Închide

Șantierul de pe malul Someșului, sub lupa clujenilor. De la geam sau în mediul online, oamenii deplâng spațiul verde înlocuit de betoane: „E beton la Cluj”/”Bravo, oraș-beton!”/ „Da, oraș din beton.”/”Verde beton!”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - nov. 15, 2022 3 931

O nouă betonieră și un strat generos de beton așternut în 14 noiembrie în zona noului pod pietonal contruit peste Someș, spre parcul Rozelor a generat, din nou, critici în mediul online față de proiectul de modernizare a malurilor Someșului, aflat în șantier. Deși încă din luna august, primarul Emil Boc arăta că amenajarea a fost gândită de specialiști, în urma unui concurs internațional de soluții, dar și că el merge pe mâna acestora, clujenii au continuat să deplângă faptul că, pe șantier, dispar copacii și vegetația iar acestea sunt înlocuite de betoane.

„Asta se întâmplă ACUM, luni 14 noiembrie 2022 în jurul orelor 11.30 pe malul Someșului. Crește iarba à la Cluj. Am înțeles până la urmă că s-a betonat baza terenului de fotbal, baschet, fitnes. Dar în zona aceasta din ce motiv se mai beonează? Vă rugăm să ne ajutați să aflăm ce se întâmplă, dar mai ales să fie oprite aceste lucrări! Dorim să se facă publice planurile de amenajare ale malului și SĂ NU SE MAI TOARNE BETON DELOC PE MALUL SOMEȘULUI, PE NICI UN TRONSON !!”, a sesizat pe grupul Clujul Civic, Toth Klara.

Despre planurile de amenajare, alți clujeni au arătat că cele aferente prezentului șantier sunt diferite de cele prezentate în urma concursului internațional de soluții de către firma spaniolă, Practica, cei care au câștigat respectiva competiție și au proiectat modernizarea malurilor Someșului. Au fost ajustate, arată George Trif (membru USR).

Despre lucrările de betonare aflate în prezent în toi, în mediul online, clujenii s-au arătat împotriva betonului, arătând că un astfel de proiect „de beton” nu este în asentimentul riveranilor.

Totuși ăștia care nenorocesc malurile Someșului în Grigorescu au întrebat locatarii acestui cartier dacă sunt de acord cu ce fac ei? Sau noi suntem niște plătitori de taxe la primărie iar dreptul nostru este sa tăcem, nu, domnule Boc? (Dan Boca)
Au întrebat. A fost dezbatere publică în vederea proiectului respectiv și oamenii au fost de acord. (Cristea Silviu)
Te doare mintea ce porcării poate să se nască în capul administratiei de „cinci stele”. Au reușit să strice malul natural și verde al Someșului….Câmp de beton. (Adorján János László)
Incredibil cât de urat e…Ce rost are betonul acela…(Maria Taficiuc)
Oribil. (Irina Seuchea)
Chiar nu putem să ne adunăm să facem altceva decât să tot plângem pe net???? (Sanda Vucescu)
Săracii pomi…au un pătrățel de pămînt. Oribil, numai beton. (Alina Harabagiu)
Jale cu JALE dar nu vede nimeni și nici nu se dorește a fi ceva bun pt populație. Ei atrag banii europeni ca să-i poată împărți ( supușii lui. !!!!!!) (Ana Radu Ana)
Oameni buni!!! Și până acum era plin de pavaj cauciucat, acuma se toarnă un covor de cauciuc pe o fundație de beton!!! Dar na, așa e când cineva nu a văzut cum a fost până acuma. Și apropo, un tren de fotbal și basket, tot pe o fundație de beton era! (Ferencz Hadnagy)
E o mare prostie. Va fi mult praf, nu copaci. (Zoltan Gerèb)
Ce porcărie. Nici o vegetație, doar ciment urât groaznic. (Mari Lena)
Seamana cu dalele lui Videanu!!!! (Iulia Cosma)
Astia sunt obsedati de betoane . Spațiul verde a fost distrus. (Rafael M Rafa)
Verde.beton!!!!!!! (Paul Sorin)
După ce o filmarea cu drona a șantierului (vezi la finalul articolului), a ajuns în luna octombrie în mediul online, clujenii s-au arătat la fel de critici cu amenajarea.
„Bravo oraș-beton”

„Da, oraș din beton”

„Beton, pietriș, beton, granit, beton. „Revitalizarea” malurilor Someșului prin eliminarea a tot ce a fost verde. În subsidiar și în esență, regândirea/ reconfigurarea Clujului ca spațiu al betoanelor și, eventual, al copacilor scumpi (de firmă de casă) care înlocuiesc copacii ieftini, vinovați că, în ieftinătatea lor, erau deja, de zeci de ani, acolo.
Desigur, ca să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, citiți – dacă vă mai țin nervii, dacă încă mai sunteți dispuși să credeți – și ce declară autoritățile locale, citate cu generozitate (că doar trebuie să înțelegem cât de amarnic greșim cei vedem gri în loc de verde)” (Dumitru Cornel Vilcu)

Plângeti dupa spațiul acela verde unde nu puteai calca fără să atingi o „grenadă” lăsată de câini cu stapâni nesimțiti? Eu nu plâng. (Marius Schuffie)

Dacă se face, de ce se face…Dacă nu se face, de ce nu se face….Nicicum nu-i bine (Marius Relu)

În ceea ce privește malul Someșului, Emil Boc a recomandat, încă din luna august, celor care îl critică să privească amenajarea ca un proiect în derulare și să se uite în ansamblul la respetivele lucrări.

”Uitați-vă la plajă, la modul cum este gândită intrarea în Someș. Vă asigur că nu greșim dacă mergem pe mâna specialiștilor. Este un proiect în derulare, libertarea de exprimare a oamenilor este garantată și o vom respecta, dar luați și părerea specialiștilor, întrebați și membrii comisiei de urbanism, proiectanții, să întrebați specialiștii. Eu răspund public pentru tot și merg pe mâna lor, dar e firesc să fie luate și punctele de vedere ale specialiștilor care au aprobat”, arăta primarul Emil Boc.

Vezi și:

Boc, despre reproșurile clujenilor potrivit cărora a dat undă verde betoanelor în spațiile verzi din oraș: „Niciodată în Cluj nu am greșit când am mers pe mâna specialiștilor”

Someșul betoanelor. Riveranii cartierului Grigorescu din Cluj critică proiectul de modernizare al Primăriei: s-au tăiat copaci emblematici iar ”verdele” a fost înlocuit de betoane

Ce spune Primăria despre “Someșul betoanelor” și despre nemulțumirile exprimate de riverani cu privire la proiectul de modernizare

La începutul lunii octombrie, primarul Boc invoca aceiași specialiști și invita pe toți cei nemulțumiți să se informeze prin solicitări cu privire la proiect, adresate Primăriei.  „Totul e făcut pe baza planului și pe baza concursului internațional de soluții. Trimiteți solicitare scrisă și proiectanții vă vor da răspunsul așa cum este în proiect. Proiectele au fost văzute și jurizate de experți internțaionali, pentru calitatea vieții și a spațiului urban. Evident, în procesul de implementare, pot apărea unele întrebări. Ele pot fi adresate și vor primi răspuns”, spune public primarul.

Tot în octombrie, pe șantier, a apărut și o zonă plantată cu gazon verde, în zona străzii 1 Decembrie – Petuniei, posibil o încercare a municipalității de a liniști riveranii că, prin proiect, vor exista și spații verzi între pistele de biciclete și malurile râului.

Someșul în șantier, din dronă:

Șantierul de modernizare a malurilor Someșului a început în 2021. Execuția lucrărilor a început secvențial, pe tronsoane succesive, de la vest spre est, începând din zona Donath-Mirăslău. Câştigătorul licitației este Asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services. Valoarea lucrărilor este de peste 95.686.035,58 lei (fără TVA), iar durata de execuţie este de 19 luni. Termenul de realizare a investiției anunțat de Primărie este: 2023. Proiectul aparține firmei spaniole Practica.

sursă foto cover: Facebook/Vasile Petre

3 comentarii

  1. mama lor de tarani cu noroaiele lor! se betoneaza zona unde se pisau/cacau toti cainii! eu vad numai copaci in poze si pe langa ei amenajat locul specific a ce vor pune acolo! probabil loc de joaca sau fitness

  2. voi vedeti ca postati poza de comparatie diferite? betonul e zona de acces si alea – trotuat + pista de bicicleta care nu era inainte.
    de unde pista de biciclete daca nu tai din iarba?

Scrie un comentariu

Articole similare