Închide

Coldwell Banker: comuna Florești din Cluj, 16.000 case noi în 10 ani

Economie by Actual de Cluj - nov. 01, 2017 0 1325

Cea mai mare comună din țară, Florești de lângă Cluj-Napoca, a crescut în zece ani cu echivalentul unui orășel de talia Huedinului: 16.000 de case au fost construite aici în ultimul deceniu, considerabil mai multe decât, de exemplu, în cea mai fierbinte piață imobiliară din țară, Cluj-Napoca.

Cifrele vin dintr-un raport publicat ieri de compania de consultanță imobiliară Coldwell Banker România, care arată că peste jumătate (54%) din locuințele finalizate anul trecut în cele mai mari șapte piețe rezidențiale din România – București, Cluj – Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Sibiu și Brașov – au fost ridicate în localitățile limitrofe marilor orașe. Astfel, din cele 27.273 de locuințe finalizate anul trecut în cele mai mari șapte piețe rezidențiale locale, doar 12.417, sau 46%, au fost amplasate în interiorul orașelor, în vreme ce 14.856, adică 54%, au fost amplasate în localitățile limitrofe. Cifrele vin de la Institutul Național de Statistică.

Cele mai disproporționate raporturi se întâlnesc în București, Timișoara și Sibiu, piețe rezidențiale unde numărul locuințelor livrate în localitățile limitrofe este dublu comparativ cu cel al locuințelor predate în interiorul orașelor.
„Existența unor parcele mari de teren, la prețuri semnificativ mai reduse față de cele din interiorul orașelor, a permis dezvoltatorilor să construiască locuințe pretabile acestei cereri. Reverimentul economic din ultimii ani s-a concretizat și în dezvoltarea segmentului middle – market, caracterizat prin amplasament în interiorul orașelor și de regulă suprafețe mai mari comparativ cu cele ale locuințelor vechi. Deși unii dezvoltatori au construit adevărate mini-orașe în localitățile limitrofe, probleme generale de infrastructura continuă să reprezinte principală provocare a dezvoltării limitrofe din România”, explică directorul diviziei New Homes, Gabriel Voicu.  Acesta dă exemplul comunei Florești, unde în ultimii zece ani au fost finalizate peste 16.300 de locuințe în Florești, comparativ cu 12.400 în Cluj – Napoca.

În Constanța au fost finalizate anul trecut 1445 de locuințe, cu puțin peste 100 comparativ cu numărul locuințelor livrate în localitățile amplasate în imediată apropiere a orașului, Năvodari fiind din acest punct de vedere cea mai dezvoltată localitate.

Și în cazul Iasiului, localitățile limitrofe au atras un număr similar de livrări cu cel din interiorul orașului, cea mai dezvoltată localitate limitrofa fiind Miroslava, cu 960 de locuințe finalizate în 2016, comparativ cu aproximativ 1500 în interiorul orașului.

Brașovul este singurul oraș din cele mai mari șapte piețe rezidențiale din România unde numărul de locuințe finalizate în oraș este net mai ridicat comparativ cu cel din localitățile limitrofe: aproximativ 1300 comparativ cu 163 în imprejurimi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare