Închide

Ce se întâmplă cu ecoautobuzele? Speranțe la licitație în vară

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 16, 2015 1 683

Se lucrează la caietul de sarcini pentru achiziția de autobuze electrice, confirmă directorul Companiei de Transport Local (CTP), Liviu Neag. Autobuzele eco sunt dorite de primărie încă din 2013 pe o finanțare europeană (fonduri elvețiene) dar până în prezent nu au rămas decât o promisiune neonorată.

„Acuma se lucreaza la documentație. Prin vara, iulie august, sperăm să lansăm licitația preliminară pentru achiziția de autobuze electrice. Încă nu este stabilit pe câte bucăți mergem. Undeva la 10-12 ne dorim dar depindem de plafonul de licitație. Avem undeva la 4,6 milioane euro”, a explicat directorul Companiei de Transport Local, Liviu Neag.

Anul trecut, CTP a încheiat un contract de proiectare și consultanță de peste 340.000 lei cu societatea EPCM Transilvania pentru înlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice şi amenajarea două staţii de încărcare în Cluj-Napoca.

„Cred că vom avea trei puncte de încărcare pentru aceste autobuze electrice. Pentru acestea vom avea o licitație separată. Nu va fi o sumă mare și o vom lansa și pe aceasta. Sperăm ca în aceste condiții pe final de an sau început de 2016 să avem autobuzele electrice circulând în oraș”, a mai spus Neag.

Administraţia locală și-a anunțat intenția de a introduce autobuze electrice în Cluj-Napoca încă din 2013, în cadrul unui program cu finanţare elveţiană de îmbunătăţire a mediului înconjurător. Pe lângă Cluj-Napoca, oraşele partenere în program sunt Arad, Suceava şi Braşov. Clujului îi revin 9 milioane de franci elveţieni, adică 7 milioane de euro, iar cofinanţarea este de 15%. Programul cu finanțare elevețiană s-a lansat pe timpul guvernării Emil Boc, când s-au ales și orașeșe care să beneficieze de fondurile nerambursabile.

sursa foto: epitesti.ro

Un comentariu

Scrie un comentariu