Închide

„Să vă fie rușine!” De ce nu au dat bani din salariile lor pentru Notre-Dame?

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 18, 2019 0 564

Liderul PSD Cluj, Horia Nasra, a reacționat imediat după ce plenul Consiliului Județean a aprobat propunerea vicepreședintelui UDMR, Vakar Istvan, privind alocarea a 100.000 de lei pentru refacerea catedralei Notre-Dame de Paris. „Oare nu mai elegant era să plătiți din buzunarul dumneavoastră această sumă, așa cum a anunțat că face primarul capitalei, Gabriela Firea?” – a transmis deputatul Nasra, acuzându-i totodată pe liderii administrației județene că dau dovadă de populism ieftin: „Tragedia din Paris ne-a întristat pe toți, însă sunt încrezător că francezii dispun de toate resursele să reabiliteze catedrala, o moștenire culturală și spirituală a Europei, nu doar a Franței. Dacă în ultimele 24 de ore, miliardarii Franţei au anunţat donaţii de sute de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame, Executivul Consiliului Județean Cluj a decis să fie solidar cu Europa și Franța într-un stil penibil de populist. Oare cu cetățenii din Pata Rât de ce nu sunteți solidari, domnilor? Să vă fie rușine! Clujenii nu pot fi păcăliți de acest populism jenant, pe banii lor”.

De ce nu a votat inițiativa vicepreședintelui UDMR

Consilierul Județean PSD Petre Pop l-a ironizat și el pe Vakar Istvan și a afirmat că nu i-a votat propunerea. „Se spune că suntem un popor sentimental, dar solidar defel, o fi așa? Astăzi, în ședința Consiliului Judetean Cluj, am rămas ce-i drept puțin surprins de felul în care aproape toți consilierii județeni au accepat necondiționat o inițiativă à la mode în aceste zile și anume aceea de a ajuta poporul francez în reconstrucția catedralei Notre Dame… adică, direct spus, la propunerea unui coleg (Vakar Istvan – n.red), Consiliul judetean va dona 1 miliard de lei vechi (aprox. 21 de mii de euro), pentru reabilitarea edificiului istoric afectat de incendiu. O fi de bine, o fi de rău, o fi spirit european sau ,,notre hypocrisie”? Ce-i drept, în isteria social media în care trăim e greu de spus, însă, îmi aduc aminte când primarul municipiului Turda propunea sprijin fiinanciar Mănănăstirii Mihai Vodă, un lăcaș creștin ortodox, ctitorit la mormântul marelui Voievod, Mihai Viteazul, aceiași postaci de serviciu se isterizau spunând că banii trebuie dați la spitale și școli, nu la biserici și mănăstiri. Iar primarul din Câmpia Turzii declara liberal și legal că nu are soluții juridice să sprijine acest edificiu deosebit de important pentru identitatea și istoria românilor din Transilvania! Eu personal, cu riscul de fi acuzat, nu am votat așa ceva! M-am abținut! De ce…. din lipsă de hypocrizie!”

„Suntem creștini, iar creștinii trebuie să-i ajute pe cei aflați în necaz”

Propunerea privind alocarea sumei de 100.000 de lei, pentru Notre-Dame de Paris, a venit din partea vicepreședintelui Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan (UDMR). Plenul Consilierilor județeani a aprobat-o, sub rezerva menționată de președintele Alin Tișe, de identificare a unei soluții juridice care să permită transferarea acestei sume. „Să vedem mai întâi dacă există pârghii juridice pentru a transfera această sumă”, a comentat Tișe. În opinia lui Vakar Istvan, administrația județeană ar putea încheia un contract cu Parohia Notre-Dame de Paris. „Județul Cluj este creștin și creștinii trebuie să-i ajute pe cei ajunși în necazuri”, și-a mai argumentat Vakar inițiativa.

Pentru refacerea catedralei din Paris s-au adunat deja sute de milioane de euro din donații. O firmă de IT din România, cu sediu și la Cluj, a anunțat și ea că donează un milion de euro în acest scop. Până ieri suma ajunsese la nu mai puțin de 750 milioane de euro. Gigantul Apple va contribui la eforturile de reconstrucţie a acestei catedrale care este un „simbol al speranţei”, a anunţat directorul general Tim Cook într-un mesaj publicat pe Twitter. Miliardarul brazilian Lily Safra a făcut şi el o donaţie importantă iar americanul Henry Kravis, co-fondatorul fondului de investiţii KKR, va contribui şi el cu 10 milioane de dolari. Și compania L’Oreal va dona 100 de milioane de euro, în timp ce fundația caritabilă a familiei Bettencourt Meyers, acționarul companiei de cosmetice, a anunțat că va pune în contul Catedralei încă 100 de milioane. Mai multe familii bogate din Franța au anuțat că vor dona sute de milioane de euro în acest scop.

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu