Închide

Cum a ajuns vechea fabrică din cărămidă Libertatea centru „verde” cu birouri de IT

EconomieTop News by Kristina Reştea - sept. 11, 2014 0 2019

 

Proiectul de birouri care a utilizat fostele clădiri ale fabricii de mobilă Libertatea pentru reconversia în spații pentru companii din IT&C a primit certificare BREEAM Major Refurbishment – “Very Good”, prima de acest fel din România. Patrimoniul industrial moștenit în urma achiziționării fabricii de mobilă Libertatea cuprinde 5 clădiri, iar transformarea fostei platforme industriale este programată în etape. În prima fază a dezvoltării, livrată la finalul anului trecut, au fost reabilitate clădirile B și C, care au lansat pe piață 5.600 mp de birouri clasa A și un restaurant. În prezent se lucrează la transformarea clădirilor D și E, etapa II a proiectului, cu 13.412 mp pentru birouri.

„Exteriorul clădirilor finalizate în cadrul primei etape include fațadele originale din cărămidă aparentă. Structura de bază a fost păstrată în totalitate. Din punct de vedere al construcțiilor interioare, toată cărămida câștigată în urma demolărilor a fost reutilizată pentru a crea noile compartimentări, gândite pentru a răspunde nevoilor companiilor medii și mari. Peste 50% din agregatele folosite au provenit din demolările anexelor existente. Toate aceste măsuri au redus considerabil consumul de materiale și au eficientizat din prima zi procesul sustenabil de reconversie”, au precizat reprezentanții Liberty. Deșeurile menajere sunt colectate selectiv și se dorește crearea unui sistem de compostare, iar consumul de energie și resurse naturale este monitorizat. Apa de ploaie este stocată și utilizată pentru irigarea spațiilor verzi și pentru sistemului sanitar.

Liberty Technology Park Cluj este un parc tehnologic unde s-au instalat primele câteva companii din domeniile IT&C și Cercetare-Dezvoltare, în prima etapă a proiectului, inaugurată în decembrie anul trecut. Parcul tehnologic găzduiește 8 companii: Siemens, Halcyon Mobile, Recall, La Casa, Makronetz, Ecuson Studio, Spherik Accelerator și Tulemod. Proiectul este dezvoltat de Fribourg Capital sub patronajul omului de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova și fost vicepreședinte Rompetrol. Investiția până în momentul actual a fost de peste 10 de milioane de euro, conform datelor făcute publice de dezvoltator.  Proiectul este semnat Chapman Taylor (biroul care a câștigat concursul organizat de beneficiar) și Arhimar pentru partea de Arhitectură, alături de Planwerk (Urbanism), iar Das Engineering este compania responsabilă de proiectul de instalații. 

 Liberty albastru

 

Clujul apare cu 12 imobile în ediția 2014 a Raportului “Cele mai Verzi Clădiri din România”, lansat de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (Romania Green Building Coucil). Între noile ansambluri cu imobile eficiente din punct de vedere energetic din țară sunt menționate complexul de birouri inaugurat în acest an The Office, proiectele reconvertite Amera Tower și Liberty Technology Park.

Citește și:

Una mai “verde” decât alta: ce a pus Clujul pe harta clădirilor eficiente energetic

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.