Închide

Încercarea doi la Cluj pentru a aduce transportul public în era eco

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 20, 2017 0 606

Licitația pentru cumpărarea a 30 de autobuze electrice organizată de primăria Cluj anul trecut și anulată pentru că singura firmă participantă n-a respectat caietul de sarcini a fost reluată. Noua procedură a fost lansată la începutul lunii februarie 2017 și are ca termen limită de depunerea a ofertelor data de 27 martie.

 

Primăria a anunțat anul trecut, după ce a anulat licitația din luna iulie pentru cumpărarea de autobuze electrice, că va optimiza documentația de licitație și va lansa o nouă procedură. La procedura de anul trecut, în secțiunea participare s-au încris firmele: Anadolu Automobil Rom, Astra Vagoane Călători, Revocim Oil, Solaris Bus&Coach. În secțiunea evaluare, în termenul limită, s-a înscris doar oferta asocierii Astra Vagoane Călători cu Astra Bus care au depus și la primărie o scrisoare de garanție bancară pentru licitație. Oferta celor de la Astra nu a respectat, însă, caietul de sarcini (autobuzul ofertat nu avea omologare totală), așa că aceasta a fost descalificată, iar licitația a fost anulată.

AICI DETALII: Cine vrea să aducă autobuze electrice în Cluj

Oferta celor de la Astra a fost evaluată în funcție de câteva criterii: prețul ofertei (40 puncte), perioada de garanție (14 puncte), raportul masă utilă/masă totală (12 puncte), capacitatea de transport calculată la 8 călători/mp (12 puncte), consum specific de energie electrică (12 puncte), durata de viață a bateriei (10 puncte).

Anul acesta, primăria a reluat procedura de licitație. Intenția primăriei este să încheie tot un acord cadrul pe trei ani cu o firmă care să furnizeze Companiei de Transport Public aflată în subordine până la 30 de autobuze electrice. Contractele subsecvente sunt fixate la maxim 10 autobuze pe an. Per total, acordul cadru este estimat la peste 71,2 milioane lei.

Licitația a fost lansată la începutul acestui luni și va fi una electronică, pe sistemul on-line de licitații publice. Data limită de depunere a ofertelor este ziua de 27 martie.

Față de anul trecut, criteriile de evaluare vizează: prețul ofertei (40 puncte), numărul de călători transportați de autobuzul electric (30 puncte), autonomia autobuzului electric în kilometri (20 puncte) și perioada de garanție (10 puncte).

Compania de Transport și primăria au pregătit deja intrarea autobuzelor electrice în oraș și au lansat o serie de licitații pentru amenajarea unor stații de încărcare a viitoarelor autobuze electrice. De doi ani încoace autoritățile locale tot anunță că autobuzele electrice sunt o premieră pentru Cluj care va fi primul oraș din țară care își va cumpăra tehnologia.

Se pregătește era eco în transportul public cu licitație pentru cumpărarea de autobuze electrice

Vin banii elvețieni și pentru autobuzele electrice. Din păcate noua tehnologie nu va ieftini biletele de călătorie

Ce se întâmplă cu ecoautobuzele? Speranțe la licitație în vară

Achiziția de autobuze electrice s-a pregătit în cadrul unui program cu finanțare elevețiană, fonduri din care oficialii primăriei anunțau că vor achiziționa circa 10 autobuze electrice. Ulterior, s-a mers pe varianta de maxim 30 de mijloace de transport în comun.

Ce avantaje vor aduce clujenilor autobuzele electrice din proiectul cu bani elvețieni

autobuze 2

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.