Închide

Ultima fabrică deținută de Stat din Cluj nu s-a mutat. Evacuați de noul proprietar al imobilelor, Consiliul Județean, nu au contract de închiriere pentru noul spațiu

EconomieTop News by Mihai Prodan - apr. 18, 2019 2 436

Singura fabrică deținută de Stat în Cluj, fabrica de pantofi Clujana, rămâne deocamdată în spațiul în care a funcționat de la înființare, în urmă cu mai bine de o sută de ani, deși la această oră ar fi trebuit să fie deja mutată în parcul industrial Tetarom I. Aflăm că între fabrică și proprietarul spațiului nu s-a semnat niciun acord scris până azi.

Am vorbit cu directorul Florin Gliga și l-am întrebat de ce fabrica nu s-a mutat încă deși acționarul principal, Consiliul Județean Cluj, a decis mutarea, și când ar urma să se întâmple aceasta. „Avem mutarea în plan dar nu știm când o vom finaliza”, spune el. „Când va fi disponibil și spațiul, acum discutăm să vedem capacitățile legate de utilități; va dura câteva luni dar vrem să ne mutăm anul acesta”. Gliga spune că nu a semnat până acum niciun contract de închiriere cu Tetarom SA pentru spațiile din parcul industrial în care ar urma să se mute fabrica de pantofi. L-am întrebat de ce și spune că proprietarii „au proceduri” și că nu poate vorbi în numele lor. „Un contract scris cu Tetarom nu avem. Deocamdată funcționez aici dar avem intenția să ne mutăm cât mai repede, când va fi spațiul disponibil ne vom muta”, a spus el.

Amintim, ultima fabrică încă deținută de Stat din Cluj, fabrica de pantofi Clujana, a rămas fără activele din piața 1 Mai în care funcționa de la înființarea sa, în urmă cu mai bine de un secol, după ce acționarul principal, Consiliul Județean, i le-a cumpărat în contul datoriilor de milioane de lei acumulate în ultimii ani în special ca taxe la stat. În aceste condiții după contractul semnat în 18 decembrie fabrica avea trei luni să se mute din spațiu – iar acest termen a expirat în urmă cu fix o lună. Contractul a fost semnat în 18 decembrie la valoarea de 22 de milioane de lei, suficient ca să acopere datoriile, dar cu prețul părăsirii platformei industriale, cu care CJ Cluj are planuri imobiliare. Conform contractului de vânzare-cumpărare, toate cele nouă imobile, în suprafață totală de 9.929 metri pătrați, urmau să fie predate către Consiliul Județean în cel mult 90 de zile.

Acționarul majoritar al fabricii, cu 93% dintre participații, e Consiliul Județean Cluj. Clujana e una dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului: a fost fondată în 1911, sub denumirea “Fabrica de piele Frații Renner & Co” și a funcționat de atunci în actualul amplasament, timp de mai bine de un secol.
Să mai spunem că fabrica a mers din rău în mai rău în ultimii ani, cu directori care s-au schimbat ca șosetele în ultimii 20 de ani, fără ca vreunul să fi reușit să stopeze sau măcar să limiteze acumularea de pierderi. Singura încercare de privatizare a fabrici datează din urmă cu mai bine de zece ani, când una dintre propunerile de cumpărare a venit din partea unui fond de investiții. Reprezentantul acestuia, Donald Lothrop, a explicat recent pentru actualdecluj.ro: “Primele mele 25 de călătorii în România au fost de caritate, apoi am decis să înființez un fond de investiții (private equity fund-n.red.) aici în Transilvania; și tot ce știam era că voi respecta legea. Un prieten mi-a sugerat să cumpăr fabrica de pantofi Clujana și am spus OK. Apoi am realizat că atunci când faci afaceri cu Statul e imposibil să respecți legea, pentru că oamenii, în acest caz cei de la fabrica Clujana și cei de la Consiliul Județean (County Government-n.red.) care aveau contracte să repare instalațiile, clădirile, nu voiau ca cineva să cumpere fabrica aceea pentru că era una deținută de stat și așa făceau ei bani. Ei voiau ceva, noi nu voiam să dăm nimănui nimic, și în final am decis să folosim acest fond de investiții ca să cumpărăm teren viran, sute și sute de parcele de la țărani, și am evitat să facem afaceri cu Guvernul; în SUA nu vreau să am nimic de-a face cu Guvernul și nici aici nu vreau să am de-a face cu el”.

Fabrica urmează să-și mute liniile de producție într-o hală din parcul industrial Tetarom I.  Citește și:

2 comentarii

 1. s-au intalnit 3 categorii de bugetari :
  cei de la clujana
  cei de la consiliul judetean
  cei din tetarom .

  Probabil nu vor reusi relocarea niciodata :)))

  sunteti penibili, hoti lenesi si stupizi .

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.