AcasăActualitateDupă copacii plantați în mijlocul trotuarelor, Primăria Cluj ...
După copacii plantați în mijlocul trotuarelor, Primăria Cluj mai reușește o performanță în timpul lucrărilor de modernizare a străzilor. Se taie porțile oamenilor în centru, după ce s-au pavat trotuarele
Pe șantierul din centrul Clujului pentru modernizarea străzilor Coșbuc – Cardinal Iuliu Hossu – V. Alecsandri și Sindicatelor a fost nevoie ca, după pavarea trotuarelor, să se taie porțile oamenilor ca aceștia să poată intra în curte, sesizează riveranii din zonă. Aceștia spun că locuiesc de o viață în centru iar trotuarele s-au modernizat de zeci de ori dar până acum nu s-a întâmplat să se facă astfel de intervenții.
Șantierul e operat de Primărie prin Regia Autonomă a Domeniului Public, proiectant fiind firma Arhi Box, cea care s-a ocupat și de șantierul de pe Bună Ziua sau a făcut studiul pentru baza La terenuri din cartierul Mănăștur. „În Bună Ziua, s-au plantat copaci în mjlocul trotuarelor, acum se taie gardurile oamenilor deoarece n-au mai putut intra în curte”, au mai sesizat riveranii.
Proiectanții spun că situația a fost generată de faptul că accesele de pe arterele din proiect au fost făcute în perioade diferite, la cote diferite, ceea ce le-a făcut dificil de racordat la un profil longitudinal constant. De aceea, „pe toate străzile prinse în proiect au fost zone cu accese fie mai jos fie mai sus decât cota drumului amenajat, chiar și la parcele vecine. În unele cazuri cota trotuarului chiar a fost coborâtă pentru a asigura un profil constant”, a precizat arhitectul Călin Lada de la Arhi Box.
„Locuiesc pe strada asta, Vasile Alecsandri, de e o viață și i s-au refăcut trotuarele de enșpe mii de ori, dar niciodată nu a fost nevoie să i se taie omului poarta ca să o mai poată deschide după ce s-au făcut astfel de lucrări. La fel s-a întâmplat și pe Pavlov (Cardinal Iuliu Hossu), la casa din sensul giratoriu. Dilema mea sinceră e asta: până acum trotuarele chiar nu au fost la cota bună sau de ce, după 100 de ani, se întâmplă asta? Și nu, nu vreau să fiu cârcotașă, ci chiar sunt nedumerită și vreau să știu. Eu ma întreb dacă până acum chiar au fost trotuarele defecte și acum dintr-odata sunt bine sau nu au decopertat ei destul și acum este nevoie de intervenții la porțile oamenilor. Pe Cardinal Iuliu Hossu, totuarul e tot în ape, ba mai sus, ba mai jos”, a semnalat L.L situația de pe șantierul din centrul Clujului.
(poată ajustată cu flexul pe șantierul din centrul Clujului)
A prezentat și imagini prin care, odată cu pavarea trotuarelor, muncitorii au optimizat și porține oamenilor și le-au tăiat cu flexul. „Primăria ne uimește din ce în ce mai mult. În Bună Ziua, s-au plantat copaci în mjlocul trotuarelor, acum se taie gardurile oamenilor deoarece n-au mai putut intra în curte”, au adăugat riveranii.
Șantierul de modernizare din centrul Clujului pe străzile Coșbuc – Cardinal Iuliu Hossu – V. Alecsandri și Sindicatelor a început în luna martie. El este operat de Regia Consiliului Local (Autonomă a Domeniului Public) (RADP) iar proiectant este biroul Arhi Box, cei care s-au ocupat și de proiectul de lărgire a străzii Bună Ziua dar și de studiul pentru baza La terenuri din cartierul Mănăștur. Lucrările au fost estimate că se vor termina în maxim 6 luni. Înainte ca șantierul să fie demarat, odată ce Primăria a adus în atenția Consiliului Local indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea acestor străzi, clujenii au sesizat faptul că nu s-a prevăzut un sistem de piste de biciclete și în această zonă. Primarul Emil Boc susținea atunci că pistele s-a putea introduce, cel puțin pe strada Coșbuc, după ce municipalitatea va finaliza un alt șantier, cel de realizarea a străpungerii între strada Uzinei Electrice și Calea Mănăștur.
Proiectanții de la Arhi Box au explicat pentru Actualdecluj.ro că proiectul din centrul Clujului a fost o provocare dificilă, având în vedere că a presupus proiectarea unor străzi cu accese făcute în perioade diferite, la cote diferite, toate presupunând să fie racordate la un profil constant.
„Pe toate străzile prinse în proiect au fost zone cu accese fie mai jos fie mai sus decât cota drumului amenajat, chiar și la parcele vecine. În unele cazuri, cota trotuarului chiar a fost coborâtă pentru a asigura un profil constant. Unde au existat solicitări, dar nu numai, împreună cu executantul lucrării s-a încercat rezolvarea fiecărui caz în parte in limitele permise de normele de proiectare în vigoare, având în vedere modul de scurgere a apelor, asigurarea de suprafețe plane etc.. Trebuie avut în vedere că proiectul nu a presupus refacerea structurii drumului, care e în stare bună și dacă era refăcută ar fi presupus costuri mult mai mari și un santier care s-ar fi întins pe o perioada mai lungă de timp, cu tot disconfortul aferent. În cazul semnalat de pe Vasile Alecsandri trotuarul existent era, în mod nefiresc, denivelat pentru acel acces. În proiect s-a ales să se construiască un trotuar plan în profil longitudinal, ușor de parcurs inclusiv pentru utilizatorii de fotolii rulante. Fiind o zonă centrală, în apropierea Parcului Central, cu trafic intens, am optat să propunem un spațiu corect amenajat pentru sutele de pietoni care îl parcurg zilnic, în detrimentul unor denivelări la fiecare pas pentru o mașină care intra o data pe zi curte”, a explicat pentru Actualdecluj.ro arhitectul Călin Lada de la Arhi Box.
Proiectanții au lucrat și pe șantierul Primăriei de lărgire a străzii Bună Ziua și au fost arătați cu degetul de primarul Emil Boc ca vinovați pentru că au pus copaci în mijlocul trotuarelor. Primarul Emil Boc a fost mai întâi ridiculizat public după ce a postat pe Facebook imagini de la acțiunea de plantare a copacilor în cadrul proiectului de modernizare și lărgire a străzii. Apoi a spus public că va renunța la respectivii copaci și a dat vina pe proiectanți pentru situația creată. Din circa 110 de copaci cât erau prevăzuți pe arteră, au rămar doar 63 de copaci plantați în momentul inaugurării șantierului, în vara lui 2020. Pentru restul s-a anunțat că se va găsi o soluție pentru a fi plantați la marginea trotuarelor, spre proprietățile private, însă nici până în prezent Primăria nu a mai precizat dacă a făcut ceva în acest sens. Proeictanții au spus atunci că s-a exagerat și că au existat constângeri legate atât de încadrarea într-o ampriză de 16 metri, cu trotuare, piste de biciclete dar și aliniament de copaci specific unui bulevard și s-a gădit cea mai bună variantă care lăsa destul loc și pentru pietoni.
Șantierul de lângă Parcul Central costă peste 17 milioane de lei fără TVA și trebuie terminat în maxim 6 luni
Șantierul din centrul Clujului a fost demarat de Primărie în luna martie 2021.
Mai întâi au început lucrările pe arterele George Coșbuc și pe Cardinal Iuliu Hossu, șantierul debutând în 2 martie. Ulterior, în 29 martier, a debutat și șantierul pe arterele Vasile Alecsandri și Sindicatelor. Lucrările sunt estimate la peste 17 milioane lei fără TVA și sunt realizate de RADP. Termenul de execuție estimat în studiul de feabilitate aprobat în decembrie de Consiliul Local era de 6 luni.
Pentru strada Cardinal Iuliu Hossu situaţia proiectată prevede reabilitarea străzii prin refacerea stratului de uzură (din asfalt) și refacerea trotuarelor cu plăci de piatră naturală, similar cu străzile adiacente. Trotuarele se vor dota cu mobilier urban asemănător celorlalte străzi din zona centrală. Șantierul implică amenajarea a 85 de locuri de parcare, dotarea arterei cu 4 stații de încărcare mașini electrice, a 14 rastele pentru parcare biciclete, 35 bănci cu spătar și fără spătar, 38 pubele, 80 de arbori noi și 58 de stâlpi de iluminat.
Pentru strada George Coșbuc lucrările prevăd reabilitarea străzii prin refacerea stratului de uzură (din asfalt) și refacerea trotuarelor cu dale de piatră naturală, similar cu străzile adiacente din zona centrală. Aici investiția e estimată la peste 5,7 milioane lei fără TVA și implică și amenajarea a 25 de locuri de parcare, 16 rastele pentru parcare biciclete, 10 bănci cu spătar și fără spătar, 22 pubele, 29 de arbori noi și 24 de stâlpi de iluminat.
Pe toate arterele din proiect se va modernizare iluminatului public cu aparate de iluminat cu surse LED inclusiv în zona trecerilor de pietoni, se vor amenaja rampe pentru fotoliile rulante pentru accesibilizarea zonelor publice persoanelor cu dizabilități sau se vor muta cablurile în subteran în rețeaua de canalizație a CFO Integrator.
Pe strada Vasile Alecsandri nu se plantează copaci, doar se lărgesc trotuarele și se pavează.
Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014.
A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.