Închide

Amenzi drastice pregătite de primărie dacă îți arunci gunioul la vecini

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 18, 2019 3 668

Clujenii care vor arunca gunoiul la alte puncte gospodărești decât cele unde sunt arondați și vor fi depistați vor primi sancțiuni usturătoare. Primăria a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru modificarea regulamentului local privind buna gospodărire a orașului care, odată adoptat, va permite amendarea celor care aruncă gunoiul în alte locuri decât cele de care aparțin. Potrivit inițiativei, sancțiunile vor fi cuprinse între 1000 și 2500 lei.

”În urma verificărilor efectuate pe teren s-a constatat că la unele puncte gospodărești amenajate pe teritoriul municipiului recipientele destinate colectării deșeurilor sunt în mod constant pline, deși  operatorii de salubritate ridică deșeurile conform programului aprobat. La alte puncte gospodărești aflate în zona respectivă nu se constată probleme similare. De obieci, astfel de puncte gospodărești pot fi identificate în apropierea stațiilor amenajate pentru transportul în comun, în imediata vecinătate a locațiilor în care există o concentrare a spațiilor comerciale, ori în apropierea piețelor. De asemenea, există puncte gospodărești arondate unor asociații de lcoatari care sunt utilizate și de locatarii altor imobile învecinate, din diverse motive. Este necesară completarea cadrului legal pentru a se putea interveni în cadrul nerespectării de către utilizatori a obligațiilor care le revin în ceea ce privește depozitarea deșeurilor pe care le generează doar la punctele gospodărești unde sunt arondați. În acest sens apreciem ca utilă introducerea unei situații noi la cele deja reglementare care să stabilească pentru utilizatori interdicția depozitării deșeurilor la alte puncte de colectare decât cele la care sunt arondate imobilele unde locuiesc sau unde își derulează activitatea”, a arătat șeful poliției locale, Marcel Bonțidean, necesitatea introducerii noilor amenzi.

Potrivit proiectului de hotărâre de modificare a regulamentului local de bună gospodărire a municipiului Cluj-Napoca, lansat deocamdată în dezbatere publică, cuantumul sancțiunilor pentru cei care aruncă aiurea gunoiul este fixat între 1000 și 2500 lei.

sursa foto: Primaria Cluj

Proiectul este în dezbatere publică în perioada 18 aprilie – 9 mai, timp în care oricine poate face observații privind inițiativa. După ce expiră perioada de consultare publică, proiectul urmează să fie supus atenției Consiliului Local pentru votul de intrare în vigoare.

Începând din luna iunie, clujenii vor fi obligați să arunce gunoiul pe patru tipuri de fracții – gunoi menajer, sticlă, hârtie/carton și plastic/metal. Ca să poată fi implementat sistemul ”plătești pentru cât arunci”, Primăria a inițiat o serie de investiții pentru modernizarea punctelor de colectare prin amenajarea unor platforme subterane. De asemenea, a anunțat că va oferi saci personalizați, cu coduri de bare, clujenilor pentru ca sistemul să poată fi implementat. În plus, vor fi operate și modificări ale tarifelor de ridicat gunoiul.

Detalii:

Se schimbă regulile colectării selective în oraș. Urmează majorări de tarife și amenzi pentru populație

3 comentarii

  1. Poza e din Grigorescu, locuiesc pe Ciortea in zona.

    Problema este evidenta, cu rezolvare evidenta. Ori vin mai des sa goleasca, ori maresc capacitatea resopecivului „punct gospodaresc”. Rezolvarea era in sarcina adminstratiei, dar cum ei fug de orice responsabilitate evident sunt altii de vina. Vin altii cu guniul in spate cine stie de unde poate din alte orase, poate extraterestrii .

    Sunteti absolut penibili ! Bugetari incapabili. Rusine ! in primul rand pentru faptul ca nu sunteti in stare sa va asumati minime responsabilitati.

  2. aceste lucruri ar disparea daca gunoieri ar duce orice gunoi care rezult din gospodarie si nu ar comenta si nu ar cere bani in plus daca pui cv electronic sau un cauciuc tot bate cimpi primaria cu campaniile de reciclare la electronice dar cine naiba crede ca plateste factura si se plimba prin cluj cu aparatu si ajunge la centru odata pe luna gaseste un angajat plictisit care iti spune in fata ai ajuns prea tirziu sa inchis SERIOS ODATA PE LUNA cine a facut programu ala cred ca nu munceste ci sta cu curu intr-un birou de la 7 la ora 14 ALOOOO TOVARASI NOI MUNCIM PINA LA ORA 17 !!!!!!!!!!!!!! NORMAL CA NU O SA TIN GUNOIU IN CASA O SA IL DUC LA O GHENA INDIFERENT UNDE

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare