Închide

Arhitectul-șef al Clujului: se sparge bula imobiliară peste un an

EconomieRecomandarea redacțieiTop News by Mihai Prodan - nov. 07, 2017 3 12348

Arhitectul-șef din Consiliul Județean Claudiu Salanță spune că bula imobiliară din cea mai scumpă piață din țară, Cluj-Napoca, se sparge peste un an.

„E și un feeling”, spune el pentru actualdecluj.ro, „dar dacă faceți o analiză pe ce s-a întâmplat la criza precedentă, cum au urcat prețurile, acum sunt la același nivel, ceea ce înseamnă că 2018, hai începutul lui 2019, trebuie să se spargă, pentru că aceasta nu e o creștere sustenabilă”.

Ce înseamnă creștere nesustenabilă? Piața suportă aceste prețuri, ceea ce încurajează specula imobiliară – ”
investitorii au înțeles să facă profit maxim cât de repede se poate, nu la un preț care reflectă piața cât de mult se poate. Am avut investitori care au spus că în Florești, au vândut până acum cu 800 euro/mp și au zis hai să văd cum e să încerc să vând cu 950, și vând cu atâta și merge, atunci țin prețul sus. E o creștere se reflectă doar în profitul investitorilor, costurile sunt tot aceleași”, spune el.

Nu înseamnă aceasta însă că piața suportă aceste prețuri? Salanță explică: „piața suportă din două considerente, asta e mare problemă de ce eu cred că se va întîmpla ceva: dacă sunați la orice agenție una dintre primele întrebări va fi „pentru ce doriți să cumpărați, investiție sau locuire?”. În ultimul an asta a fost prima întrebare. Există o piață pentru investitorii în imobiliare, le închiriază, sau alții, plecați prin țări străine, care doresc să investească în domeniul imobiliar. Ei se vor speria prima dată, la primul efect. Mă aștept la o cădere, argumentul meu e acesta: până anul trecut, 2016, prețul a crescut cu 5-10%, după care a luat-o foarte abrupt în sus, ceea ce înseamnă că se îndreaptă spre vârf, care va fi spre sfârșit de 2018″.

Criză, însă, e prea mult spus, consideră Salanță – el o descrie mai degrabă ca o corecție, cu prețuri care vor scădea, dar nu spectaculos de mult. „Nu știu dacă se va simți chiar atât de mult. Se va simți, dar din cauza faptului că nu s-a construit foarte mult în cluj, afluxul de oameni – așa a spus și Banca Mondial[, că e oraș magnet – va duce la o scădere, dar nu atât de gravă, se va reduce la nivelul normal. Scăderea va fi asimilată unei crize dintr-un singur considerent, dacă trebuie să scazi prețul consideri că e criză. Prețul normal ar trebui să fie sub 1000 euro pentru un metru pătrat semifinisat, în medie, chiar 700 euro/mp ar fi sustenabil”.

Salanță dă exemplul Poloniei, despre care a aflat dintr-o delegație primită de Consiliul Județean: acolo, Guvernul a construit un sfert de milion de apartamente constriute de stat, care a eliberat din presiunea imobiliară. „Diferența a fost următoarea: într-un oraș ca Clujul, cu cartiere ca Borhanci, Zorilor și altele, prețul a ajuns la 700euro / mp. Acesta ar fi sustenabil”.

Nu e primul care prevede spargerea bulei imobiliare din cea mai scumpă piață imobiliară din țară. Citește și:

Doctor în economie, șef de firmă de audit din Cluj: vine o nouă criză imobiliară, perdanți vor fi cumpărătorii. Semnalul îl dau vânzările în fază de proiect, datorate de “lăcomia proprie ființei umane”

3 comentarii

  1. asa se vand si cartofii in piata. ” hai sa vedem daca cresc pretul cumpara lumea?”
    va scadea clar pt ca e ireal ce se intampla, dar nu stim cand

  2. Si locuitorii raman indatorati pe sume mari si dupa aia se comporta ca niste slugi la locul de munca. In loc sa primeze munca, predomina apoi superficialitatea si rasetele false …

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.