Închide

Învârteli în cerc la ultima întreprindere deținută de Stat din Cluj: trebuie să se mute căci și-a vândut casa, dar nu se știe unde. Halele Tetarom, incompatibile. Noul director: ”noi foloseam 99% din curent, restul nu puteau face nici o cafea”

EconomieTop News by Mihai Prodan - aug. 06, 2020 0 1165

Învârteli în cerc la ultima întreprindere deținută de Stat din Cluj, cunoscuta fabrică de încălțăminte Clujana. La aproape doi ani de cât s-a luat decizia ca spațiul în care funcționa de mai bine de un secol să fie evacuat, încă nu se știe unde se vor muta utilajele – sau dacă, fiindcă noul director ar prefera să plătească chirie pe actualul spațiu.

Clujana are director nou de trei luni, Călin Oancea, care spune că vechea variantă a mutării fabricii în parcul industrial Tetarom I e total nefezabilă, iar concluzia e evidentă după o simplă vizită la fața locului – amintim în acest context că vechiul director Florin Gliga a susținut timp de doi ani că halele din parcul industrial sunt o variantă bună, dar a refuzat să dea detalii, căci ”toate la timpul lor”. Gliga a plecat din funcție, a adus un director nou interimar, iar acesta din urmă spune că varianta mutării era nefezabilă de la bun început. Oancea pentru actualdecluj.ro: ”am fost să văd halele inclusiv în prima săptămână de mandat s-au început demersurile de relocare, am fost la Tetarom cu directorul tehnic, dar halele nu ni se potrivesc deloc, a fost incompatibilitate reciprocă. Ei au avut toată deschiderea, au prezentat hale, dar nu prea se pliază producția cu spațiul de depozitare, fiindcă în toate halele de la Tetarom scrie în proiect ”spațiu de depozitare”. Ca să schimbi spațiul de depozitare într-unul lucrativ e vorba de investiții. De exemplu: în hale sistemul de ventilație era în sistem de hală, recircularea aerului, ori noi folosim chimicale, nu ne dădea DSP aprobare cu forma respectivă de ventilație. La noi trebuie să scoatem aerul rău și să introducem aer bun. În plus ne trebuie vestiare, grup sanitar. Acolo erau patru grupuri sanitare or noi avem o sută și ceva de angajați. Nu se pot face nici vestiare. Noi în procesul de producție folosim compresoare, dacă le foloseam în incinta acelor hale nu ne dădea Mediul aprobare.  Mașinile de cusut trebuie prinse în podea. Trebuie găurită podeaua, sunt vibrații. Încă o chestie nostimă – curentul: ne-au prezentat o hală care cu un pic de fantezie s-ar fi potrivit. Avea 3000 mp, noi ne încadrăm în 1000, cu amendamentul că trebuie să găurim, aveau dușuri, dar la partea de curent ne-am uitat, puterea instalată 106 kw, noi consumăm între 85 și 90 de kilowați. Noi cu 1000 mp foloseam 99%, restul nu pot face nici o cafea”.

Dacă aceasta nu e o variantă fezabilă, și se dovedește că nu a fost niciodată, Oancea spune că cea mai bună variantă pentru fabrică e să rămână în actualul spațiu și să plătească o chirie proprietarilor, care sunt și acționarii principali ai fabricii, Consiliul Județean Cluj. ”Cel mai conveabil deocamdată ar fi să plătim o chirie. Și la Tetarom plăteam chirie dar măcar economisesc cheltuielile de relocare, reabilitare, timpul pentru avize de funcționare. Poate un an umblăm după autorizații și băgăm sute de mii de euro în amenajare și câteva luni nu putem face producție. Cel mai comod ar fi să funcționăm aici. o relocare ar însemna timp, bani, producție mai puțină, 2-3 luni nu am face nimic”.

Să mai menționăm, clădirile în care fabrica funcționa de la înființarea sa din 1911 au fost vândute către acționarul majoritar Consiliul Județean care a plătit datoriile fabricii ca aceasta să nu fie scoasă la licitație. Instituția are planuri mari cu clădirea, aflată într-o zonă imobiliară fierbinte; unde se va muta însă Clujana, și când anume, nu se știe nici la aproape doi ani de la data semnării contractului de vânzare a activelor. Contractul de vânzare-cumpărare a activelor Clujana a fost semnat în 18 decembrie 2018 la valoarea de 22 de milioane de lei, suficient ca să acopere datoriile fabricii, dar cu prețul părăsirii platformei industriale, cu care CJ Cluj are planuri imobiliare. Conform contractului de vânzare-cumpărare, toate cele nouă imobile, în suprafață totală de 9.929 metri pătrați, urmau să fie predate către Consiliul Județean în cel mult 90 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat nici acum.

Clujana e una dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului: a fost fondată în 1911, sub denumirea “Fabrica de piele Frații Renner & Co” și a funcționat de atunci în actualul amplasament, timp de mai bine de un secol.
Să mai spunem că fabrica a mers din rău în mai rău în ultimii ani, cu directori care s-au schimbat ca șosetele în ultimii 20 de ani, fără ca vreunul să fi reușit să stopeze sau măcar să limiteze acumularea de pierderi. Singura încercare de privatizare a fabrici datează din urmă cu mai bine de zece ani, eșuată însă, astfel că la trei decenii de la căderea comunismului Clujana rămâne în proprietatea Statului Român, prin Consiliul Județean, singura fabrică din Cluj în această situație.

Citește ce se întâmpla la Clujana în urmă cu fix un an:

Dolce far niente pentru ultima fabrică deținută de stat în Cluj: toată lumea e în concediu, nimeni nu știe unde se mută

DOCUMENT Ultima fabrică deținută de Stat din Cluj, alungată de noul proprietar al clădirilor: are 15 zile să se mute

CJ Cluj evacuează ultima fabrică deținută de Stat din Cluj. „Dacă nu eliberează spațiile, să plătească chirie, fiindcă nu mai sunt spațiile lor”

MULTIMEDIA Am vizitat ultima fabrică deținută de Stat din Cluj înainte să fie alungată după 100 de ani, pentru interese imobiliare. „Indiferent unde am merge, tot Clujana ar rămâne; ăsta e brandul fabricii”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.