Închide

UPDATE Clujenii revoltați după ce Primăria a permis tăierea copacilor din jurul bisericii Sf. Mihail din centrul Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 11, 2022 1 1550

După ce toți oficialii Clujului și-au făcut poze la finalul anului în turnul restaurat al Bisericii Sf. Mihail din centrul orașului, acum clujenii spun că asistă la masacrarea vegetației din jurul edificiului. De câteva zile au început să se taie arborii care obturau biserica aflată în proces avansat de restaurare (la peste 90%, în cadrul unui proiect de 22 de milioane de lei, termenul de finalizare fiind finalul lunii iunie 2022).

În mediile profesionale s-a discutat deja că arborii – brazi, tisa nu sunt potriviți să existe lângă o astfel de clădire monument, având în vedere că obturează perspectivele asupra acesteia. Clujeni din oraș sunt însă nemulțumiți că municipalitatea a permis să se taie copaci în centrul orașului, mai ales că aceștia au zeci de ani.

UPDATE: În locul arborilor seculari pentru care Primăria a agreat tăierea la inițiativa romano-catolicilor, aceștia urmează să planteze câte doi copaci în locul fiecărui molid sau tuia îndepărtat din jurul bisericii  Sf. Mihail. „Parohia Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” a demarat un proiect de reamenajare a zonei aferente (Piața Unirii nr. 16). Lucrările au loc în zonă privată, aparținând acestei parohii, nu pe domeniul public. În acest sens, parohia a obținut acordul Direcției Silvice Cluj pentru tăierea copacilor aflați în declin fiziologic (tuia și molizi). În locul fiecărui arbore degradat, parohia s-a angajat să planteze câte 2 copaci”, a fost punctul de vedere transmis de Biroul Mass media al Primăriei.

„Se încarcă în camion ultimii brazi de langa biserica Sf. Mihail. Acum câteva zile, cand vremea era mai primăvăratică, dimineața puteai auzi cantec de păsări. Acum s-a terminat. Brazii s-au taiat unul câte unul, începând chiar de acum câțiva ani, azi au fost „lichidați” ultimii. Fără prea mare vizibilitate, așa, cum se fac lucrurile necurate. Ultimul petic verde din centrul Clujului a dispărut”, a sesizat în 10 martie pe grupul Clujul Civic, Csorba Béla. 

El a mai spus că tăierile au continuat și în 11 martie, cu arborii Tisa.

„Am întrebat serviciul de spații verzi din cadrul Primăriei, dacă aceste tăieri se fac legal și răspunsul a fost că da, au primit autorizațiile pentru ca au investit milioane de euro în clădire. Am sunat la parohie, unde persoana cu care am vorbit a spus că și ea deplange arborii, dar nu poate da detalii, dar că Tisa rămân.
Am vorbit cu cei de pe șantier și am aflat că decizia de tăiere aparține preotului paroh László Attila și că s-a încercat convingerea acestuia să renunțe la tăieri, dar degeaba. După Geniul din Carpați și vizionarul din Răchițele ne-am pricopsit și cu o față bisericească care sa remodeleze Clujul”, a mai semnalat clujeanul.

„Acel parc aflat deasupra cimitirului medieval din jurul bisericii a fost conceput după demolarea clădirilor care înprejmuiau catedrala până în sec.XIX. după ce a fost conceput gardul fontă-piatră neogotic de catre arhitectul sef al Clujului, Pákei Lajos. Deci acel parc din jurul bisericiii, decimat de 30 de ani, ar împlini cam 120 de ani”, a semnalat și Balázs László

„Un oraș de betoane! Administrația asta a declarat război zonelor cu verdeață. Se taie tot, urmează și masacrul de primăvară, așa-zisele cosmetizări de primăvară, când se mutilează și ultimii arbori rămași”, a sintetizat situația Mira Hagianu

Primăria nu a trimis deocamdată un punct de vedere cu privire la tăierile de arbori din jurul Bisericii Sf Mihail.

Oficialii de la Primărie și Prefectură au vizitat turnul Bisericii la finalul lui 2021

”În data 15.12.2021 împreună cu reprezentanții Primăriei Municipiului am vizitat un monument simbol al orașului în care trăim. Biserica Sfântul Mihail s-a impus de-a lungul timpului ca un reper pentru toți cei care trăiesc sau doar trec prin orașul nostru. Împreună cu domnul primarul Emil Boc și cu domnul viceprimar Dan Tarcea am fost ghidați de către domnul Bonis Endre pe șantierul de restaurare al monumentului. Am constatat calitatea foarte bună a lucrărilor și totodată am avut șansa să admirăm întreg orașul de la o înaltime de 87 metri, șansă pe care o putem avea o singură dată la 60-80 de ani. Priveliștea a fost una impresionantă, oferă o perspectivă de ansamblu asupra întregului municipiu. Am putut să admirăm întreg orașul, vizibilitatea fiind una foarte bună, putând fi observată întreaga limită administrativ-teritorială. De la înălțime, prin asimetriile observabile, municipiul devine perfect și oferă o imagine pe care o merită pe deplin orașul nostru”, a arătat Tasnadi Szilard, pe atunci prefect, pentru stiridecluj.ro.

Renovarea Bisericii Sfântul Mihai din Piața Unirii se face pe foduri europene în cadrul unui proiect de 22 de milioane de lei din care peste 18 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă. Constructorul este KÉSZ România. Lucrările ajunse la peste 90% au ca termen de finalizare finalul lunii iunie 2022.

sursă foto: Facebook

Un comentariu

  1. Copacii nu au fost taiati ci toaletati… sa fie asa cam de inaltimea lui Boc

    Si lemnul va fi donat pentru incalzire unor familii ucrainiene nevoiase….

    Si marmota invelea ciocolata in staniol …..

Scrie un comentariu

Articole similare