Închide

„Fierbe” capitala preţurilor. Imobiliare.ro: Clujul e primul oraş unde preţurile apartamentelor sunt mai mari decât în perioada de boom

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 25, 2018 0 1721

Suntem în piaţa în care un mic apartament construit înainte de 1989 s-a vândut în Mănăştur cu 1.800 de euro pe metru pătrat, unde pentru o locuinţe cu două dormitoare (dintre care unul nu are fereastră), în zonă centrală, proprietarii cer 150.000 de euro, în care dacă visezi la un apartament de 3 camere ar trebui să ai bugetul cu care cândva puteai să speri la o casă. De acum, cifrele arată că s-a depăşit chiar şi perioada de boom de dinaintea crizei economice din urmă cu 10 ani:  preţurile cerute în Cluj-Napoca au ajuns peste nivelul de dinainte de criza din 2008.

Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, relevă că, într-unul dintre marile centre regionale ale țării, apartamentele sunt mai scumpe acum decât înainte de recesiune. „Este vorba, bineînțeles, de Cluj-Napoca, orașul care a consemnat cel mai rapid ritm de creștere a prețurilor locuințelor în ultimii ani”, relevă analiza. În primul trimestru din 2018, valoarea medie de listare pentru un apartament din capitala Transilvaniei a ajuns la 1.480 de euro pe metru pătrat util, față de 1.280 de euro pe metru pătrat util în perioada similară din 2008.

„Comparativ cu primul trimestru din 2008, Cluj-Napoca este singurul oraș din România care nu numai că a recuperat scăderea de preț, ba chiar a ajuns la un preț mediu pe metru pătrat cu 15,2% mai mare decât în urmă cu zece ani. Analiza evoluției prețurilor medii ale apartamentelor în ultimii zece ani evidențiază faptul că localitățile din jumătatea de vest a țării au recuperat cel mai mult din scăderile de preț determinate de criza economică”, arată reprezentanţii portalului.

Explicaţia pare simplă şi are legătură cu legea cerere/ofertă. „În Cluj se înregistrează o cerere foarte mare, iar stocul de locuinţe e mic în raport cu asta. Apoi, pe lângă cererea care vine chiar din oraş, din Cluj, trebuie menţionată şi cererea care vine din afara ţării. Românii din tot Ardealul plecaţi în străinătate se uită la Cluj: când caută să investească în imobiliare, toţi ardelenii aleg Clujul”, adaugă Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.

Dacă e să consultăm cifrele oficiale, acestea confirmă că cererea de apartamente e încă mare la Cluj, judeţul fiind în top cu numărul de tranzacţii lunare înregistrate, imediat după Bucureşti şi Ilfov. Şi în judeţ (şi, cu precădere, în municipiu) se construieşte în continuare: Clujul e în top şi în ceea ce priveşte numărul de locuinţe construite anul trecut în România, potrivit datelor Institului Naţional de Statistică. În top conduc detaşat judeţele Ilfov, cu 5.848 de locuinţe construite anul trecut, şi Cluj, cu 5.844 de locuinţe. Aproximativ 4.400 de locuinţe ar trebui să fie finalizate în acest an în Cluj-Napoca şi împrejurimi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Transilvania.

În acest context…

Citeşte şi:

Arhitectul-șef al Clujului: se sparge bula imobiliară peste un an

 

Vezi şi:

 

Project manager la companie care urmăreşte şantierele din România despre piaţa de la Cluj în context naţional: „Preţuri speculative. Alte oraşe devin mai atrăgătoare pentru dezvoltatori, Clujul va avea o concurenţă serioasă”

 

 

Cine urmează în top

La mică distanță față de nivelul din perioada de boom se află o serie de alte orașe din zona de vest – chiar dacă diferențele sunt încă negative în aceste cazuri, notează analiza Imobiliare.ro. În Oradea, spre exemplu, apartamentele sunt cu doar 0,7% mai ieftine decât în T1 2008 și costă, în medie, 930 de euro pe metru pătrat util (față de 940 de euro pe metru pătrat util). Timișoara, pe de altă parte, se află cu 6,5% sub nivelul din 2008, cu o valoare de 1.150 de euro pe metru pătrat util (față de 1.220 de euro pe metru pătrat util). O diferență similară, respectiv 6,5%, poate fi observată și în Arad (de la 720 la 670 de euro pe metru pătrat util), în vreme ce în Alba Iulia și Satu Mare apartamentele sunt cu 9,3% și, respectiv, cu 10,5% mai ieftine decât în urmă cu zece ani – de la 940 la 850 de euro pe metru pătrat util și, respectiv, de la 720 la 650 de euro pe metru pătrat util.

Capitala, cu 42% sub nivelul de boom

Spre deosebire de Cluj-Napoca și Timișoara, Bucureștiul se numără printre orașele care au recuperat cel mai puțin din scăderile provocate de criză, potrivit datelor Analize Imobiliare. Cu o diferență de 41,8% (de la 2.160 de euro pe metru pătrat util în perioada de boom, la 1.260 de euro pe metru pătrat util în prezent), Capitala este surclasată doar de Piatra Neamț, unde apartamentele sunt cu 45,3% mai ieftine decât în 2008 (o medie de 670 de euro pe metru pătrat util, față de 1.220 de euro pe metru pătrat). A treia poziție în acest clasament este ocupată de Târgoviște, cu un minus de 39,7%, unde prețurile se situează acum la 590 de euro pe metru pătrat (față de 980 de euro pe metru pătrat). Totodată, în Reșița, pretențiile vânzătorilor sunt cu 31,5% mai mici decât în urmă cu zece ani (470 față de 690 de euro pe metru pătrat), în Alexandria cu 31,2% (530 față de 780 de euro pe metru pătrat), iar în Galați cu 30,1% (810 față de 1.150 de euro pe metru pătrat).

În ceea ce privește celelalte mari centre regionale ale țării, acestea se află la o distanță mai mică de 30% față de nivelul din perioada de boom: pretențiile vânzătorilor de apartamente sunt, astfel, cu 20,4% mai mici în Iași, cu 24,2% în Brașov și cu 25,2% în Constanța.

La nivelul Bucureștiului, însă, evoluția prețurilor în ultimii zece ani diferă mult în funcție de zonăm arată datele portalului imobiliar. În general vorbind, cel mai bine cotate cartiere (acolo unde se găsesc și cele mai scumpe locuințe) au reușit să se apropie cel mai mult de valorile de dinainte de recesiune, în vreme ce așa-numitele cartiere „muncitorești” păstrează încă diferențe notabile. În Kiseleff-Aviatorilor, spre exemplu, apartamentele disponibile spre vânzare, având o valoare medie de listare de 2.560 de euro pe metru pătrat util, sunt cu 6,6% mai ieftine decât în primul trimestru din 2008 (când costau 2.740 de euro pe metru pătrat util). La polul opus, cea mai mare diferență de preț se observă în cartierul Drumul Taberei, unde un apartament poate fi achiziționat cu circa 48% mai puțin decât în urmă cu zece ani, respectiv cu 1.040 de euro pe metru pătrat util (față de 2.000 de euro pe metru pătrat util).

Creșterea prețurilor încetinește

Autorii analizei menţionează şi că din a doua jumătate a anului trecut, piața rezidențială autohtonă a intrat, per ansamblu, într-o fază de încetinire a creșterii prețurilor – chiar dacă acestea continuă totuși să se majoreze. Potrivit datelor Analize Imobiliare, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat, în primul trimestru din 2018, cu 1,4% față de cele trei luni anterioare – cifră relativ redusă comparativ cu evoluțiile consemnate în ultimii ani. Față de perioada similară a anului precedent, nivelul actual al pretențiilor vânzătorilor este cu 6,4% mai ridicat; în urmă cu 12 luni, același indicator se situa la 12,9%, iar, în ultimul pătrar al lui 2017, ajungea la 9,1%.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.