Închide

Se pregătește era eco în transportul public cu licitație pentru cumpărarea de autobuze electrice

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 09, 2016 0 631

Aministrația locală a lansat licitația pentru cumpărarea autobuzelor electrice, anunțate la Cluj pe fonduri din programul de cooperare româno-elvețian, încă de anul trecut. Primăria a scos la mezat un acord cadru pe 3 ani pentru cumpărarea unui număr maxim de 30 de autobuze electrice estimat la peste 71 de milioane lei. Directorul Companiei Locale de Transport, Liviu Neag, a menționat că, deocamdată în România, nicio regie sau societate locală de transport nu deține în proprietate astfel de autobuze și că toate mijloacele de transport eco care au circulat prin alte orașe din țară au fost date în teste de companii producătoare. Deci cele ale Clujul ar fi o premieră în țară.

Schema pusă la punct de primărie pentru cumpărarea de autobuze electrice vizează încheierea unui acord cadru pe trei ani cu o singură societate. Licitația lansată este una electronică cu data limită de depunere a ofertelor 1 iulie 2016. Cantitatea acordului cadru este de 1 bucată iar cea maximă de 30 de bucăți. Contractele subsecvente vor fi atribuite anual, valoarea celui mai mare contract subsecvent fiind de peste 23,7 milioane lei, echivalentul a zece bucăți autobuze electrice. Prețul cuprinde și instruirea personalului Companiei Locale de Transport pentru a folosi noua tehnologie eco.

Întreg acordul cadru pentru cumpărarea numătul maxim de 30 de autobuze electrice este estimat la peste 71 de milioane lei și va fi evaluată oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic în funcție de câteva criterii: prețul ofertei (40 puncte), perioada de garanție (14 puncte), raportul masă utilă/masă totală (12 puncte), capacitatea de transport calculată la 8 călători/mp (12 puncte), consum specific de energie electrică (12 puncte), durata de viață a bateriei (10 puncte).

Primarul anunțat că, pe fondurile din programul de cooperare româno-elvețian, vor fi cumpărate 10 autobuze electrice. Directorul Companiei de Transport Local Cluj, Liviu Neag, a declarat că autobuzele electrice vor fi o premieră pentru România, mai ale că cele care au circulat prin celelalte orașe nu au fost proprietatea companiilor sau regiilor de transport ci mijloace de transport în comun eco puse la dispoziție de diverși producători. Neag a mai declarat că noua tehnologie care urmează să fie furnizată după încheierea licitației va fi testată și în funcție de modul în care se va comporta, vor fi făcute și comenzile.

Compania de Transport și primăria au pregătit deja intrarea autobuzelor electrice în oraș și au lansat o serie de licitații pentru amenajarea unor stații de încărcare a viitoarelor autobuze electrice.

Vin banii elvețieni și pentru autobuzele electrice. Din păcate noua tehnologie nu va ieftini biletele de călătorie

Ce se întâmplă cu ecoautobuzele? Speranțe la licitație în vară

Ce vor câștiga clujenii din proiectul autobuzelor electrice

autobuze 2

autobuze

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare