Închide

Premierul Ungariei, vizită privată la Cluj. Viktor Orban l-a sărbătorit pe etnograful clujean Kallos Zoltan: „E un exemplu de voință și ambiție”

ActualitateTop News by Catalin Suciu - apr. 24, 2016 0 489

Premierul Ungariei a participat la un eveniment organizat la Opera Maghiară, unde a ținut un discurs cu prijlejul zilei de naștere a etnografului clujean Kallos Zoltan.

Orban a sosit la Cluj sâmbătă,însoțit de soția sa și n-a oferit nicio declarație reprezentanților mass-media.  Aceștia au plecat ulterior și la Răscruci, acolo unde etnograful a înființat un muzeu în casa în care locuiește. Orban a participat la manifestație alături de președintele UDMR Kelmen Hunor, viceprimarul Anna Horvath și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan.

„El ridică zilnic standardele și ne oferă exemple de urmat în tot ceea ce face. Profesorul de 90 de ani e un exemplu de voință și ambiție. Orice minut petrecut cu tine e important pentru noi. E un lucru extraordinar să servești țara. Dragă domnule Zoltan, Dumnezeu să te binecuvânteze să rămâi între noi sănătos și fericit.”,  au fost cuvintele rostite în fața lui Kallos înainte de începerea spectacolului.

Kallos Zoltan (90 de ani) este unul dintre cei mai apreciați etnografi din România. Om de cultură, scriitor, acesta și-a dedicat mare parte a vieții studierii folclorului și artei populare,  iar în 1992 a înființat Fundația Culturală din Răscruci, care îi poartă și numele. A deschis un muzeu în propria casă unde adăpostește în jur de 8000 de obiecte tradiționale de port popular din diverse zone ale României. Colecțiile sunt ordonate după zona de proveniență, prezintă obiecte de ceramică, lemn și textile din zona de nord a Ardealului, din Moldova, Bacău, zona săsească și cea românească de lângă Bistrița-Năsăud. Este membru al Academiei Maghiare de Arte Alese din Ungaria.

KallosZoltan

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare