Închide

Raport imobiliar: Floreștiul, introdus în topul celor mai active „orașe” din România

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 01, 2018 1 6424

Bucureştiul a fost cel mai activ oraş din piaţa imobiliară în 2017 şi a înregistrat cele mai mari chirii; Cluj-Napoca a fost oraşul cu cel mai mare preţ mediu de vânzare pe metru pătrat în 2017, surclasând capitala, arată şi datele platformei Wizmo.ro. Raportul de început de 2018, cu datele pe anul recent încheiat, mai vine cu o veste: Floreștiul, localitate învecinată cu orașul Cluj-Napoca, apare pentru prima dată în topul „celor mai active orașe de pe piața imobiliară”. Comuna din Cluj a ajuns, aşadar, ca pe piaţa imobiliară să fie menţionată alături de mari centre urbane. Amplasată în imediata vecinătate a Clujului, dar cu apartamente la preţuri mult mai accesibile decât în municipiul ajuns cel mai scump oraş din ţară, localitatea-satelit Floreşti a înregistrat în ultimii 10 ani cea mai mare creștere demografică de pe teritoriul României.

Avântul imobiliar nu a rămas fără urmări: urbaniştii şi locuitorii comunei au reclamat în numeroase rânduri problemele dezvoltării haotice (de care nu a fost ferit, de fapt, nici municipiul vecin) – blocuri între case, proiecte care nu respectă distanţele obligatorii între clădiri, imobile cu acces dificil, fără spaţii verzi sau parcări. Locuitorii comunei au ajuns chiar să lanseze anul trecut o petiţie online prin care cer oprirea construirii haotice din aceasta comună. Vezi AICI detalii.  Cea mai mare comună din țară, Floreștiul de lângă Cluj-Napoca, a crescut în zece ani cu echivalentul unui orășel de talia Huedinului: 16.000 de case au fost construite aici în ultimul deceniu, potrivit unui raport publicat în toamnă de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker România. În ultimii 10 ani, comuna Florești a crescut de la 7.600 de locuitori (în 2007), la peste 33.000 în 2017, arată datele Institului Naţional de Statistică. E cea mai mare creștere demografică de pe teritoriul României.

Citeşte mai multe aici:

 

Floreștiul are cea mai mare creștere demografică din România. Ce populație avea în 2007

 

Cele mai dinamice orașe pe segmentul de vânzare de locuințe de pe piața imobiliară locală au fost în 2017 București, Cluj-Napoca (şi localitatea-satelit Floreşti), Constanța, și Iași, unde apartamentele cu două camere au fost cele mai ofertate tipuri de locuințe, conform datelor Wizmo.ro, platformă imobiliară dedicată atât sectorului rezidențial, cât și celui de business.

„Vânzările și închirierile de locuințe din România (atât apartamente, cât și case) și-au menținut tendința de creștere pe parcursul anului 2017. Această tendință se reflectă și în ceea ce privește listările, respectiv raportul dintre orașele mari, ce oferă valori comparabile cu anii anteriori”, a declarat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.

Cele mai multe tipuri de proprietăți listate pentru vânzare în 2017 pe platformă au fost apartamentele. Din totalul de anunțuri pentru proprietăți destinate vânzării, aproape 90% au fost apartamente situate în orașe precum București şi Constanța, dar şi în… Florești. Pe de altă parte, cele mai multe listări de case au fost înregistrate în Cluj-Napoca, cu un procent de 17% din totalul anunțurilor pe acest oraș, urmat de Constanța, cu un procent de 12% listări de case în 2017. Capitala deține recordul și în ceea ce privește procentul de construcții vechi listate, de circa 97%, urmată îndeaproape de Constanța, cu 96,59%. Cele mai multe construcții noi disponibile pe Wizmo.ro au fost înregistrate în Florești, localitate învecinată cu orașul Cluj-Napoca – un procent de 11% din totalul proprietăților listate aici, surclasând astfel orașe ca București și Cluj-Napoca. De altfel, Floreștiul – o comună din Cluj – apare pentru prima dată în topul „celor mai active orașe de pe piața imobiliară”.

Potrivit reprezentanților Wizmo, timpul mediu de vânzare a unei proprietăți pe platforma imobiliară proprie s-a situat, anul trecut, la 95 de zile pentru locuințele noi și la 116 zile în ceea ce privește locuințele vechi. De asemenea, cel mai mare preț mediu de vânzare pe mp al unităților listate pe Wizmo.ro anul  trecut s-a înregistrat în Cluj-Napoca, unde s-a situat la aproape 1.400 de euro euro/mp, iar cel mai mic a fost în Florești, la 814 euro/mp. În Constanța,prețul mediu pe mp a fost de 1.075 de euro/mp, iar în Iași de991 de euro/mp.La nivelul capitalei, s-a înregistrat un preț de 1.355 de euro/mp, raportat la anunțurile postate pe Wizmo.ro în anul 2017.

Clujul rămâne lider la preţurile apartamentelor, depăşind chiar şi capitala, arătau şi datele de început de 2018 ale Imobiliare.ro. Cele mai scumpe locuințe se găsesc, potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, în marile centre regionale, în frunte cu Cluj-Napoca (1.460 de euro pe metru pătrat util); urmează Bucureștiul (1.250 de euro pe metru pătrat util), Timișoara (1.120 de euro pe metru pătrat util), Constanța (1.070 de euro pe metru pătrat util) și Brașov (1.000 euro pe metru pătrat util).

 

Cele mai mari chirii: Clujul, aproape de Bucureşti

Potrivit reprezentanților Wizmo, topul orașelor cu cele mai multe proprietăți listate pentru închirierea fost ocupat în 2017 de București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași și Timișoara. Apartamentele cu două camere au fost, și în acest caz, cele mai ofertate tipuri de locuințe.

În ceea ce privește prețul mediu de închiriere la nivel național, acesta s-a situat în 2017 la o medie de 500 de euro/proprietate. Capitala conduce topul cu un preț mediu de închiriere de 662 de euro, urmat de Cluj-Napoca, cu 616 de euro și Timișoara, cu 568 de euro. La polul opus, cu cea mai scăzută valoare în ceea ce ține de prețurile medii de închiriere per proprietate s-a situat Craiova, cu 260 de euro și Iași, cu un preț mediu pentru chirie de385 deeuro. Potrivit reprezentanților companiei, timpul mediu de închiriere a unei proprietăți disponibile pe Wizmo.ro s-a situat, anul trecut, la o medie de 93 zile. 

„Capitala a rămas pe primul loc și anul trecut în ceea ce privește numărul de proprietăți listate spre închiriere. În ciuda prețurilor aflate în creștere în fiecare an, spațiile rezidențiale listate spre închiriere se regăsesc, cu precădere, tot în marile orașe ale țării, unde există centre universitare”, a completat Maarten Deboo. Din totalul de locuințe disponibile spre închiriere în București, 96%au fost apartamente, iar restul case. La Craiova 98% dintre proprietăți au fost apartamentele, pe când cele mai multe case au fost listate în Timișoara, un procent de 14% din totalul proprietăților destinate închirierii în acest oraș.

Un comentariu

  1. Cele mai multe constructii noi au fost realizate in Floresti. Care ar fi explicatia? Ne spune insusi arhitectul sef al judetului, urmare a unui control la primaria Floresti, pe tema respectarii reglementarilor privind urbanismul si autorizarea costructiilor- ” …nu se respecta nimic, ar trebuii sa radiem tot ” Responsabili pentru acest lucru sunt Sulea Horea si arh. Ladariu Alexandru, ambii cercetati penal!

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.