Închide

Dolce far niente pentru ultima fabrică deținută de stat în Cluj: toată lumea e în concediu, nimeni nu știe unde se mută

EconomieTop News by Mihai Prodan - aug. 21, 2019 0 600

Dolce far niente pentru ultima fabrică deținută de Stat în județul Cluj la trei decenii de la Revoluție, fabrica de încălțăminte Clujana, alungată și nu prea din spațiul în care funcționa mai bine de un secol: fabrica trebuie să se mute dar nu se știe când, nici unde, și nici dacă, ori cât, ar trebui să plătească chirie pentru spațiile pe care le-a vândut dar încă le mai folosește.

”Toate la timpul lor”, spune relaxat directorul fabricii, Florin Gliga. ”Deocamdată suntem în concediu”.

Clujana rămâne în fabrica pe care a ocupat-o de la fondarea sa în 1911, nu se știe câtă vreme – dar e posibil să fie cel puțin acest an, cel puțin aceasta spune Gliga. ”Rămânem aici încă o perioadă, nu știm exact cât. Opțiunea importantă pentru fabrică este o relocare, ar fi optimă din punctul de vedere al costurilor”. Aceasta e clar, căci clădirile au fost vândute către acționarul majoritar Consiliul Județean care a plătit datoriile fabricii ca aceasta să nu fie scoasă la licitație, iar instituția are planuri mari cu clădirea, aflată într-o zonă imobiliară fierbinte; unde se va muta însă Clujana, și când anume, nu se știe nici la aproape un an de la data semnării contractului de vânzare a activelor. ”Vom stabili unde ne mutăm, de principiu la Tetarom”, spune Gliga cu referire la ideea ca fabrica să se mute în parcul industrial Tetarom I de pe Tăietura Turcului, în chirie, la costuri de funcționare mai mici – dar de luni de zile nu a fost purtată o astfel de discuție cu administratorii parcului industrial. Până atunci Clujana rămâne în spațiile actuale, unde CJ Cluj amenința că va percepe chirie, dar acest lucru nu s-a întâmplat. ”Nu avem acum semnat nimic cu Tetarom. Suntem în procedură să stabilim cât timp funcționăm aici, avem discuții de predare și plată a posesiei spațiului pe care îl folosim. Vom plăti o chirie cât timp vom mai folosi acest spațiu, sper că eu nu foarte mult, nu mai mult de anul acesta. Am avut o obligație legală pe contract pentru predarea spațiului minim 3 luni inițial, pe care am prelungit-o datorită faptului că nu am putut să ne relocăm”, a mai spus Gliga.

Amintim, ultima fabrică încă deținută de Stat din Cluj, fabrica de pantofi Clujana, a rămas fără activele din piața 1 Mai în care funcționa de la înființarea sa, în urmă cu mai bine de un secol, după ce acționarul principal, Consiliul Județean, i le-a cumpărat în contul datoriilor de milioane de lei acumulate în ultimii ani în special ca taxe la stat. În aceste condiții după contractul semnat la sfârșitul anului trecut fabrica avea trei luni să se mute din spațiu – adică la sfârșitul lunii martie. Contractul a fost semnat în 18 decembrie la valoarea de 22 de milioane de lei, suficient ca să acopere datoriile, dar cu prețul părăsirii platformei industriale, cu care CJ Cluj are planuri imobiliare. Conform contractului de vânzare-cumpărare, toate cele nouă imobile, în suprafață totală de 9.929 metri pătrați, urmau să fie predate către Consiliul Județean în cel mult 90 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat nici acum.

Citește și:

Ultima fabrică deținută de Stat din Cluj nu s-a mutat. Evacuați de noul proprietar al imobilelor, Consiliul Județean, nu au contract de închiriere pentru noul spațiu

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags