Închide

Biserica romano-catolică Sf. Mihail din centrul Clujului, curățată de arbori, a primit iluminat arhitectural de 100.000 de euro de la Primărie/Clujenii deplângeau acum câteva luni tăierea copacilor din jurul lăcașului de cult

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - aug. 14, 2022 0 2191

Pentru a pune în valoare biserica romano-catolică Sf. Mihail, recent reabilitată, municipalitatea a instalat un sistem de iluminat arhitectural cu 105 proiectoare LED cu temperatură de culoare alb neutru, montate pe sol și pe stâlpi. Un astfel de sistem modern de iluminat arhitectural a fost instalat recent și la Casa de Cultura a Studentilor Cluj Napoca, arată Primăria.

 

Biserica Sfântul Mihail a obținut o finanțare de aproape 22 mil. lei (peste 4,7 mil. euro), prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1. pentru lucrările de reabilitare și restaurare ale edificiului. Aceste lucrări s-au finalizat vara acesta.

Primăria Cluj-Napoca a anunțat că lăcașul de cult, emblematic pentru municipiul Cluj-Napoca, a primit și un sistem de iluminat arhitectural de peste 454.600 lei, plus TVA (circa 100.000 de euro), executat de Termoficare Napoca.

Acesta a fost deja aprins la finalul acestei săptămâni, mai ales că biserica și-a deschis porțile odată cu evenimentele organizate în premiera Zilelor Culturale Maghiare, festival care se deschide oficial în 14 august.

Clujenii au sesizat în luna martie 2022 că vegetația seculară din jurul Bisericii Sf. Mihail a fost masacrată și că s-au tăiat toți arborii. În mediile profesionale s-a discutat deja că arborii – brazi, tisa nu sunt potriviți să existe lângă o astfel de clădire monument, având în vedere că obturează perspectivele asupra acesteia. Clujeni din oraș sunt însă nemulțumiți că municipalitatea a permis să se taie copaci în centrul orașului, mai ales că aceștia au zeci de ani.

Atunci, Primăria a arătat că a fost de acord cu tăierea copacilor la propunerea administratorilor edificiului după ce aceștia din urmă s-au angajat să planteze câte doi copaci în locul fiecărui molid sau tuia îndepărtat din jurul bisericii  Sf. Mihail. „Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail a obținut acordul Direcției Silvice Cluj pentru tăierea copacilor aflați în declin fiziologic (tuia și molizi). În locul fiecărui arbore degradat, parohia s-a angajat să planteze câte 2 copaci”, arăta Primăria.

Vezi și: UPDATE Clujenii revoltați după ce Primăria a permis tăierea copacilor din jurul bisericii Sf. Mihail din centrul Clujului

Odată cu aprinderea iluminatului arhitectural, municipalitatea nu a mai precizat dacă aceștia copaci au fost plantanți sau nu. Pe site-ul visitcluj.ro al Primăriei clujene, biserica apare încă înconjurată de copaci. În video-ul potat de instituție cu iluminatul arhitectural, au mai rămas puțini arbori și pe latura de nord a edificiului, spre strada Memorandumului.

(imagini cu biserica înaintea tăierii copacilor din jurul lăcașului de cult)

sursă foto: visitcluj.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare