Închide

„Foame” de locuințe la Cluj: cererea a crescut cu 41% în 12 luni

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 03, 2018 0 622

Cererea pentru proprietăți rezidențiale s-a majorat într-un an cu 17% în marile centre regionale, iar în fruntea clasamentului se află Iașiul și Cluj-Napoca. Apetitul pentru achizițiile de locuințe este cu 49% și, respectiv, cu 41% mai ridicat decât în perioada similară a anului trecut, arată datele Imobiliare.ro. În Cluj-Napoca a crescut şi umărul ofertelor de locuințe disponibile spre vânzare, dar într-un ritm mai temperat.

În ultimii trei ani, cererea de locuințe din cele mai mari șase orașe ale țării s-a majorat cu 76%, situându-se, astfel, la un punct de apogeu în momentul de față, arată cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată de Imobiliare.ro. „În perioada menționată – ce corespunde, în mare, noului ciclu de creștere a pieței, început după încheierea crizei –, cel mai semnificativ avans, de 217%, a avut loc în Iași. În ciuda faptului că interesul cumpărătorilor s-a triplat, practic, prețurile din capitala Moldovei nu au resimțit o presiune foarte mare, întrucât oferta crescândă de apartamente noi a putut prelua o bună parte din noile solicitări. Majorări de peste 100% ale cererii au mai fost consemnate în Brașov (158%), Timișoara (104%) și Constanța (103%), în vreme ce, în București și Cluj-Napoca, a avut loc o creștere de 46% și, respectiv, 76%”, arată analiza.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, cererea pentru proprietăți rezidențiale (atât apartamente, cât și case) s-a majorat, cumulat, cu 17% în marile centre regionale. Creșteri fost înregistrate în toate acestea, însă amploarea variațiilor este foarte diferită: în fruntea clasamentului se află Iașiul și Cluj-Napoca, unde apetitul pentru achizițiile de locuințe este cu 49% și, respectiv, cu 41% mai ridicat decât în perioada similară a anului trecut. Amintim în acest context că municipiul Cluj-Napoca a ajuns de ceva vreme în topul clasamentului de preţuri din ţară, depăşind, ca medie de preţ/mp, chiar şi Capitala. De altfel, în Cluj apartamentele sunt mai scumpe acum decât înainte de recesiune. Cluj-Napoca a consemnat cel mai rapid ritm de creștere a prețurilor locuințelor în ultimii ani, iar în primul trimestru din 2018, valoarea medie de listare pentru un apartament din capitala Transilvaniei a ajuns la 1.480 de euro pe metru pătrat util, față de 1.280 de euro pe metru pătrat util în perioada similară din 2008.

Bucureștiul a consemnat cea mai mică creștere anuală a cererii pentru proprietăți rezidențiale – de  6%, ceea ce explică, parțial, scumpirile mai temperate din Capitală, spun reprezentanţii portalului imobiliar. „De luat în calcul este însă și faptul că volumul cererii din așa-numitele orașe secundare este de patru până la cinci ori mai mic decât în București. În celelalte mari orașe ale țării, apetitul pentru achizițiile de locuințe a cunoscut, potrivit raportului citat, majorări anuale de două cifre: 12% în Constanța, 28% în Timișoara și, respectiv, 34% în Brașov”, arată analiza.

Se caută locuinţele noi

În ceea ce privește tipul de locuințe căutate de către potențialii cumpărători, cele nou-construite (apartamente și case finalizate după anul 2000) sunt în continuare majoritare, cu o pondere de 57% dintre căutările pe cele șase mari orașe (în creștere de la 56% în ultimul trimestru din 2017). Preferința pentru unitățile locative noi poate fi regăsită, punctual, doar în trei dintre cele șase orașe analizate, respectiv Cluj-Napoca (69%), Iași (67%) și București (62%). În celelalte trei centre regionale, apartamentele vechi sunt încă mai populare, cu o cotă de 46% în Timișoara, 43% în Constanța și, respectiv, 42% în Brașov.

La capitolul ofertă, datele Analize Imobiliare arată că, raportat la perioada similară a anului trecut, numărul proprietăților disponibile spre vânzare s-a diminuat cu 5,9% la nivelul marilor orașe, pe fondul creșterii cererii și a numărului de tranzacții din piață. În contrapunct cu evoluția cererii, tendința de scădere a ofertei de locuințe explică, de altfel, tendința ascendentă a prețurilor. Cinci dintre cele șase centre regionale au consemnat scăderi ale celui din urmă indicator în ultimul an, în frunte aflându-se Bucureștiul, cu un minus de 12,3%, acesta fiind urmat de Brașov (-6,2%), Constanța (-4,8%), Timișoara (-0,8%) și Iași (-0,2%). Excepția de la regulă o reprezintă Cluj-Napoca, unde numărul ofertelor de locuințe disponibile spre vânzare este cu 8,6% mai mare decât în urmă cu un an.

În ceea ce privește proprietățile nou introduse pe piață, în marile orașe a avut loc o creștere de 16,4% față de primul trimestru din 2017, tendința ascendentă fiind resimțită în fiecare dintre cele șase centre regionale. Cel mai mare avans a avut loc în Constanța (33,5%), orașul de la malul mării fiind urmat de Cluj-Napoca (33%), Iași (24,7%), Timișoara (21,9%), Brașov (16,8%) și, în cele din urmă, de București (6,2%).

În ceea ce priveşte oferta, aproximativ 4.400 de locuinţe ar trebui să fie finalizate în acest an în Cluj-Napoca şi împrejurimi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Transilvania.

Mai multe aici.:

Prognoza pe 2018: Clujul imobiliar creşte cu peste 4000 de locuinţe în acest an

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare