Închide

Fotograful care a realizat faimoasele imagini de la Revoluția din Cluj: ”cred că eram inconștient”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - oct. 29, 2019 0 2770

Fotograful care a surprins faimoasele imagini de la Revoluția din 1989 de la Cluj-Napoca, Răzvan Rotta, spune la 30 de ani de la evenimente că nu a dat dovadă de curaj realizându-le în mijlocul focurilor de armă. ”Cred că eram inconștient”, a spus el.

Răzvan Rotta a realizat o serie de fotografii în fața Librăriei Universității din Cluj-Napoca, punctul zero nu doar al orașului ci și al evenimentelor de la Revoluția din 1989, cu ajutorul cărora cercetătorii și anchetatorii au putut apoi să stabilească firul evenimentelor din oraș ce s-au soldat cu mai mulți morți. Rotta a spus aseară la o dezbatere organizată de asociația Vechiul Cluj că la momentul respectiv nu înțelegea amploarea a ceea ce se întâmplă. ”Nu am dat dovadă de curaj ci cred că eram inconștient”, a spus el. ”Era un gard viu atunci în piața Unirii (atunci piața Libertății-n.red.) și soția mea și fiica erau după gardul viu, și eu de acolo am fotografiat în mare parte. Oamenii erau trântiți pe jos să se apere pe gloanțe, mai ridica câte unul capul să vadă ce se întâmplă (…) Eram lângă un băiat tânăr împușcat în stomac, era cu rană deschisă, erau oameni care încercau să-l ajute dar eu am strigat la cei care-l ajutau ”dați-vă la o parte, nu vedeți că fac fotografii?”, adică mie mi se părea mai important faptul că fac poze”.

Cu toții ne-am dat seama în ziua aceea că se întâmplă ceva, eram amorsați și de Europa Liberă și de Vocea Americii, nu cred că era cineva care nu le asculta la vremea aceea. M-am bucurat foarte mult, am ieșit și eu la balcon, fiica mea avea atunci 22 de ani și împreună cu două fete au zis că ele merg să facă revoluție. Ele au plecat în oraș, eu am rămas acasă. Am văzut că tancurile vin spre oraș, eu am trecut prin centru și am văzut zumzăială, zic ”hai să ne recuperăm copilul, că-i groasă”. Am luat geanta cu aparatul de fotografiat, am parcat în față la Sora și ne-am dus prin centru. Lumea era neliniștită, se auzea un pic ”Deșteaptă-te române” dar nu se prea cunoșteau cuvintele. Oamenii au început să strige, eu nu am auzit ”Jos Ceaușescu”, nici măcar ”Jos comunismul”, ci ”Timișoara” și ”Libertate”, cred că nu îndrăzneam să spunem mai mult. Aparatul pur și simplu mă frigea, l-am scos, am vrut să fac un cadru și atunci m-am gândit la Securitate, de ce să faci fotografii. eu care eram fotografiat, așa eram educați, îndoctrinați. Mi-e rușine să spun dar uram așa de mult comnismul că mă gândeam ”asta trebuie să se vadă”. Am făcut fotografiile, am luat aparatul, mi-am recuperat nevasta, fiica și cele două fete, erau toate acolo după gardul viu și am plecat spre casă”.

Fotografiile realizate de Răzvan Rotta în 21 decembrie 1989 în piața Libertății de atunci, în fața Librăriei Universității, sunt deja celebre și au ajutat în clarificarea cronologiei evenimentelor ce s-au soldat, doar la Cluj, cu 29 de morți și 58 de răniți.

Citește și:

MULTIMEDIA Au pus în scenă "momentul zero" al Revoluției de la Cluj. Cum au murit oamenii acum 25 de ani

Fotograful necunoscut al Revoluției din Cluj

EXCLUSIV Primul primar postdecembrist al Clujului avea 29 de ani. Care sunt primele măsuri pe care le-a luat și cum a organizat Clujul după 22 decembrie VIDEO

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare