Închide

VIDEO / BREAKING Show maxim pe spezele clujenilor: „Dumneavoastră sunteți un pericol pentru Cluj!”. Decizia stării de alertă, amânată pentru comisii. „De ce să amânăm, să poluăm mediul încă o săptămână?!”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - oct. 06, 2017 0 1772

Gunoaiele Clujului riscă să se reverse peste centura de ocolire a municipiului dar la comitetul pentru situații de urgență, ce ar trebui să decidă acordarea stării de alertă în județul Cluj, e show maxim cu orele, ca până la urmă decizia importantă să fie nu tranșată, ci amânată: președintele și vicepreședintele se ceartă unul cu altul două ore în fața celorlalți membri, ce nu scot o vorbă.

Președintele Consiliului Județean Alin Tișe, care e și vicepreședinte al CJSU, a cerut instituirea stării de alertă în Cluj din cauza alunecărilor de teren de la rampa de gunoi a orașului, ce riscă să se agraveze considerabil. O oră și jumătate, însă, a durat cearta dintre vicepreședintele CJSU și președintele instituției, care e prefectul Ioan Aurel Cherecheș. Concluzia lui Tișe la adresa lui Cherecheș – „Dumneavoastră sunteți un pericol pentru județul Cluj”. E doar una dintre remarcile unei discuții pe ton ridicat ce a durat aproape două ore până când în final adevărata problemă pentru care a fost convocat CJSU, instituirea stării de urgență, a fost amânată pentru că membrii comitetului nu au destule informații – aceasta deși cel care a convocat ședința era chiar la prezidiu și putea răspunde la întrebări, chiar dacă niciun participant la ședință nu a ridicat vreo întrebare.

Concluzia vine de la prefectul Ioan Aurel Cherecheș într-un îndemn de „vot neoficial”, exprimarea îi aparține. „Cine este neoficial de acord cu luarea unei decizii oficiale după concluziile unui raport de lucru pe această temă, făcând mențiunea că acest grup de lucru a mai fost o dată constituit și am mai dat o dată răspuns din care rezulta extrem de clar că toată responsabilitatea este în cârca Consiliului Județean și s-au dispus și atunci măsuri prin care era îndemnat să lucreze cu celeritate. Vă aduc la cunoștință că această comisie a dat acest răspuns în 2 august, înaintea venirii mele în această funcție. Hotărâri au fost date, în scris și verbal, încă din 2 august, iar răspunsul și eficiența arătată de CJ Cluj este înspăimântătoare”.

În final, după mai bine de două ore de certuri între cei doi, membrii CJSU au decis să amâne o decizie timp de cinci zile, motivând că nu au expertiza în a înțelege ce înseamnă instituirea procedurii sau nu au toate datele pentru o decizie informată. Ioan Oleleu, Direcția Sanitar Veterinară: „nu votez în momentul De față pentru că nu am fost pregătiți, nici unul, din punct de vedere juridic”.

Directorul ROMATSA Cluj, Iuliu Dârjan: „Din anii ’80 toți reprezentanții locali s-au angajat să rezolve această problemă a gunoaielor de la Pata, poate că au trecut prin momente dificile în timpul zborului. La această oră ceea ce propune domnul prefect consider de bun simț, să avem mai multe date, pentru că, recunosc, nu am pregătirea de specialitate ca să cântăresc ce se întâmplă la Pata Rât. Din punctul de vedere al asigurării traficului aerian de ani de zile ne confruntăm cu situații foarte neplăcute. Eu ca să fie mai clar propun neînceperea procedurii pentru acordarea stării de alertă”.

„Realmente nu mai dorm noaptea din cauza asta, e o problemă reală”, a mai spus Tișe, la sfârșitul a două ore și jumătate de certuri.

Într-un final, exasperat, reprezentantul constructorului, ce a stat în picioare într-un colț două ore și jumătate, a răbufnit: „de ce nu luați decizia acum, de ce să amânăm, să poluăm mediul încă o săptămână?!”. Poziția sa:

 

Câteva replici:

Tișe către Cherecheș: Cred că dumneavoastră sunteți iresponsabil!

Cherecheș către Tișe: Despre dvs. am această certitudine.

(…)

Tișe către Cherecheș: Sunteți un incompetent care nu înțelegeți nimic!

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.