Închide

Tribunalul Cluj: Cum a putut Bene să dispară din țară legal înainte să fie condamnat la închisoare

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 01, 2018 0 2350

Omul de afaceri clujean care s-a volatilizat după ce a fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupție nu avea nicio interdicție de a părăsi țara.

Ioan Bene, dat ieri în urmărire generală după ce nu a fost găsit de oamenii legii ca să fie dus la închisoare, nu avea interdicția de a părăsi țara, spune Simona Trestian, purtătorul de cuvânt al instanței care a dat primul verdict, nedefinitiv, Tribunalul Cluj. „Putea merge unde dorea”, a spus ea. „Nu avea nicio interdicție, doar dacă era dată o măsură preventivă de control judiciar, dar nu avea, abia acum au dat interdicția”, a spus ea cu referire la faptul că sentința definitivă a fost dată doar ieri, de instanța Curții de Apel Cluj; până la sentința definitivă Bene beneficia de toate drepturile de cetățean, inclusiv cel de călătorie. E o practică răspândită, spune Trestian, mai ales în cazul în care inculpatul a fost deja cercetat sub control judiciar. „Se pot lua măsuri preventive și prin încheierea (sentința-n.red.) de condamnare, dar se întâmplă extrem de rar și doar pentru motive noi. Măsurile preventive sunt arestarea, arestarea preventivă și controlul judiciar, apoi nimic. Așa a fost și cu domnul Bene. Neavând niciun fel de interdicție
putea merge și în excursie, pentru că nu se pot da măsuri preventive decât pentru motive noi. Noi (Tribunalul Cluj-n.red.) ca să luăm din nou măsura controlului judiciar ar fi trebuit să avem indicii că ceva e în neregulă, decât dacă era cât se poate de clar, de exemplu dacă ar fi declarat public că nu vrea să execute pedeapsa; altfel, (judecătorul-n.red.) deja are încredere în om dacă a respectat obligațiile impuse, nu vede niciun motiv”.

Procedural Bene mai poate rămâne liniștit în afara țării, deocamdată, căci ca acesta să fie adus în țară ca să-și execute pedeapsa e nevoie de emiterea unui mandat de arestare european, dat de instanța competentă – în acest caz instanța de fond, Tribunalul Cluj – după ce în prealabil a fost informată de Poliție despre țara în care se află acesta. Mandatul nu a fost emis până la publicarea acestei știri.

Citește și:

NewsAlert: A primit condamnare cu executare dar e de negăsit. Ioan Bene ar fi în Suedia

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare