Închide

„Capitala imobiliară” din Nord-Vest: regiunea a crescut cu 10.000 de locuințe într-un an

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 14, 2018 0 799

Regiunea Nord-Vest este pe locul doi în clasamentul zonelor cu cele mai multe locuințe terminate pe parcursul anului trecut și a ajuns chiar la mică distanță de București-Ilfov. Capitala regiunii și chiar și a prețurilor la nivel național, Cluj-Napoca, e „în plin șantier imobiliar”, subliniază cei din piață.

Un număr de 53.301 de locuinţe au fost finalizate în anul 2017 în România, cu 1.095 mai multe decât în anul anterior, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe medii de rezidenţă, în anul 2017 faţă de anul 2016, se observă creşterea ponderii locuinţelor terminate în mediul urban (54,9%) şi scăderea celor finalizate în mediul rural (45,1%). ”Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, faţă de anul 2016, în anul 2017 a crescut atât numărul locuinţelor realizate din fonduri private – cu 554 locuinţe, cât şi numărul locuinţelor realizate din fonduri publice – cu 541 locuinţe”, se arată în comunicatul INS. În Nord-Vest s-au contabilizat 9482 de locuințe terminate în 2017; mai multe sunt doar în zona București-Ilfov: 9533.

Peste jumătate dintre locuințele din regiune s-au construit în Cluj, dacă ținem cont de faptul că doar în primele trei trimestre ale anului trecut peste 4000 de locuinţe au fost finalizate în judeţul Cluj, potrivit celor mai recente datele ale Direcției Regionale de Statistică.

Şantierul Nord-Vest e al doilea pe ţară la capitolul „creșteri”. Distribuţia în profil regional pune în evidenţă o creştere a numărului locuinţelor finalizate, în următoarele regiuni de dezvoltare: Centru (+1107 locuinţe), Nord – Vest (+824), Vest (+347), Sud–Est (+168) şi Sud–Muntenia (+9). Scăderi s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare: Nord–Est (-844 locuinţe), Bucureşti – Ilfov (-489) şi Sud– Vest Oltenia (-27). În trimestrul patru din 2017 au fost date în folosinţă 13.929 locuinţe, în scădere cu 1.320 locuinţe faţă de trimestrul patru din 2016.

 

 

Sursa grafic: INS

 

 

 

„Oraşul Cluj-Napoca este în plin şantier imobiliar, cu ansambluri rezidenţiale de anvergură în plină dezvoltate atât în zona centrală, cât şi în noile cartiere”, arată cei de la portalul CompariImobiliare.ro, dând exemple în noile extensii ale orașului: Borhanci, Valea Chintăului şi Sopor. Acestea au încă rezerve de teren construibil, dar trebuie menționat că sunt deficitare la capitolele Infrastructură și Servicii. Potrivit Imobiliare.ro, la final de februarie, preţul mediu pe metru părtat a ajuns la 1.460 de euro în cel mai scump oraș din țară, analiştii imobiliari observând o temperare a preţurilor la început de 2018. Pe segmente de piaţă, apartamentele vechi s-au apreciat cu 1% (1.515 euro pe metru pătrat util) şi cele noi s-au ieftinit cu 1,3% (1.401 euro pe metru pătrat util).

Clujul e în clasamentul imobiliar local, pe piaţa rezidenţială, pe poziţii fruntaşe în ceea ce priveşte construcţiile de locuinţe, tranzacţiile, dar şi preţurile apartamentelor. Conform Direcției Județene de Statistică, 4.439 de locuinţe au fost finalizate în judeţul Cluj în primele trei trimestre ale anului trecut, iar dintre acestea 40% sunt în mediul rural. La nivel naţional, o analiză a unei companii de consultanţă plasează Clujul pe locul trei în clasamentul privind numărul de şantiere din 2017. Clujul e polul tranzacțiilor imobiliare din provincie: o arată și datele Agenției Naționale de Cadastru, care a publicat cifrele anului trecut.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.