Închide

Încă un proiect al fostului cameraman al primarului Boc. Arhitecții au făcut mișto și au criticat pentru prima dată public felul în care proiectează firma Arhimar pe aceeași stradă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 24, 2020 0 3297

Un imobil mixt cu 6 etaje, 42 de apartamente și comerț la parter propus pe strada Brâncuși la nr. 123-125 a fost prilej la comisia de urbanism pentru a se critica felul în care proiectează cea mai prolifică firmă de arhitectură din oraș, Arhimar. Unii le-au imputat cum a ieșit clădirea Platinia de pe Avram Iancu cu fațadă de cărămidă aparentă, mai ales că fațada ilustrată în planșe seamănă cu ea, ba au semnalat că proiectează diferit fațadele de pe aceeași stradă, ca și cum există un concurs în cadrul firmei pentru a le face cât mai diferite una de celelaltă. Alții au spus că le place cărămida aparentă de pe Platinia. Proiectul de pe Brâncuși se leagă de numele fostului cameraman al primarul Boc din perioada când era premier, Ovidiu Moldovan (Didu) care a propus recent un proiect controversat aproape de centrul orașului, cu aceiași proiectanți. Proiectul de pe Brâncuși a primit corecții și urmează să fie rediscutat în comisie.

Proiectul de pe Brâncuși a fost ultimul punct de pe ordinea de zi a ședinței on line din 22 mai a comisiei de urbanism. Primarul Emil Boc nu a participat la discutarea respectivului punct, el părăsind ședința cu un punct înainte. La conducerea comisiei a rămas viceprimarul Dan Tarcea. Proiectul a fost prezentat de arhitectul Valentin Moldovan de la Arhimar.

Imobilul popus pe Brâncuși 123-125, la intersecția cu strada Măcinului, e în continuarea altor investiții similare făcute tot de Arhimar, după cum a explicat arhitectul Valentin Moldovan. Beneficiar este Digger Contractors din comuna Feleacu. Parcela are 1238 de mp. Imobilul va avea două niveluri de subsol pentru parcări, parter pentru comerț și servicii și 6 etaje unde sunt propuse apartamente. CUT-ul este 3,2 dar se încadrează în cel din regulament, după cum a explicat proiectantul. Moldovan a mai spus că imobilul este aliniat cu celelalte construcții edificate și că e retras la 3 metri față de strada Măcinului (unde există locuințe unifamiliale). „Au mai fost observații să avem o barieră acustică pentru rampa de acces în garaj și am propus o vegetație densă și înaltă înspre vecinii de pe Măcinului nr.27. Avem un total de 49 de parcări, 42 pentru apartamente și 7 pentru comerț. Avem parcări și pentru biciclete. La intersecție clădirea este înălțată pentru a marca colțul”, a mai spus proiectantul.

Tarcea s-a interesat dacă imobilul ar trebui să aibă 5 etaje plus unul retras ca celelalte clădiri de pe Brâncuși sau să aibă 6 etaje, cum este propus. „Nu repetați greșeala de la Platinia”, a completat arhitectul șef Daniel Pop referitor la fațada imobilului.

Moldovan i-a replicat că nu e vorba despre niciun fel de greșeală, ci că este vorba despre o chestiune subiectivă dar și că ceea ce s-a prezentat ca simulare în proiect e o fază intermediară a acestuia. „E un proiect mare și important. Trebuie aviz de la estetică pentru fațadă, oricum”, a mai spus arhitectul șef.

Din comisie au intervenit doar arhitecții Adrian Iancu și Vlad Negru. Mai fusese prezent arhitectul Mihai Racu, dar acesta n-a intervenit. Ceilalți arhitecți din comisie nu au fost prezenți la ședința on line.

Iancu a semnalat că etajul retras e o continuare firească, dar că, la colț clădirea ar trebui să fie mai înaltă pentru a se evidenția că este un imobil pe colț. El a mai recomandat o retragere mai mare față de strada Măcinului.

