Închide

Firmele „de casă” s-au duelat pentru milioanele de euro puse la bătaie de Primărie. Cum s-au reglat conturile pe santierul centrelor de afaceri din Lomb

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 24, 2016 0 1187

12 milioane de euro a pus la bătaie primăria pe șantierul centrelor de afaceri din Lomb, pentru terminarea unui centru de afaceri destinat firmelor din domeniul cinematografiei dar și a drumului cu patru benzi care ar trebuie să asigure accesul spre dealul „cu afaceri”. Firme clujene sau obișnuite ale contractelor pe bani publici s-au bătut pe toate căile legale să întoarcă rezultatele licitațiilor atribuite de primărie pentru respectivele lucrări.

Firmele Diferit și ARL (Strabag) s-au bătut în instanță să scoată din cărți firma Kiat Group, câștigătoarea contractului de aproximativ 4 milioane de euro pentru construirea drumul cu patru benzi, iar societatea Victor Construct din Boroșani a vrut să întoarcă rezultatul licitației de peste 8 milioane de euro pentru restul de lucrări la Centrul pentru industrii creative, atribuită către TCI Contractor General. Instanța de decis, la finalul acestei luni, ca cei doi constructori aleși de primărie prin licitații anul trecut să rămână în picioare.

boc lomb (Resized)

Despre societatea Victor Construct, presa a relatat că este deținută de Victor Mihaleche, apropiat de fostul președinte al Consiliul Județean Botoșani, Florin Turcanu (aflat în atenția DNA) și că a deținut foarte multe contracte cu autorități publice, începând cu 2008-2009. Societatea a sponsorizat campania pentru alegerile generale din 2009 cu peste 140.000 lei (cea mai mare sumă mergând la PDL, iar o parte la PSD). Societatea a lucrat cu Agenția Națională pentru Locuințe, Compania de Investiții sau alte primării din țară, cum ar fi cea din Botoșani sau cea din Suceava.

Societatea a participat și la lictațiile organizate de primăria Cluj în cadrul proiectului cu bani europeni Centrul pentru Industrii Creative din Lomb, la cea pentru edificarea de locuințe sociale pe strada Sighișoarei unde a venit cu a doua ofertă ca preț, dar și la licitația pentru restul de lucrări aferente centrului pentru industrii creative (licitat de primarie, atribuit unei firme care a intrat în faliment, cu contract reziliat și cu o nouă licitație).

La licitația pentru Centrul de industrii creative din Lomb, Victor Construct a contestat atribuirea în 16 decembrie 2015 a contractului către TCI Contractor General (firma care se ocupă și de celalalt proiect al primăriei din Lomb, centrul de afaceri TEAM). În 12 februarie, Consiliul pentru Soluționarea Contestațiilor a respins contestația formulată de asocierea Vitor Construct și Hidroedil. Societatea a atacat, însă, decizia în instanță. Între timp, primăria a semnat contractul cu asocierea TCI Contractor General- Castrum Corporation pentru continuarea lucrărilor și finalizarea centrului pentru industrii creative.

În 11 aprilie, Curtea de Apel a respins, cu o decizie definitivă, plângerea formulată de petenta Victor Construct împotriva deciziei CNSC și a obligat-o să plătească primăriei cheltuieli de judecată de aproape 6000 lei.

Lucrările la Centrul pentru Industrii Creative au fost atribuite către TCI Contractor General la valoarea de peste 33.9 milioane lei (contract semnal la finalul lunii februarie 2016).

În ceea ce privește realizarea drumului de 1,6 kilometri și patru benzi menit să asigure accesul spre centrele de afaceri de pe deal, societatea Diferi s-a bătut din vara lui 2015 să întoarcă rezultatul licitației pentru execuția drumul din Lomb, atribui de primărie către vechiul partener din contractul de 600 de milioane de lei încheiat pe periada 2010-2014 cu primăria clujeană pentru modernizarea și întreținerea străzilor din Cluj-Napoca.

Contractul atribuit către Kiat Group are o valoare de peste 4 milioane de euro. Atât Diferit cât și Antrepriza de Reparații și Lucrări (parte a grupului Strabag) au fost descalificate în cadrul licitației organizate de primărie pentru realizarea drumului din Lomb pe același motiv: nu au prezentat o fișă tehnică singulară pentru întreg sistemul de pompare inclus în contract. Din acest motiv, ambele oferte au fost declarate ca nconforme.
Diferit și ARL au depus contestații la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor în care spun că au fost descalificate pe nedrept iar autoritatea contractantă a interpretat după bunul plat clarificările depuse în cadrul procedurii. Cele două societăți au cerut anularea rezultatului licitației și reevaluarea ofetelor, cu luarea în considerare a celor depuse și de către acestea. CNSC nu le-a dat câștig de cauză. Așa că ambele societăți s-au adresat instanței, atacând deciziile.

ARL și Diferit vor „să sufle” Kiat Grup lucrările pentru realizarea drumului din Lomb

În 20 aprilie anul acesta, instanța a respins, printr-o decizie definitivă, fără chestuieli de judecată. plângerea formulată de Diferit și ARL împotriva deciziei Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor din 28 mai prin care a fost menținut rezultatul de la licitație stabilit de primăriei, cu descalificarea ofertelor celor două societăți.

Noul drum spre “orășelul inovării” din Lomb a dat chix. Consolidarea sa, mai scumpă ca lucrările de amenajare

Dealul Lomb care potrivit primarului Emil Boc poate fi înlocuit în 20 de ani cu un mini orășel cu 100.000 de locuitori și 20.000 de locuri de muncă a început să înghită la propriu banii publici .Anul trecut, drumul nou pe care primăria trebuia să-l facă cu bani europeni pentru a lega dealul de oraș s-a năruit, după ce constructorul de la Kiat s-au apuct de lucrări, la propriu, iar acum administrația trebuie să plătească atât consolidarea sa cât și lucrările de amenajare. Corectarea alunecărilor de teren din zonă cu piloți costă mai mult decât amenajarea drumului, peste 7,5 milioane de euro. La finalul anului trecut primăria a contractat cu 97.000 lei de la Construct CDP servicii de ” elaborare expertiza tehnică, studiu topografic, studiu geotehnic, studiu de fezabilitate, proiect tehnic” pentru consolidarea zonei supusa alunecarilor de teren de pe Dealul Lomb. Deocamdată lucrările de consolidare a drumului n-au fost licitate.

Kiat mai lucrează pentru primărie pe un alt proiect început cu bani europeni, drumul Făgetului, iar Diferit lucrează pe trama stradală de acces la zona industrială (proiect tot cu bani europeni), nefinalizat la timp în 2015. Acum Diferit face lucrările de pe strada Splaiul Independenței, cele din fața Operei Maghiare sau cele din Piața Gării.

Șantierul pentru pietonala de la kilometru 0, în linie dreaptă. Parcarea cu barieră rămâne pe loc

Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj, din grupul Strabag, se va ocupa de lucrările de reamenajare și pietonalizare din Piața Unirii, pe un contract de peste 7,9 milioane de lei câștigat cu primăria și semnat în februarie 2016.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.