Șantierul de pe malul Someșului, sub lupa clujenilor. De la geam sau în mediul online, oamenii deplâng spațiul verde înlocuit de betoane: „E beton la Cluj”/”Bravo, oraș-beton!”/ „Da, oraș din beton.”/”Verde beton!”
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - nov. 15, 2022 3 931

O nouă betonieră și un strat generos de beton așternut în 14 noiembrie în zona noului pod pietonal contruit peste Someș, spre parcul Rozelor a generat, din nou, critici în mediul online față de proiectul de modernizare a malurilor Someșului, aflat în șantier. Deși încă din luna august, primarul Emil Boc arăta că amenajarea a fost gândită de specialiști, în urma unui concurs internațional de soluții, dar și că el merge pe mâna acestora, clujenii au continuat să deplângă faptul că, pe șantier, dispar copacii și vegetația iar acestea sunt înlocuite de betoane.
„Asta se întâmplă ACUM, luni 14 noiembrie 2022 în jurul orelor 11.30 pe malul Someșului. Crește iarba à la Cluj. Am înțeles până la urmă că s-a betonat baza terenului de fotbal, baschet, fitnes. Dar în zona aceasta din ce motiv se mai beonează? Vă rugăm să ne ajutați să aflăm ce se întâmplă, dar mai ales să fie oprite aceste lucrări! Dorim să se facă publice planurile de amenajare ale malului și SĂ NU SE MAI TOARNE BETON DELOC PE MALUL SOMEȘULUI, PE NICI UN TRONSON !!”, a sesizat pe grupul Clujul Civic, Toth Klara.
Despre planurile de amenajare, alți clujeni au arătat că cele aferente prezentului șantier sunt diferite de cele prezentate în urma concursului internațional de soluții de către firma spaniolă, Practica, cei care au câștigat respectiva competiție și au proiectat modernizarea malurilor Someșului. Au fost ajustate, arată George Trif (membru USR).
Despre lucrările de betonare aflate în prezent în toi, în mediul online, clujenii s-au arătat împotriva betonului, arătând că un astfel de proiect „de beton” nu este în asentimentul riveranilor.
„Da, oraș din beton”
Plângeti dupa spațiul acela verde unde nu puteai calca fără să atingi o „grenadă” lăsată de câini cu stapâni nesimțiti? Eu nu plâng. (Marius Schuffie)
Activiștii din oraș au pus și ei la îndoială betoanele de pe maluri și tăierile copacilor care existau în zona Grigorescu, odată cu șantierul. „Malurile Someșului, work in progress. Parcul din Grigorescu de pe malul râului începe să prindă contur. Datorită podului se va interacționa mai bine cu Mănăștur, dar cum mai e un pod la 150 de metri nu te poți întreba daca nu era mult mai ieftin a reface podul Hidroelectrica printr-un parteneriat cu Primăria extins si la nivelul unor dotări abandonate ca sala de evenimente. Se poate alerga ori plimba acum mai aproape de apă si la nivelul ei. Terenul de baschet e la dimensiuni normale, ceea ce e bine, dar asta s-a făcut în defavoarea terenului de fotbal care e mult mai mic. Plaja s-a lărgit considerabil, dar si cu costul disparitiei vechii zone verzi de langa plaja și a pierderii unor copaci, compensați prin plantarea altora. În zona de fitness, mai e loc de aparate, însă nu știm dacă urmează să fie instalate sau nu și ce tip de aparate, în funcție de cererile utilizatorilor care nu au fost consultați. Aparatele de joacă pentru copii sunt mai sărăcăcioase ca în trecut, dar e loc și pentru instalarea altora. Au fost consultați părinți sau copii ce vor? Avem dubii. Nu prea înțelegem de ce Primaria nu comunică pe site, cu panouri mari, cum va arăta zona, dar se bazează pe faptul că cu cât dai mai puțină informație, cu atât o să ai mai puține întrebări. E un calcul prost, în care te bazezi pe ignoranța și neimplicarea cetățenilor și nu pe energia și dorința lor de participare”, se arată în 14 octombrie pe grupul Someșul Nostru de pe Facebook, grup coodonat de Adrian Dohotaru, activist și președinte al Partidului Verde.
Pe același grup, la finalul lunii octombrie, activiștii salutau aspecte din proiectul de amenajată, arătând că, chiar dacă au fost tăiați mulți copaci, faptul că s-a amenajat o plajă mult mai mare pe mall este de lăudat.
În ceea ce privește malul Someșului, Emil Boc a recomandat, încă din luna august, celor care îl critică să privească amenajarea ca un proiect în derulare și să se uite în ansamblul la respetivele lucrări.
”Uitați-vă la plajă, la modul cum este gândită intrarea în Someș. Vă asigur că nu greșim dacă mergem pe mâna specialiștilor. Este un proiect în derulare, libertarea de exprimare a oamenilor este garantată și o vom respecta, dar luați și părerea specialiștilor, întrebați și membrii comisiei de urbanism, proiectanții, să întrebați specialiștii. Eu răspund public pentru tot și merg pe mâna lor, dar e firesc să fie luate și punctele de vedere ale specialiștilor care au aprobat”, arăta primarul Emil Boc.
Vezi și:
La începutul lunii octombrie, primarul Boc invoca aceiași specialiști și invita pe toți cei nemulțumiți să se informeze prin solicitări cu privire la proiect, adresate Primăriei. „Totul e făcut pe baza planului și pe baza concursului internațional de soluții. Trimiteți solicitare scrisă și proiectanții vă vor da răspunsul așa cum este în proiect. Proiectele au fost văzute și jurizate de experți internțaionali, pentru calitatea vieții și a spațiului urban. Evident, în procesul de implementare, pot apărea unele întrebări. Ele pot fi adresate și vor primi răspuns”, spune public primarul.
Tot în octombrie, pe șantier, a apărut și o zonă plantată cu gazon verde, în zona străzii 1 Decembrie – Petuniei, posibil o încercare a municipalității de a liniști riveranii că, prin proiect, vor exista și spații verzi între pistele de biciclete și malurile râului.
Someșul în șantier, din dronă:
Șantierul de modernizare a malurilor Someșului a început în 2021. Execuția lucrărilor a început secvențial, pe tronsoane succesive, de la vest spre est, începând din zona Donath-Mirăslău. Câştigătorul licitației este Asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services. Valoarea lucrărilor este de peste 95.686.035,58 lei (fără TVA), iar durata de execuţie este de 19 luni. Termenul de realizare a investiției anunțat de Primărie este: 2023. Proiectul aparține firmei spaniole Practica.
sursă foto cover: Facebook/Vasile Petre
mama lor de tarani cu noroaiele lor! se betoneaza zona unde se pisau/cacau toti cainii! eu vad numai copaci in poze si pe langa ei amenajat locul specific a ce vor pune acolo! probabil loc de joaca sau fitness
voi vedeti ca postati poza de comparatie diferite? betonul e zona de acces si alea – trotuat + pista de bicicleta care nu era inainte.
de unde pista de biciclete daca nu tai din iarba?
Manipulare… cum este toată presa din România.