Despre proiect, în general, a spus că aduce o densitate foarte mare în zonă, că CUT-ul de 3,2 e enorm pentru locuire și că ar trebui redus prin renunțarea la abordarea cu gang și apoi corp construit de la etajul trei, tocmai pentru distanțarea față de vecinii de la nr.25. „Mai jos, spre Tache Ionesco aveți o clădire care are o distanță foarte mică față de vecinătăți și un acces derizoriu la nivelul subsolului. Oricum, nu cred că este normal să avem trei clădiri de la același proiectant pe stradă cu fațade atât de diferite. Nu știu cum o firmă poate să nu își pună aceeași amprentă personală pe ceea ce proiectează. Fațada aceasta imi pare foarte agresivă și nu îmi place cărămida aparentă”, a semnalat arhitectul Adrian Iancu.

Pop l-a completat și a spus că și pe Calea Mănăștur există tot două-trei clădiri proiectate tot de Arhimar care arată la fel de diferit la nivelul fațadelor. „Mie mi se pare o chestiune greșită. Parcă ați făcut un concurs în cadrul firmei pentru a stabili cum se pot face cât mai diferite fațadele. Cred că acest ultim imobil ar trebui să aibă gama de culori ca imobilul din mijloc”, a mai completat Iancu.

Arhitectul Vlad Negru a opinat că etajul 6 ar trebuie menținut și a recomandat că, spre imobilele vecine să fie retras pe o suprafață mult mai mică ca să se asigure alinierea. Negru a fost de acord cu propunerea lui Iancu de retragere față de vecinii de pe Măcinului, zonă care rămâne cu regim redus de înălțime, față de Brâncuși unde se permite construirea de clădiri înalte, cu front închis.

Negru a mai ținut să spună că el e un admirator al clădirii Platinia de pe Avream Iancu și că îi place cărămida de pe aceasta.

Comisia a mai făcut observații cu privire la reamplasare puncutui gospodăresc, mutarea parcărilor de biciclete de la subsolul doi la subsolul 1. Arhitectul șef a eveidenția și pe planșe propunerea de renunțare la corcul de clădire spre strada Măcinului. Cu etajul 6 a rămas așa cum a indicat Negru.

Proiectanții au primit temă să refacă proiectul și să revină cu el tot în comisia mare.

Arhimar a fost felicitată recent pentru o clădire de pe Câmpul Pâinii, tot cu fațadă care semăna cu cea a Platinia, imobil de birouri pe care proiectanții l-au făcut pentru Stop Boutik, cei care dețin magazinele de haine outlet din centrul Clujului pentru care orașul este invidiat de toți amatorii de fashion din București. Detalii: Urbanism fără Boc. Un pui reușit al clădirii de pe Avram Iancu cu fațadă de cărămidă aparentă, felicitat la urbanism

Digger Contractors, beneficiarul blocului de pe Brâncuși, se leagă de numele fostului cameraman al primarului Emil Boc, Ovidiu Moldovan (Didu) care s-a apucat de afaceri imobiliare din 2012, în tandem cu socrul său, imediat după ce Boc nu a mai fost premier și s-a reîntors în oraș.

Pe o altă firmă SAB Construct, unde acționar e Liviu Călin Borodi, socrul său, Didu (Ovidiu Moldovan) a mai propus un proiect controversat, proiectat tot de Arhimar, pe strada Someșului. Proiectul a fost criticat de comisie având în vedere că propune pe o parcelă foarte mică înlocuirea unei case cu un bloc cu apartamente. 

Detalii: Cine poate, poate: restructurarea cu bloc „slim fit” în locul unei case. Afacerile imobiliare ale fostului cameraman al primarului Boc prosperă la Cluj

Despe Didu s-a spus că a avut ușa deschisă pentru a i se aproba proiectele. Alături de socrul său, Didu are firma Digger Costruct din Feleacu, care se ocupă cu închirieri de utilaje și prin intermediul căreia a dezvoltat mai multe proiecte imobiliare în Cluj-Napoca.

Digger mai are un proiect rezidențial pe strada Constantin Brâncuși, proiectat tot de Arhimar, „Brâncuși Digger Aparments.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.