Închide

UPDATE Imaginile cu Someșul, cu pontoane de lemn și spații verzi, au costat 4000 de euro. Primăria a plătit suma spaniolilor de la Practica, cei care au câștigat concursul de soluții, pentru a promova proiectul de amenajare

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 09, 2023 2 2051

Realizare randărilor de prezentare a proiectului de amenajare a Someșului și a unei broșuri de promovare a acestuia au costat aproape 4000 de euro, bani plătiți de Primărie societății spaniole Practica, în 2018. Atunci proiectul a fost prezentat și într-o dezbatere publică. Imaginile de promovare a proiectului apărute în această broșură, cu pontoane de lemn, tufișuri și foarte multă vegetație, sunt puse în antiteză cu imaginile din prezent cu lucrările de modernizare aflate în șantier (cu termen de finalizare 31 decembrie 2023, după cum a explicat Emil Boc), societatea civilă și clujenii arătând că, în realitate, este mult prea mult beton pe maluri.

De altfel, oficialii Primăriei au recunoscut că amenajarea malurilor Someșului din cartierul Grigorescu, până la podul Horea, a suferit modificări ale proiectului inițial pregătit de spaniolii de la Practica. Potrivit unor declarații date de viceprimarul Dan Tarcea în luna martie la TVR, în loc de o zonă înierbată, prevăzută în proiectul inițial și surprinsă în randările prezentate public de Primăriei pentru promovarea proiectului (broșura pentru care Primăria a plătit aproape 4000 de euro spaniolilor de la Practica, mai precis 18.503 lei, fără TVA, adică 3.997,02 euro în mai 2018), au apărut suprafețe îndiguite, având în vedere că proiectul inițial nu le-ar fi plăcut celor de la Apele Române. Tarcea a mai spus că modificările nu sunt semnificative, ci doar cu virgulă față de proiectul inițial. De asemenea, a spus că proiectul are o valoare financiară mai mare, fiind ajustat la 120 de milioane de lei, având în vedere scumpirile din ultima perioadă.

UDATE: „Proiectul este în curs de dezvoltare, așa cum a fost aprobat în faza DTAC. Nu au fost implementate modificări majore în procesul de construcție. Odată ce proiectul va fi finalizat și vegetația va crește, proiectul va arăta similar cu cel prezentat. Ar trebui să luăm în considerare faptul că acesta este un proiect de design urban cu o componentă peisagistică importantă. Vegetația, care are un mare impact asupra imaginii proiectului, va avea nevoie de ceva timp pentru a crește”, a declarat pentru Actualdecluj.ro arhitectul José Mayoral, de la Practica. 

Întrebat ce le răspune celor care cred că „Rethinking Somes” înseamnă mai puține spații verzi pentru Cluj, arhitectul spaniol a arătat că: „Pot să le înțeleg îngrijorarea și grijile, dar, de fapt, proiectul mărește semnificativ zonele verzi, precum și numărul de arbori și arbuști. De asemenea, reduce traficul auto și include câțiva kilometri de noi piste pentru bicicliști și pietoni. Odată ce proiectul va fi implementat, sperăm că populația locală se va apropia și mai mult de râul Someș și se va bucura să vadă rezultatul final. Proiectul se dezvoltă bine datorită eforturilor multiple ale tuturor părților implicate. Companiile de construcții (ACI, Socot, Simateck & Nordconforest), municipalitatea, Diriginte de Santier (Baseli Drum Consult) și echipa de proiectare (PRÁCTICA, Planwerk, Aqua Prociv, Costin&Vlad, printre alții) depun o mare energie pentru a realiza cel mai bun proiect posibil pentru orașul Cluj.”

Șantierul proiectului Someșului a început în vara lui 2020. Cel pentru parcul Armătura a început în 2021. În decembrie 2022, Primăria a contractat societatea Practica, pe două contracte, pentru asistență tehnică pe perioada derulării șantierului – unul pentru malurile Someșului aferente a 10 hectare (de 237.000 lei fără TVA, 12 decembrie 2022) și celălalt pentru parcul Armătura, aferente a 1 hectar (de 110.000 lei, fără TVA, în 8 decembrie 2022). Și în cazul parcului Armătura s-au operat modificări față de proiectul inițial. Cele două contracte de asistență au fost încheiate de Primărie după ce riveranii și societatea civilă au început să critice șantierele de modernizare.

vezi și:

