Închide

Una mai "verde" decât alta: ce a pus Clujul pe harta clădirilor eficiente energetic

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 23, 2014 2 614

Clujul apare cu 12 imobile în ediția 2014 a Raportului „Cele mai Verzi Clădiri din România”, lansat de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (Romania Green Building Coucil). Printre acestea: un ansamblu de 190 de apartamente sau o clădire de birouri construită pe malul lacului din Gheorgheni. În vreme ce orașul este dat drept exemplu pentru încurajarea prin legislație a proiectelor „verzi”, pe piața locală a fost lansată discuția privind formula inechitabilă în care se acordă aceste beneficii.

 

Raportul a fost realizat în colaborare cu partenerul de cercetare pentru proiect, NAI România și folosește platforma Construction21.eu ca instrument de cercetare care cere dezvoltatorilor și proprietarilor de clădiri să ofere informații. „Raportului i s-a adus o îmbunătățire notabilă prin adăugarea mai multor componente verzi ale proiectelor de construcție dincolo de eficiența energetică și a inclus adăugarea mai multor clădiri certificate și a mai multor tipuri de construcții (în special retail). LEED si BREEAM continuă să fie cele mai utilizate sisteme internaționale pe scară largă de evaluare a clădirilor verzi de pe piața românească”, arată reprezentanții RoGBC.

 

Între noile ansambluri cu imobile eficiente din punct de vedere energetic din țară sunt menționate complexul de birouri inaugurat în acest an The Office, proiectele reconvertite Amera Tower și Liberty Technology Park sau United Business Center (o clădire de birouri de zece etaje aflată încă în șantier, pe malul lacului din Gheorgheni). Clădirile prinse în analiza Consiliului Român pentru Clădiri Verzi sunt Amera Tower (LEED Gold), City Plaza (BREEAM very good), Electrosigma (BREEAM), Golden Tulip Ana Dome (BREEAM), Liberty Technology Park (în curs de certificare BREEAM), The Office (BREEAM excellent), Olimpia Business Center (BREEAM in use), PMV Business Center (certificare pentru clădiri existente LEED EBOM), Sigma Shopping Center (BREEAM very good), Studium Green Campus, un ansamblu de 190 de apartamente (BREEAM very good), Transylvania College (clasa energetică A), Iulius Mall.

 

Clujul este menționat în raport și ca „deschizător de drumuriîn ceea ce privește legislația în domeniu. „Un impuls semnificativ pentru piața de consultanță și soluții în arhitectura verde a avut loc în Cluj-Napoca, în urma introducerii legislației de recompensare a clădirilor verzi cu reduceri substanțiale ale taxei de proprietate. O creștere pereconizată a nivelului de performanță a clădirilor verzi necesar pentru deduceri viitoare ar trebui să extindă dezvoltarea pieței de la (în primul rând) certificarea clădirilor verzi la un întreg spectru de soluții necesare pentru a atinge cele mai înalte niveluri de certificare verde. Adoptarea legislației de către municipiul Timișoara reprezintă o urmare a acțiunii ce a avut loc în Cluj-Napoca. Interesul semnificativ al altor municipii – incluzând București – de a lua în considerare recompensa pentru clădiri verzi prin taxe reduse de proprietate semnalează o tendință foarte pozitivă pentru piața comercială de soluții durabile în construcții”, arată raportul RoGBC.

 

De menționat însă că deși în primă fază inițiativa administrației clujene a fost dată ca exemplu de bună practică, ulterior specialiștii în domeniu au sesizat că, în formula actuală, demersul poate fi considerat inechitabil. Astfel că administrația locală a decis că schimbă regulile privind acordarea de reduceri de impozite pentru clădirile “verzi”, așa încât acestea să se aplice gradual, în funcție de nivelul de certficare. Planul de schimbare vine după apariția unui „val” de clădiri deja operaționale, dar recent certificate într-un sistem care presupune doar completarea unor formulare, costuri de 750 de lire sterline și o perioadă de analiză de mai puțin de două săptămâni. Menționăm că municipiul Cluj-Napoca este primul oraş din ţară care a introdus reducerea de impozit pentru proprietarii clădirilor verzi: 50% în cazul persoanelor fizice și aplicarea impozitului minim (25%) în cazul persoanelor juridice. După un an în care singurii beneficiari ai inițiativei au fost proprietarii Amera Tower (prima clădire oficial verde din oraș, certificată LEED Gold), au apărut o serie de alte imobile, majoritatea certificate în sistemul BREEAM pentru clădiri deja construite. Astfel, soluția pentru aplicarea reducerilor de impozit ar fi acum ca acestea să se acorde gradual, în funcție de clasa de certificare, ținându-se astfel cont de investițiile pe care le-au făcut beneficiarii și de impactul imobilelor asupra mediului.

2 comentarii

  1. Fascinant să văd cum Clujul se evidențiază prin inițiativele sale în domeniul clădirilor eficiente energetic. Acest articol mi-a deschis ochii cu privire la eforturile orașului de a crea un mediu mai „verde” și m-a inspirat să explorez și eu opțiunile pentru o casă mai eficientă energetic.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.