Închide

Familia Tradiţională din generaţia lui „Doamne ajută”

OpinieTop News by Catalin Suciu - sept. 15, 2018 1 2246

Familia tradiţională pe la noi se rezumă, în foarte multe cazuri, la o viaţă în care femeia e slugă la un singur stăpăn, care aduce banii în casă. Ea creşte copiii, îi spală, le dă să mânânce. Apoi face de mâncare pentru bărbatul care vine târziu acasă, eventual dintr-o crâşmă, e înfometat, pute a borhot şi dă cu pumnul în masă că vrea să mănânce.  După ce îşi culcă copiii, mama, frântă de oboseală, îi pune stăpânului în farfurie. Dacă bărbatului nu-i place, cumva, mâncarea,  ea tace şi iar nu spune nimic. Dacă-i răspunde, se poate trezi  şi cu un bobârnac.

A doua zi spală haine, îi pregăteşte pe copii pentru şcoală. Când vine vremea şedinţelor cu părinţii, tot ea se duce. Când copilul face febră, ea îl ia de mânuţă şi merg împreună la medic. Apoi se întorc acasă împreună. Ea face de mâncare din nou. Spală haine din nou. Când pleacă în concediu, ea le pregăteşte hainele.  Familia tradiţională e şi familia care-şi lasă copiii în plasament la bunici. Şi-i cresc bunicii, cum pot ei. Şi atunci când vor creşte, ei le vor spune mamă şi tată bunicilor care nu vor ma fi.

Tot în familia tradiţională părinţii îşi obligă fiicele de 27-28 de ani să se căsătorească şi să le facă nepoţi, ca şi cum ai comanda de pe emag o tabletă sau un laptop. Şi dacă cumva fetele nu-şi găsesc alesul, după ce vor trece de 30 de ani, vor auzi la fiecare telefon, masă în familie, eveniment, că trebuie să-şi găsească pe cineva. Iar atunci ele nu-şi vor mai suna părinţii -că te saturi să auzi aceeaşi placă-, nu vor mai merge în vizită sau vor evita, pe cât posibil, să meargă, iar părinţii vor suferi de singurătate. În timp, fetele îşi vor vedea de viaţă până când vor găsi pe cineva cu care să se mărite, să facă doi copii şi să meargă acasă cu toţii.

Conceptul de familie tradiţională la români se trage din mama Rusie, cel mai mare rău din istoria modernă a lumii. De-acolo s-au perpetuat socialismul bolnav, clasele muncitoare şi conceptele tradiţionale care se răsfrâng în secolul în care ne aflăm. Şi toate naţiile blestemate de imperiul roşu mai au mult de tras să scape de habotnicia ordodoxă care încurajează, în continuare, precepte precum „firescul familiei”, „familia trebuie să fie aşa şi aşa”. Un bărbat şi o femeie, mulţi copii.

Mitropolitul Andrei Andreicuţ le vorbeşte credincioşilor la Mănăstirea Nicula: „Faceţi trei copii, unul pentru tata, unul pentru mama şi celălalt pentru ţară şi biserică.”

Sub nici o formă nu trebuie judecaţi cei care merg la biserică, se închină şi cred în cele sfinte. Părinţii mei, ca să vă dau un exemplu, şi-au întors faţa către biserică foarte târziu, abia după ce au fost aproape, fiecare, pe rând, de tragedie. Ei cred că Dumnezeu i-a ţinut pe lume, prin bunătatea lui, pe lângă doctori. De când se duc împreună la o bisericuţă unde-au întâlnit un preot care îi ascultă, sunt mai senini, sunt mai vii ca niciodată şi au găsit puterea să treacă peste orice greutate. Cumva, credinţa te ajută să-ţi continui cursul firesc. Biserica îi salvează pe mulţi.

Dar nu cred că e treaba bisericii să-ţi spună câţi copii să faci sau te trimită la un referendum organizat de o majoritate parlamentară, oricare ar fi ea. Nu e nevoie nici să-ţi spună ce înseamnă „normal”, „tradiţional” şi aşa mai departe.  Cumva, menirea bisericii este să-i primească pe toţi sub acoperişul său, indiferent de rasă, sex, crez sau felul de a iubi.

Nu-ţi dictează biserica pe cine să iubeşti, ci inima.

Spunând cu fiecare prilej ce înseamnă  „normalitatea”, duce la excludere.

Fiecare e normal în felul său.
 

 

 

Un comentariu

  1. probabil ca ai avut parte de o copilarie frustrata si o familie cam nasoala din descrierea pe care ai facut.o familiei traditionale in acceptiunea ta. daca ai avut parte de cele descrise mai sus si pentru tine asta a insemnat familie, nu inseamna ca toti au trait la fel.

    cred ca normalitatea pana la urma trebuie sa copieze legile naturii, nu mofturilor sexuale sau religioase a unora.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.