Închide

Ce spune Primăria despre “Someșul betoanelor” și despre nemulțumirile exprimate de riverani cu privire la proiectul de modernizare

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - aug. 14, 2022 3 5866

Zonele verzi se extind, spațiile publice de pe ambele maluri ale râului sunt refăcute, fauna și flora locală sunt reintroduse pe malurile râului, arată Primăria despre proiectul de modernizare a malurilor Someșului, aflat în prezent în plin șantier.

Deși riveranii au deplâns că văd de pe geam doar betoane montate pe malurile râului, administrația locală clujeană transmite că suprafaţa totală de spaţii verzi din zona Grigorescu se majorează de la 77.287 metri pătrați la 89.659 metri pătrați, creșterea fiind de 1,2 hectare. Mai mult, proiectul de reabilitare a râului Someş este considerat un exemplu de bune practici la nivel european pentru efortul de regenerare a râului, pe care şi-a propus să-l transforme întro coloană vertebrală verde şi ecologică a oraşului. Proiectul, rezultatul unui concurs internaţional de soluţii derulat împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România, realizat de echipa spaniolă PRÁCTICA,  a obţinut premiul Share Building Awards 2019 şi a fost apreciat şi în cadrul Bienalei de la Veneţia 2021.

„În primul rând, prin implementarea acestui proiect creşte semnificativ numărul de arbori prin plantarea multor specii locale. Mai precis, numărul arborilor va crește de la 762 de arbori la 1.471 de arbori, deci se plantează peste 700 de noi arbori. Astfel se creează un aliniament de tei de-a lungul malului râului, însoțit de tufișuri joase care va funcționa ca tampon de securitate între drumul pentru vehicule și banda de biciclete. Pentru zonele cu activitate intensă, precum terenurile de sport sau locurile de joacă, se plantează arbori cu frunze mari (castani, stejari şi ulmi). În terasele mai apropiate de apă, un aliniament de frasini urmează zonele pietonale. În spaţiile care se modifică în lățime, precum Plaja sau parcul La Butuci, sunt incluse grupuri de arbuşti. Aceste amenajări sunt un element fundamental al proiectului datorită potențialului de a încuraja biodiversitatea, care va declanșa un proces natural de regenerare.

În al doilea rând, marginea dură a râului este transformată într-un mediu mai moale și mai natural în multe zone, pe măsură ce secțiunea râului este lărgită. Astfel, țărmul este transformat într-un ecosistem mai divers prin includerea vegetației locale, roci şi nisip. Acest sistem de terase permite râului devină mai accesibil și încorporează zone de recreere în care pot avea loc o gamă diversă de activități.

Nu în ultimul rând, și ca parte a strategiilor ecologice, proiectul se concentrează pe mobilitatea durabilă: pistele de biciclete, căile pietonale și podurile propuse îmbunătățesc conexiunile pietonale și reduc traficul auto. Un sistem de piste pentru biciclete și pietoni conferă continuitate traseelor de circulație de-a lungul râului, care în prezent sunt fragmentate. Aceste intervenţii vor permite Someșului devină coloana vertebrală principală a mobilității durabile în întreg orașul. Toate aceste aspecte incluse în procesul de implementare vor permite Someșului să devină un spaţiu mai verde și mai durabil pentru orașul Cluj-Napoca”, explică  Primăria, prin Biroul Mass Media al instituției.

Șantierul de modernizare a malurilor Someșului se vede cu îngrijorare de pe gemurile riveranilor din cartierul Grigorescu care și-au exprimat nemulțumirile cu privire la proiect atât în mediul online, pe rețelele de socializare, cât și la întâlnirile din cartier. Zona, odată verde și plină de vegetație, este acum plină de betoane și, deși primarul Emil Boc spune că lucrările vor aduce parcursul râului în secolul 21 în care trăim, oamenii cred că zona arăta mult mai prietenoasă înainte. Riveranii arată și că arborii îmbrățișați, un simbol în zonă, au dispărut, fiind tăiați. Singura consolare rămân imaginile filmate du drona pe Someș care arată maluri pline de verdeață, preferate de oamenii din cartier. Detalii despre reproșurile aduse de riverani proiectului: Someșul betoanelor. Riveranii cartierului Grigorescu din Cluj critică proiectul de modernizare al Primăriei: s-au tăiat copaci emblematici iar ”verdele” a fost înlocuit de betoane

În tabelul de mai jos sunt evidențiați principalii indicatori ai  proiectul aflat în implementare în zona Grigorescu:

sursă foto: Facebook/Danii Dinu

3 comentarii

  1. care pizda mammii voastre de arbori au fost taiati?? niste ciote uscate?? au fost taiati 2 copaci si la voi sunt arboriii bai cacatilor prostanaci ce sunteti! scuipava-s sa va scuip de parveniti taranoi

    • Ce frumos! Ce exprimare academica impecabila si de intelectual desavarsit. Bravo! Bine ca se taie… sa se taie tot! Si asa nu a mai ramas mult din Romania. Sa se termine odata!!!

  2. Ăsta da, oraș comoară. Vă dați seama ce intelectuali de rasă are Clujul? Și e abia începutul; în curînd nu veți mai avea curajul să ieșiți pe stradă, ce să mai și vorbiți critic. Oricum; după cum arată și după cum se construiește, orașul se numește: Cluj- Napoca BOC-BETON.

Scrie un comentariu

Articole similare