Închide

Istoria unei fabrici vechi de 150 de ani în volum lansat mâine, la 700 de ani de când Cluj-Napoca e oraș liber

Istorie by Actual de Cluj - oct. 04, 2016 0 1180

Un volum ce disecă istoria faimoasei fabrici de mobilă Libertatea, deschisă în 1870 la Cluj, va fi lansat mâine după-masă în locul în care fosta fabrică s-a transformat în parc tehnologic.

E vorba de volumul „De la sunet de pian la Hi-Tech. Fabrica de mobilă „Libertatea” din Cluj (1870-2016)”, a istoricului Varga Attila. Volumul e publicat sub egida Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Romane și cu sprijinul Liberty Technology Park Cluj, și e lansat în contextul aniversării de 700 de ani de când Cluj-Napoca a dobândit statutul de oraș liber regesc.

Fabrica Libertatea încă produce mobilă, chiar dacă pe vastul loc în care a funcționat e deschis acum un parc tehnologic pentru start up-uri și firme de IT. Fabrica s-a mutat de câțiva ani pe Calea Baciului iar sediul social s-a mutat în Huedin.

Imagini pentru site:mobilalibertatea.roO scurtă istorie a fabricii

1870 – se stabileste la Cluj meșterul vienez de piane Franz Triska și întemeiază „Întreprinderea comercială industrială”

1949 – fabrica Libertatea, cu patru secții de producție, funcționează după comasarea mai multor fabrici de mobilier.

1969 – fabrica e renovată

1994 – Libertatea devine companie privată

2011 – terenul fabricii e vândut către fondul de investiții Fribourg Development, care l-a transformat în parc tehnologic deschis în 2013, iar fabrica s-a mutat pe Calea Baciului

Citește și:

Cum a ajuns vechea fabrică din cărămidă Libertatea centru „verde” cu birouri de IT

Nici un comentariu

Scrie un comentariu