată cu apel, Curtea de Apel s-a pronunțat în caz d0ar acum.

În acest caz faptele ar fi urmat să se prescrie în 28 septembrie 2022, după trei ani, dată anterioară soluționării definitive a acțiunii penale.

În plus, instanța a redus cuantumul daunelor morale la 4.000 de lei, de la 10.000. Decizia e definitivă. Citește și: 

Un turdean a fost condamnat la închisoare cu executare pentru amenințare după ce, la un festival din localitate, a amenințat un comerciant că-i taie gâtul

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare