Închide

Bună Ziua se inaugurează fără jumătate din copăceii promiși. Strada va fi gata cu o lună mai repede decât termenul din contract

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 04, 2020 0 6255

63 din cei 110 copaci propuși pe artera Bună Ziua au fost plantați. Șantierul de modernizare și lărgire a arterei principale care deservește cel mai nou și mai haotic cartier al Clujului, dezvoltat după 2000, urmează să se încheie cu o lună mai repede decât termenul din contract, mai precis la finalul lunii mai. S-au plantat mai puțini copaci deoarece restul erau pevăzuți în mijlocul trotuarelor, iar oficialii Primăriei au fost ridiculizați de clujeni după ce au postat imagini pe Fabook cu plantări de maniera menționată.

S-au lăudat că plantează 110 arbori de mari dimenisiuni pe Bună Ziua, unde lipseau atât copacii cât și unul dintre trotuare, însă Primăria nu s-a mai putut ține de acest plan.

Pe Bună Ziua, potrivit anunțului făcut de primarul Emil Boc pe Facebook, s-au plantat din martie până în prezent doar 63 de copaci.

Restul, a explicat viceprimarul Dan Tarcea pentru Actualdecluj.ro, vor fi plantați în toamnă. „Primăria caută soluții pentru a identifica terenuri adiacente trotuarelor unde să fie plantați arborii. Lucrările la strada Bună Ziua au ca termen de contract data de 1 iulie 2020. Ele vor fi încheiate mai repede, la finalul lunii mai. Restul copacilor vor fi plantați abia în toamnă având în vedere că atunci este noul sezon pentru plantări”, a declarata Tarcea.

La începutul lunii martie primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea și șeful de la Spații Verzi, Vasile Moldovan s-au pozat plantând și udând exemplare superbe de copaci înalți cu balot direct în mijlocul prospătului trotuar realizat pe artera principală din cel mai nou cartier al Clujului, Bună Ziua. După ce au postat imaginile pe Fabebook  au fost ridiculizați de clujeni că vor să facă și mai grea viața pietonilor din cartier și să îi împiedice pe cei cu cărucioare cu copii mici sau pe cei care au dizabilități. Oamenii au criticat faptul că noii copaci s-au plantat în mijlocul trotuarelor și așa extrem de înguste propuse pe Bună Ziua, trotuare care chiar au lipsit din acest cartier nou al Clujului dezvoltat începând cu 2004, după o documentație din anii 2000.

Imediat după critici, primarul Emil Boc a spus că Primăria va ține cont de opiniile exprimate de riveranii din cartier dar și de ceilalți clujeni și că va renunța la copacii din mijlocul trotuarului și  că e vina proiectantului lucrării, arhitectul Migai Racu membru în Comisia de Urbanism, care trebuia să caute soluții alternative și să propună alte variante.

Detalii: Scandalul copacilor din Bună Ziua plantați de Boc în mijlocul trotuarului

Emil Boc, după ce a plantat copaci pe mijlocul trotuarului în cartierul Bună-Ziua: „E greșeala proiectanților”

Cum justifică proiectantul copacii puși de Boc în mijlocul trotuarelor într-un cartier nou din Cluj

Artera Bună Ziua care însumează peste 1 kilometru a intrat   anul trecut în 16 iulie în șantier de modernizare și lărgire.

Costurile pentru supralărgirea și modernizarea traseului de 1 kilometru (care deservește cartierul Bună Ziua edificat după 2000 în Cluj-Napoca) cunoscută ca strada Bună Ziua sunt de peste 20 de milioane de lei (care merg, după cum a declarat Boc, cu licitație, către Regia Primăriei de Administrare a Domeniului Public). La acestea se adaugă alte 1,3 milioane de lei pe care Primăria le-a plătit pentru exproprierea a 64 de parcele necesare pentru lărgirea arterei.

Strada Bună Ziua era folosită ca centură de ocolire a Clujului, înainte de a se face centura de diamant Vâlcele-Apahida. Are două benzi de circulaţie şi trotuar parţial pe o parte,iar studiile noi au arătat că deja capacitatea de trafic este depășită încă din 2016. La două benzi și un trotuar a fost adusă tot de Primăria Cluj, care a modernizat-o în timpul administrației Apostu, acum circa 8 ani.

După modernizarea care trebuie să se încheie potrivit contractului în iulie 2020, Bună Ziua va avea trei benzi de circulație, două dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii, pistă de biciclete și două trotuare.

sursa foto: Cartierul Bună Ziua (Facebook), Primăria Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.