Închide

E groasă: Tișe vrea stare de alertă în Cluj în problema gunoaielor. „Am intrat în panică și am considerat că trebuie să spunem aceste lucruri”

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - oct. 06, 2017 0 1546

Președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe explică de ce e nevoie de instituirea stării de urgență în Cluj din cauza criticei probleme a rampei de gunoi a orașului: „am intrat în panică și am considerat că trebuie să spunem aceste lucruri”.

Propunerea lui Tișe adresată Comitetului pentru Situații de Urgență e analizată chiar în aceste momente la Instituția Prefectului. Președintele CJ Cluj explică de ce e nevoie de instituirea acestei stări de urgență: „rampa e în momentul de față 90% închisă; levigatul, alunecările au oprit lucrările, altfel era închisă înt totalitate. E a treia solicitare, cer foarte scurt să justific această solicitare, problema de acolo tinde să devină una gravă care e a tuturor autorităților publice din județ. Există un pericol real ca aceste alunecări de teren să afecteze centura de ocolire a municipiului”, spune el.

Instituirea acestei măsuri ar permite și alocarea de fonduri de la Guvern pentru limitarea problemei, dar Tișe spune că nu e necesară: „nu solicităm bani de la Guvern dacă intrăm în stare de alertă, nu acesta era scopul. CJ Cluj are resursa financiară să gestioneze financiar această problemă”. Dar, spune el, una dintre problemele majore e instalarea stației de osmoză inversă de care s-a tot vorbit de luni întregi, lângă rampa de gunoi: amplasarea ei, legal, ar dura luni de zile. „Nu are unde să fie amplasată; toate terenurile din zonă nu sunt în proprietatea CJ Cluj. Nu-mi permit să intru pe un tren privat. Am dat un exemplu simplu. Simpla stare de urgență nu-mi permite să montez această stație de levigat. Alt exemplu – în avizul din septembrie s-a stabilit să expertizăm proiectul tehnic. Suntem la a treia repetare de licitație și n-a venit nimeni. În plus nu există curent, va trebui în regim de urgență să vedem de unde putem lua curent. Autorizațiile pot lua mult, nu putem implementa aproape nicio măsură din cele pe care le-am decis aici în termenele stabilite. O stare de alertă mi-ar permite să pun stația pe orice teren adiacent chiar dacă e proprietate privată. Scopul meu e de a fi realiști: nu pot fi implementate măsurile din cauza problemelor legale, administrative, de licitație și nu numai. O parte din apa care a ajuns în zona depozitului poate fi un factor care poate grăbi alunecarea de teren. Studiul geo arată că în adâncime avem apă care stimulează alunecarea de gunoi, care nu poate fi controlată. când cantitatea va crește și timpul va trece, există riscul, și chiar dacă azi pare stabil, există riscul să afectăm centura. De asta am intrat în panică și am considerat că trebuie să spunem aceste lucruri”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.