Închide

Prognoza pe 2018: Clujul imobiliar creşte cu peste 4000 de locuinţe în acest an

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 20, 2018 1 976

Cel mai scump oraş din ţară şi vecinătăţile sale ar urma să primească o „infuzie” de peste 4000 de locuinţe în lunile următoare, conform analizelor din piaţă. Mai precis, aproximativ 4.400 de locuinţe ar trebui să fie finalizate în acest an în Cluj-Napoca şi împrejurimi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Transilvania. Şi o veste ceva mai bună pentru cei care încearcă să îşi cumpere o locuinţă: analiştii se aşteaptă la o temperare în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor.

Datele companiei arată că în acest moment se află în construcţie în oraş aproximativ 2.550 de locuinţe, un număr similar cu cel înregistrat în 2017. Acestora li se adaugă aproximativ 800 de locuinţe aflate în dezvoltare în localitatea „satelit” Floreşti, unde în ultimii 10 ani s-au livrat peste 16.000 de noi locuinţe. Restul de locuinţe până la totalul estimat spre livrare în acest an va fi reprezentat de unităţi care trebuiau iniţial livrate anul anterior.

Despre cea mai populată localitate vecină:

Raport imobiliar: Floreștiul, introdus în topul celor mai active „orașe” din România

 

 

Menţionăm aici şi datele oficiale: conform Direcției Județene de Statistică, 4.439 de locuinţe au fost finalizate în judeţul Cluj în primele trei trimestre ale anului trecut (cele mai recente date transmise de instituţie), iar dintre acestea 40% sunt în mediul rural. Regiunea Nord-Vest este pe locul doi în clasamentul zonelor cu cele mai multe locuințe terminate pe parcursul anului trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Mai precis, în Nord-Vest s-au contabilizat 9482 de locuințe terminate în 2017; mai multe sunt doar în zona București-Ilfov, situată de altfel la mică distanţă ca număr de unităţi locative: 9533.

Vezi şi:

„Capitala imobiliară” din Nord-Vest: regiunea a crescut cu 10.000 de locuințe într-un an

 

 

”Cluj – Napoca rămâne a doua piaţă rezidenţială din România şi îşi continuă creşterea, deşi o temperare semnificativă a majorării preţurilor este de aşteptat pentru acest an. Cererea rămâne însă la un nivel ridicat, în principal ca urmare a dezvoltării economice accelerate pe care oraşul o înregistrează; cumpărătorii sunt mai puţin dependenţi de finanţare bancară, o pondere semnificativă a tranzacţiilor fiind încheiate fără accesarea unui credit”, menţionează Anamaria Burca, managing partner al Coldwell Banker Transilvania. Salariul mediu în Cluj-Napoca a depăşit 550 de euro lunar, al doilea la nivel naţional după regiunea Bucuresti – Ilfov, notează analiza CB, iar acest factor  a impulsionat de asemenea cererea. Aşa că se pare că locuinţele construite se şi vând. „Absorbţia locuintelor finalizate în oraş şi împrejurimi în 2017 s-a menţinut la un nivel ridicat şi în 2017, de peste 90% pe perioada construcţiei proiectelor rezidentiale”, afirmă reprezentanţii companiei imobiliare.

Citeşte şi:

 

Clujenii câștigă peste media națională, dar România e, oricum, în coada Europei la salarii

 

 

Continuarea dezvoltării segmentelor IT&C, Cercetare-Dezvoltare, automotive şi industrial vor reprezenta în continuare factori de impulsionare a evoluţiei pozitive a pieţei rezidenţiale din Cluj-Napoca, anticipează consultanţii. Pe de altă parte, creşterea semnificativă a preţurilor inregistrată în ultimii trei ani, dificultăţile întâmpinate în acordarea autorizaţiilor de construire şi majorarea dobânzilor coroborată cu diminuarea fondurilor pentru finanţări prin Prima Casă pot reprezenta factori de risc pe termen mediu şi lung.

Potrivit portalului Imobiliare.ro, la final de februarie, preţul mediu cerut pe metru pătrat a ajuns la 1.460 de euro în Cluj-Napoca, care îşi păstrează titlul de cel mai scump oraș din țară. Totuşi, analiştii imobiliari au observat o temperare a preţurilor la început de 2018, în vreme ce alţi observatori din piaţă estimează încă de anul trecut că ne putem aştepta la „corecţii” de preţuri. Pe segmente de piaţă, apartamentele vechi s-au apreciat cu 1% (1.515 euro pe metru pătrat util) şi cele noi s-au ieftinit cu 1,3% (1.401 euro pe metru pătrat util).

Un comentariu

  1. Daca nu s-ar mai razboi gastile, s-ar construi 20.000 lejer pe an. Ca oricine vrea sa faca profit intr-un oras atat de scump. Ca la fel ii costa caramida si in Cluj, si-n Sebes.
    E loc cat cuprinde, mai ales in zona dinspre Auchan si Jysk.
    Iar daca ar fi demolate si ruinele, ar fi si mai mult loc.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.