Închide

Vin banii elvețieni și pentru autobuzele electrice. Din păcate noua tehnologie nu va ieftini biletele de călătorie

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 29, 2015 1 813

Zi mare la primăria Cluj-Napoca. Peste 11,1 milioane fraci elvețieni, din care peste 9 milioane de lei reprezintă fonduri neranbursabile vor fi la dispoziția primăriei pentru trei proiecte care potrivit primarului vor aduce orașului în era eco. Deja s-a dat drumul la fonduri pentru iluminatul cu LED, iar astăzi și pentru achiziționarea de autobuze electrice. Urmează la începutul lunii august să se semneze acordurile de finanțare și pentru reabilitatea termică a două școli din oraș, liceul Coșbuc și liceul Sigismund Toduță
Astăzi s-au semnat acordurile de finanțare pentru ca primăria să poată dispune de fondurile din programul de finanțare româno-elevețian acordate unui număr de patru orașe din țară și pentru achiziția de autobuze electrice. Acordurile s-au semnat acordurile între partea elvețiană, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Finanțelor și primăria Cluj-Napoca este cel care vizează achiziția de autobuze electrice. Vorbim de zece autobuze electrice, la pachet cu amenajarea a trei stații pentru încărcarea acestora. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni. Deci la finalul lui 2016 ar trebui să circulă cu autobuze electrice în oraș, dacă nu vor apărea chestiuni neprevăzute.

Primarul Emil Boc a explicat că proiectele primăriei pe fonduri elvețiene sunt complementare proiectelor pe fonduri europene. „Vin să aducă îmbunătățiri pe partea de mediu, dacă fondurile europene s-au folosit în mare parte pentru partea de infrastructură”, a menționat primarul. Deja acordurile pentru acordarea finanțării elvețiene s-au semnat în cazul proiectului care vizează racordare sediilor primăriei la tehnologia de iluminat cu Led dar și a unui număr de 13 artere din municipiu. Urmează ca în august să se semneze acordurile și pentru proiectul care vizează reabilitarea termică a două licee din oraș, după cum a mai explicat edilul.

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE PROIECTUL ILUMINATULUI CU LED

Au semnat contractul de finanțare: 2 milioane de euro pentru iluminat cu LED-uri pe 22 de străzi din Cluj

„Vor fi autobuze scurte, 12 metri care vor circula între cartiere, aeroport și gară. Încă nu știm dacă aceste autobuze vor aduce scăderea costurilor biletelor, dar cu siguranță va crește calitatea transportului”, a afirmat și directorul Companiei Locale de Transport, Liviu Neag.

„ S-au acordat 170 milioane fraci elvețieni pentru România. Aceste fonduri alocate în trecut au fost bine administrate. Contrar multor așteptări am reușit să alocăm și să cheltuim toate fondurile acordate României înainte de adrarea la UE. Speră să se întâmple și acum la fel. Vorbim de 200 de proiecte din multe sectoare ca sănătate, securitate, poliția de proximitate și energie. Clujul a reușit să atragă un număr mai mare de proiecte, trei proiecte. Semnăm astăzi pentru autobuzele electrice și sunt fericit să văd că Clujul va fi la nivelul Genevei sau Bernei”, a menționat ambasadorul Elveției în România, Jean-Hubert Lebet .

Secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, Sirma Caraman, prezentă la Cluj a menționat că orașul are cele mai multe proiecte finanțare pe fonduri norvegiene. „Suceava are două proiecte. Aradul are două. Brașovul are două. Clujul are trei. Cel mai mare ca valoare, peste 9 milioane de franci elveíeni este cel pentru autobuze electrice. Sperăm ca oamenii să-și lase mașinile acasă și să folosească transportul în comun dar și să avem un transport în comun de calitate”, a subliniat Caraman.

Secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Attila Gyorgy, prezent de asemenea în oraș, a spus că există un avantaj al progrmaului de finanțare din fonduri elvețiene care stă în fatul că fondurile se alocă în franci, iar având în vedere fluctuația monedei, în lei vor fi mai mulți bani care se vor putea utiliza și pentru alte proiecte. „23 de orașe au participat la acest program. 4 au fost selectate. În cazul Clujului proiectele au vizat componenta de reducere a poluării. Aceste proiecte vor aduce și un avantaj financiar pentru reducerea costurilor de operare care ar trebui să se simtă în costurile biletelor. Sumele care au fost enunțate, când se vor transforma în lei pentru efectuarea plăților vom avea la dispoziție mai mulți lei. Sumele economisite vor fi putea utiliza pentru alte proiecte cu altă tematică ale primăriei Cluj. Am mai fost în Cluj la Compania de Transport, la liceul Coșbuc petru a pregăti proiectele. Sperăm să fie implemnetate în bune condiții”, a spus Gyorgy.

Ce vor câștiga clujenii din proiectul autobuzelor electrice

autobuze 2

autobuze

Un comentariu

Scrie un comentariu