Someșul betoanelor. Riveranii cartierului Grigorescu din Cluj critică proiectul de modernizare al Primăriei: s-au tăiat copaci emblematici iar ”verdele” a fost înlocuit de betoane

Ce spune Primăria despre “Someșul betoanelor” și despre nemulțumirile exprimate de riverani cu privire la proiectul de modernizare

„Asistență tehnică de șantier: clarificări referitoare la proiect şi la modalităţi de execuţie, urmărirea calităţii lucrărilor, consultarea beneficiarului la alegerea soluţiilor tehnice, recepționarea situației de lucrări curente, prezența la predarea de amplasament și faze determinante Elaborarea detaliilor de execuţie suplimentare Managementul modificărilor – efectuarea refacerilor proiectului la specialităţile implicate de adaptare la teren. Furnizarea serviciilor, participarea la şedinţe de coordonare la cerere. Trimiterea cererii de prezență cu 5 zile calendaristice în avans (…) Oferta nu include  studiu topografic;  studiu geotehnic; studiu hidrologic; studiu de inundabilitate / model hidraulic; orice alte studii de teren sau de amplasament, cerute de către avizatori, beneficiar sau alte instituții ale statului,  expertize tehnice;  studiu de coexistență; studii arheologice, raport de diagnostic arheologic;  studiu istoric; studiu de circulație; studiu dendrologic, studii de mediu, raport de mediu; programare / sincronizare sisteme de semaforizare sau alte sisteme pe bază de curenți slabi; ilustrări 3D high resolution / fotorealistice, animații, machete; alte faze de proiectare / planificare urbanistică (ex. PUZ, PUD, PT, PAC etc.); verificări ale documentației; taxe pentru obtinerea avize, acorduri și autorizații”, sunt serviciile care fac obiectul contractelor cu Practica. 

În cazul proiectului de amenajare a Platoului Sălii Sporturilor, care face parte tot din cele din portofoliul Concursului de Soluții dedicat amenajării Someșului, concurs câștigat de spaniolii de la Practica, Primăria a anunțat ca proiectant Costin și Vlad Birou de Proiectare, într-o postare recentă a primarului Emil Boc pe Facebook, legată de stadiul șantierului.

(imagini din brosura platita de Primărie)

În spațiul public, clujeni și reprezentanți din societatea civilă critică proiectele, reproșând că Primăria că ceea ce a prezentat inițial că va face pe malurile Someșului, nu seamănă cu ceea ce s-a executat, dar și că a adus prea multe betoane pe malurile râului. De cealaltă parte, primarul Emil Boc a arătat că sunt atâtea betoane cât trebuie, că oricum sunt mai puține decât în alte orașe europene, cum ar fi Parisul, dar și că, la finalul proiectului, spațiul verde va crește cu circa 900 de arbori noi, plantați.

vezi și:

Emil Boc despre lucrările de pe malurile Someșului: Preferați asfalt și gropi? Vă asigur că este mai puțin beton pe malurile Someșului decât pe malurile Senei

Boc, după criticile privind betonarea malurilor Someșului: Sunt exact atâtea betoane câte trebuie/Dacă unii vor să stea în noroi, pot să meargă în altă parte, la munte, dar, totuși, în oraș nu poți să stai în noroi

Șantierul de pe malul Someșului, sub lupa clujenilor. De la geam sau în mediul online, oamenii deplâng spațiul verde înlocuit de betoane: „E beton la Cluj”/”Bravo, oraș-beton!”/ „Da, oraș din beton.”/”Verde beton!”

Dacă primarul invocă betoanele din orașele europene, societatea civilă oferă și ea exemple de râuri verzi, din aceleași orașe.

 

Toate proiectele de revitalizare a malurilor Someșului au termene de finalizare anunțate inițial care nu vor fi respectare. Noul termen de finalizare anunțat de primarul Emil Boc pentru toate proiectele cu fonduri europene care vizează Someșul este 31 decembrie.

sursă foto: colaj/media9.ro

2 comentarii

  1. Numai ce au plătit acel proiect, că hienele și sugativele avortate și corupte, l_au și modificat în favoarea intereselor de grup (spagari din primărie și firme sponsor…)!!!!????
    Tipic mioritic……..

  2. voi realizati ca puneti poze din zone diferite la comparatie?
    daca nu, va rog verificati si astept scuze pt dezinformare.
    altfel macar stiu ce fel de presa faceti ….

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.