Închide

Cum a ajuns Spitalul Județean Cluj să facă teste Covid-19 pe bani cu aparat Real Time -PCR

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - mai 04, 2020 2 5248

Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face la cerere teste Covid1-9, contra cost,  la laboratorul de Analize Medicale, situat pe strada V. Babeș, nr. 1. Oricine dorește, se poate programa și trebuie să achite o taxă de 290 de lei.

Din 13 aprilie, de când se fac contra cost și până pe 1 mai,  au fost făcute 187 de teste Covid pe bani.

*Statul român decontează fiecărui spital public testele Covid-19 cu suma de 200 de lei/test/ în cazul acelor persoane care se încadrează în definiția de caz, adică tuturor testați în sistem public.  Spitalul Clinic Județean de Urgență a evaluat fiecare test cu 290 de lei în sistemul său contra cost,  cu 90 de lei în plus față de evaluarea statului român.

*Nici un alt spital județean din România nu mai face teste Covid-19 cu  Real Time PCR – pe bani, aceasta fiind cea mai eficientă metodă din punct de vedere al rezultatului. Teste în spitale publice se mai fac contracost, la 80-90 de lei, dar sunt teste rapide cu rezultate nesigure.

*În ultimele două luni, în România au fost cazuri în care oamenii au murit fiindcă nu s-au încadrat în definiția de caz pentru a fi testați de autoritățile publice, testele fiind făcute după deces. Alții au beneficiat de statut și au fost testați cu prioritate. Este elocvent exemplul din luna martie, când s-au testat cu prioritate membrii guvernului, demnitarii și consilierii parlamentari după ce un senator PNL s-a infectat cu Sars-Cov2. Apoi, de la începutul crizei în România spitalele clujene, incluzând Spitalul Clinic Județean de Urgență, au făcut apeluri publice și-au cerut ajutorul populației, solicitând donații în bani, echipamente medicale sau consumabile precum săpunul lichid.  Fiecare a donat după posibilități. Comunitatea clujeană a răspuns promt. Firme și oameni obișnuiți au donat pentru ca Spitalul Județean să aibă cele necesare, de exemplu bani pentru achiziția de kituri necesare testărilor cu Real Time PCR.

Spitalul Județean Cluj nu a făcut mare tam-tam cu testarea pe bani, nu s-a dat un comunicat de presă pe această temă, de exemplu, iar informația apare în partea de jos din secțiunea Covid19, de pe site-ul instituției. (AICI)

La debutul epidemiei în România eram nepregătiți. Aparatele de testare lipseau, precum și kiturile necesare. Apoi s-au folosit sute de teste – când nu erau – pe aleși și pe consilieri parlamentari, după ce un senator PNL s-a infectat cu Sars-Cov2 și a participat la o ședință de partid și la o ședință a Senatului. În același timp mai mulți medici aflați în carantină (Spitalul Gerota – București) de aproape o săptămână erau netestați pentru coronavirus, întrucât li s-a transmis că nu sunt suficiente kituri. Între timp, România a făcut rost de echipamente, iar spitalele s-au aprovizionat cu kituri de testare, dar nu existau suficienți specialisti pentru procesarea testelor. Au apărut și specialiștii, dar definiția de caz nu permitea testarea decât pentru cei cu simptome și care să fi avut contact direct cu alte persoane infectate. Apoi s-a schimbat și definiția de caz, s-a mărit peste tot capacitatea de testare și se ajunge într-un punct în care un spital public face teste contra cost. Spitalul Județean face teste pe bani din 13 aprilie 2020. Până pe 1 mai, spitalul a făcut 187 de asemenea teste, la prețul de 290 de lei fiecare test, asta însemnând venituri de 54.230 de lei. Din cele 187 de teste, unul singur a fost pozitiv.

Trebuie menționat că Spitalul nu încalcă legea. Are aprobare de la DSP pentru testări pe bani. Și testează așa cum o fac și clinicile private.

Dar este potrivit ca un spital de stat să facă contra cost teste pentru depistarea COVID-19, în condițiile în care România nu a făcut testări comunitare, iar românii plătesc contribuții la sănătate?  În condițiile în care Spitalul Județean Cluj a primit sprijin din partea comunității prin donații, nu s-ar fi cuvenit să ofere, măcar o parte dintre testele pe care le face pe bani, sub aceeași formă?

Tudor Pop, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul României, spune că: „Pe de o parte este foarte bine că fac teste și există această posibilitate. E un caz rar pentru realitatea în care ne aflăm și e foarte bine că oferă tuturor posiblitatea să se testeze. E important că se testează. Cu cât testăm mai mult, cu atât mai bine. Principalii beneficiari pot fi cei care lucrează în producție, fabricile care vor să redeschidă producția și au nevoie de teste la personal. Este o măsură discriminatorie sau lipsită de etică? Trebuie să cântărim atent lucrurile acestea. În cazul de față ar fi fost un gest frumos ca spitalul să stabilească un algoritm de testare în funcție de niște criterii de testare  și să testeze categorii vulnerabile, de exemplu. Dacă a avut și are susținerea comunității, ar fi fost un  firesc să întoarcă acest gest.  Să stabilească un număr de teste, câteva, nu știu, iar restul pe bani. Dar să ofere ceva la schimb, mai ales este această posibilitate.”

Carmen Uscatu, cofondator al asociației Dăruiește Viață, care a ridicat de la zero, prin donații, un spital pentru copiii cu boli grave crede că: „Nu este etic, dacă ne raportăm la ce s-a întâmplat în România de la începutul acestei crize. Păi sunt oameni infectați în spitale, cu familiile lor puse se stea acasă în izolare și netestate că nu sunt teste sau că nu au fost teste, că nu s-au încadrat în definiția de caz. Noi plătim asigurări de sănătate, contribuim la bugetul sănătății și se fac teste Covid19 pe bani în spitale publice? Nu e vorba de spitalul din Cluj acum, ci de oricare spital care procedează în acest fel.”

Am încercat să găsim un alt spital public care face teste cu PCR pe bani. Nu am găsit în toată România.

Managerul spitalului, Petru Șușcă, ne-a transmis printr-un sms după ce am încercat să purtăm un dialog de mai multe ori, că:  „Numărul solicitărilor de testare la cerere este mic raportat la numărul total de persoane testate. Încercăm să găsim soluții pentru a putea să testăm gratuit cât mai mulți pacienți internați (???!-n.r. ). Cred ca aceste testări COVID ar trebui prevăzute și asumate prin contractul cu CAS.” Managerul Spitalului Județean se referă, deducem din mesaj,  la faptul că nu pot fi testați toți pacienții internați în spital fără Covid pe gratis și că testele ar trebui decontate de statul român. Nu l-am întrebat despre aceste lucruri, ci despre testările pe bani pe care le face spitalul. Și pe care le face din 13 aprilie.

Statul român decontează testările cu Covid-19 din spitalele publice. Acele testări care se fac la persoanele simptomatice, care se încadrează în algoritmul național de testare. Potrivit Programului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisible Prioritare, Anexa II, norme tehnice, „serviciul de testare RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV se finanţează de Ministerul Sănătăţii, respectiv se decontează de către direcţiile de sănătate publică la un tarif de 200 lei/ testare RT-PCR efectuată pentru identificarea virusului 2019-nCOV în baza cererilor fundamentate ale unităţilor de specialitate, certificate pentru realitatea şi regularitatea datelor, însoţite de borderoul centralizator al serviciilor realizate şi raportate.”

Statul român decontează cu 200 de lei fiecare test pentru Covid-19 în sistem public. Spitalul Județean de Urgență Cluj evaluează fiecare test la prețul de 290 de lei în sistemul său privat.

În ultimele două luni au murit români infectați cu COVID19 și netestați de autorități pentru că nu s-au încadrat în definiția de caz.  Sunt zeci de cazuri în România soldate cu decese și testări la Covid abia după deces. Spitalul Județean Cluj e în centrul luptei anti-Covid. A primit donații însemnate atât de la societatea civilă, în urma unor apeluri publice, cât și de la Universitățile clujene, de exemplu, de la USAMV și Universitatea Babeș-Bolyai. Ne referim la universități, căci universitățile au oferit două aparate de testare Covid19 sub formă de comodat pentru toată durata crizei cauzate de Sars-Cov2.

Pe 18 martie, Spitalul Județean anunța public că are nevoie de donații și își oferea contul deschis la trezorerie. Clujenii au început să doneze. Pe 19 martie, Universitatea Babeș-Bolyai anunță în urma unei ședințe transferul de urgență a unui aparat Real Time-PCR, aflat în proprietatea Univeristății, către Spitalul Județean.  În același timp, UBB-ul trimite doi specialiști biologi de la Departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie al Facultății de Biologie și Geologie să se implice ca personal de specialitate în diagnosticul molecular al COVID-19.

Tot pe 19 martie, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară face același lucru: anunță că trimite un aparat de testare alături de doi specialiști. Sunt patru specialiști trimiși de Universtiățile clujene, specialiști care formează alți specialiști. Instruiesc personalul medical din spital și le arată tuturor procedurile.

Spitalul Județean și-a mai cumpărat ulterior încă un aparat. În aceeași perioadă, Spitalul Județean cere și ajutor de orice fel. Iată un necesar de donații anunțat în luna martie de spital, unde se solicită săpun lichid, hârtie igienică, găleți și mopuri sau saci menajeri, pe lângă echipamente de protecție.

Primele testări cu Real Time-PCR  încep oficial la Spitalul Județean Cluj în data de 2 aprilie. E vorba de testările făcute acelor pacienți suspecți de infectare cu SarsCov-2,  pacienți care se încadrează în definiția de caz. Tot pe 2 aprilie, Spitalul Județean anunță că a cumpărat 6000 de kituri de testare și peste 4500 de măști FFP2 cu 500.000 de lei, bani proveniți din donații. Cu 6000 de kituri se pot face 12.000 de teste.

Din 13 aprilie, după nici două săptămâni de la primul test făcut în sistem public,  Spitalul Clinic Județean de Urgență a început testarea Covid-19 pe bani, la laboratorul de pe strada Victor Babeș.

Pe 14 aprilie a fost aprobat bugetul total al Spitalului Județean de Urgență Cluj pe anul acesta,document semnat de Casa de Asigurări de Sănătate. Bugetul înseamnă peste 272.000.000 de lei, adică aproape 57 de milioane de euro pentru anul acesta dintre care peste 41 de milioane de euro sunt destinați primului trimestru al anului 2020.

În ordine cronologică, vă arătăm cum s-a descurcat Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj din luna februarie și până astăzi, 1 mai 2020.

  • 24 februarie – Spitalul a intrat în carantină înainte de primul caz Covid19 în România. De atunci spitalul a făcut mai multe apeluri publice în care a solicitat donații donații. Oamenii n-au rămas impasibili.
  • 17 martie –  De la începutul anului și până pe 17 martie, transmite spitalul, s-au alocat  20.000.000 de lei  în achiziția de echipamente medicale (aproximativ 6.290.000 lei) și în asigurarea stocurilor, de materiale sanitare, medicamente, dezinfectanți și alimente (aproximativ 13.680.000 lei).
  • 20 martie –  În contul Spitalului deschis la Trezoreria Cluj-Napoca s-au strâns aproape 85.000 lei din donații și sponsorizări făcute de 12 firme și 187 persoane fizice. „Pe lângă sponsorizările în lei, numeroase companii și asociații ni s-au alăturat, donând echipamente medicale, echipamente de protecție pentru personalul medical și alte consumabile”, transmite Spitalul.
  • 24 martieSpitalul Clinic Județean de urgență anunță pe facebook că se pot face și donații în euro într-un cont deschis la Banca Transilvania.  „La solicitarea mai multor persoane și companii din afara țării, care doresc să ne ofere sprijin financiar, vă punem la dispoziție un cont destinat sponsorizărilor în Euro”, a anunțat spitalul pe pagina de facebook.
  • 27 martie – 706.000 lei – donații
  • 2 aprilie – Spitalul anunță că primește în comodat două aparate de testare Covid19, Real Time PCR, de la Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. În același timp, spitalul anunță achiziționarea unui alt aparat de testare, „împreună cu un extractor automat.” „Valoarea echipamentelor achiziționate de spital (aparat PCR și extractor automat) se ridică la aproape 950.000 lei. Începând cu data de 10 aprilie, când se va livra extractorul automat, vom prelucra aproximativ 500 probe/zi, în condițiile în care personalul va lucra aproximativ 10-12 ore zilnic.”
  • 2 aprilie  – Spitalul anunță că s-au strâns peste 1.3 milioane de lei din donații și sponsorizări, iar cu 500.000 de lei s-au achiziționat peste 6000 de kituri de testare și peste 4500 de măști FFP2.  Pe lângă bani, spitalul le mulțumește tuturor pentru echipamentele medicale donate: „viziere, combinezoane, măști, apă, cafea și alte produse de care personalul medical are nevoie în perioada aceasta”, se arată într-un mesaj transmis de conducere.
  • 6 aprilie – Fundația Prison Fellowship donează paturi electrice și consumabile medicale
  • 8 aprilie –  Voluntarii CERT Transilvania au construit o poartă de decontaminare, care a fost amplasată la intrarea în UPU
  • 10 aprilie – O companie locală donează 300.000 de lei. Spitalul anunță că de bani se vor cumpăra kituri și echipamente de protecție.
  • 11 aprilie – O nouă sponsorizare de peste 145.000 de lei intră în conturile Spitalului
  • 12 aprilie – 225.000 de lei sunt donați
  • 14 aprilie – e aprobat bugetul spitalului de venituri și cheltuieli pe anul 2020. Este vorba de peste 272 de milioane de lei, peste 56 de milioane de euro.
  • 22 aprilie – 42.000 de lei sunt donați de firme și de persoane fizice
  • 23 aprilie – 80.000 de lei, bani donați de firme și de persoane fizice, între care și un medic specialist
  • 27 aprilie – Spitalul primește 21 de paturi de terapie intensivă în valoare de peste 430.000 de lei, fonduri alocate de Ministerul Sănătății.

O lună de teste

În afară de cele 187 de teste contracost prelucrate din 13 aprilie, pe 1 mai s-a împlinit o lună de când la spital se fac teste (pentru persoanele suspecte de infectare n.r.) pentru noul coronavirus. Potrivit datelor oficiale anunțate de Spitalul Județean, aici s-au testat 3727 pacienți pentru determinarea infecției cu noul coronavirus. De menționat că s-au prelucrat și date din județe ca Sălaj, Bihor, Bistrița-Năsăud și Hunedoara,

❌ 437 pozitive;
✅ 3.138 negative;
🔵 47 incerte;
🔵 105 în lucru.

Au fost testate și toate cadrele medicale. Dintre cele 325 de teste efectuate personalului medical al spitalului, doar 4 au avut rezultat pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus. Ancheta epidemiologică a indicat faptul că infectarea s-a produs în afara spitalului.

Citiți și:

Cinci medici specialiști din Cluj vorbesc despre victimele neștiute ale pandemiei

Cazul unui copil de cinci ani, rămas singur în spital după ce mama sa a fost depistată cu Covid19

Cercetător UBB: „Testarea comunitară prin pooling ar fi cea mai fezabilă în acest moment în Cluj. Putem avea imaginea unui oraș în câteva săptămâni”

Medicul din Cluj care nu refuză nici un pacient. „Știu cât de rău este să nu te mai primească nimeni, să ți se taie ultima speranță.” Clinica la care lucrează a bifat o premieră medicală în plină pandemie

 

2 comentarii

  1. Spitalul face analize pe bani si NU face la toti pacientii internati. Ori toata lumea stie ca cele mai Multe cazuri sunt asimptomatice. Si nu face la gravide, ceea ce e cel mai grav.
    Si a primit donatii in bani enorme.

  2. Am incercat sa contactez telefonic Laboratorul de Analize Medicale care cica face teste Covid dar la telefonul mobil intra mesageria vocala iar prin centrala Spitalului Judetean nu raspunde nimeni.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.